ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η αστυνομία δεν σβήνει φωτιές – Αντί για αντιπυρική προστασία, η κυβέρνηση ασχολείται με την υπεραστυνόμευση

Το περσινό πάθημα με τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν έγινε μάθημα για την κυβέρνηση. Τεράστια τα κενά στην αντιπυρική πρόληψη και φέτος.
Η αστυνομία δεν σβήνει φωτιές – Αντί για αντιπυρική προστασία, η κυβέρνηση ασχολείται με την υπεραστυνόμευση

Για άλλο ένα καλοκαίρι φαίνεται πως η χώρα θα αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές με… αστυνόμευση και εκκενώσεις, και όχι με αποτελεσματική κατάσβεση, αφού η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει την αντιπυρική προστασία, συνεχίζει να επενδύει στην αστυνομοκρατία.

Την ώρα που έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι που ξεκίνησε στραβά με το «καλημέρα» και ενώ στο σώμα της Πυροσβεστικής συνεχίζει να υφίσταται ένα τεράστιο κενό 4.000 πυροσβεστών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος βλέπει πως όλα βαίνουν καλώς στην κυβέρνηση, ασχολούμενος με το… αυγάτισμα και τις αποσπάσεις των αστυνομικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και ανακοίνωσε επιπλέον αστυνομικούς σε τουριστικούς προορισμούς, 700 ακόμα αστυνομικούς στη διεύθυνση Αττικής και απόσπαση της νεοσύστατης πανεπιστημιακής αστυνομίας για το καλοκαίρι, στα αστυνομικά τμήματα του δήμου Αθηναίων.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε συγκεκριμένα: «Για να έχουμε ισχυρότερη παρουσία στο Δήμο Αθηναίων της αστυνομίας, πρώτον, δεν φεύγει ούτε ένας αστυνομικός από τα αστυνομικά τμήματα του δήμου Αθηναίων για τουριστικούς προορισμούς. Οι τουριστικοί προορισμοί θα καλυφθούν με αστυνομικούς από άλλες περιοχές της χώρας. Δεύτερον, το φθινόπωρο οι καινούργιοι 700 αστυνομικοί θα κατανεμηθούν όλοι μέσα στα πλαίσια της αστυνομικής διεύθυνσης Αττικής. Τρίτον, 1η Ιουλίου οι 185 ειδικοί φρουροί που μπαίνουν στα πανεπιστήμια, στην πανεπιστημιακή αστυνομίας, αυτή τη στιγμή διατίθενται στα Αστυνομικά τμήματα του δήμου Αθηναίων για τη δύσκολη περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου. Και τέλος, οι αστυνομικές δυνάμεις που απελευθερώνονται από την μεταφορά των δικογράφων αφοσιώνονται και αυτές στα θέματα ασφάλειας του δήμου Αθηναίων».

Την ώρα που ο κ. Θεοδωρικάκος δηλώνει… ικανοποιημένος από τους διορισμούς αστυνομικών σαν να πρόκειται να λύσει η αστυνομία όλα τα προβλήματα της χώρας, η κατάσταση στην αντιπυρική προστασία είναι τραγική.

Τεράστια κενά στον αντιπυρικό σχεδιασμό

Ενώ πέρυσι διανύσαμε το πιο καταστροφικό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών, με συνολικά 1.300.000 στρέμματα καμένα, φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν πήρε το παραμικρό μάθημα στο επίπεδο της πρόληψης. Και έτσι, για άλλη μια χρονιά δόθηκαν «ψίχουλα» προς τα δασαρχεία αφού για ολόκληρη τη χώρα εγκρίθηκαν μόλις 1.700.000 ευρώ, για τη διενέργεια έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων. Δηλαδή ακριβώς τα ίδια «ψίχουλα» που είχαν δοθεί και την περσινή χρονιά, πριν εξελιχθούν οι μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν τη χώρα!

Ενώ ήδη έχουν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές που μάλιστα έκαψαν και περιουσίες, η κυβέρνηση μιλάει για καθαρισμό μόλις 38.000 στρεμμάτων, κάτι που σημαίνει πως θα καθαριστεί μόλις το 1% της συνολικής έκτασης που χρειάζεται καθαρισμό. Και εννοείται πως οι καθαρισμοί θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Η διαχείριση των δασών και ο αντιπυρικός σχεδιασμός έχει πέσει σε τελευταία μοίρα, και η κυβέρνηση στηρίζεται μονόπλευρα στη χρήση εναέριων μέσων, που ασφαλώς από μόνα τους δεν μπορούν να καταφέρουν πολλά, αν δεν υπάρχει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό επίγειων δυνάμεων, συντηρημένα οχήματα και εξοπλισμός.

Η κατάσταση είναι τραγική στον τομέα της πρόληψης και η κυβέρνηση δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται που οδηγείται η χώρα και αυτό το καλοκαίρι. Θα έχουμε και φέτος μια νέα περίπτωση «Βόρειας Εύβοιας»; Μια τέλεια καταστροφή που θα οφείλεται σε νέα εγκληματικά λάθη και αμέλειες; Στην περίπτωση της Βόρειας Εύβοιας, μετά την ιστορική καταστροφή ο πρωθυπουργός παρέμεινε «εξαφανισμένος» από τις πληγείσες περιοχές και εμφανίστηκε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποφύγει την οργή του λαού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε βαρύγδουπα σχέδια «ανασυγκρότησης» και «επενδύσεων», στη μετάβαση της Εύβοιας σε μια «νέα αναπτυξιακή εποχή». Και τι έγινε τελικά; Τη πικρή αλήθεια αποκάλυψε ο «γαλάζιος» Δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, που δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι απούσα, πως δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό μπετόν για αντιπλημμυρικά και πως στη Βόρεια Εύβοια δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ, παρά τις χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων.

Αμέλεια, καταστροφή, και τέλος εγκατάλειψη. Αυτή είναι η αλληλουχία που μας περιμένει και αυτό το καλοκαίρι;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η αστυνομία δεν σβήνει φωτιές – Αντί για αντιπυρική προστασία, η κυβέρνηση ασχολείται με την υπεραστυνόμευση», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.