ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΕΛ. ΑΣ. καλείται να δείξει και να αποδείξει

Πρόβλημα να υπάρχουν οπαδοί που να βράζει το αίμα τους. Ακόμα μεγαλύτερο να υπάρχουν και αστυνομικοί με παρόμοιες τάσεις. 
Η ΕΛ. ΑΣ. καλείται να δείξει και να αποδείξει

Εμπειρικά, όλοι μας δεν υπάρχει περίπτωση, έχουμε ζήσει –με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- διάφορα οπαδικά «σκηνικά». Σαν θεατές/ακροατές, σαν… παράπλευρες απώλειες, σαν κομμάτια μιας παρεξήγησης, σαν μέλη οργανωμένων οπαδών… Μια ιστορία έχουμε να διηγηθούμε. Στις περισσότερες από αυτές, πάντα η αστυνομία έχει ρόλο.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση της Θύρας 7 που βάλει κατά της αστυνομίας και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προβληματίζεσαι… Μπαίνεις σε σκέψεις. Διότι ξέρεις, γνωρίζεις, έχεις δει πολλές φορές πως βάζει λάδι στη φωτιά.

Τέτοια φάτσα φόρα δήλωση, κραυγή δικαίου, σπάνια συναντάμε. Η Θύρα 7 κάνει μια κατηγορία ευθέως, χωρίς περιστροφές. Μιλά για επίθεση στα καλά του καθουμένου. Διότι είναι σίγουροι όσοι ήταν εκεί, προκύπτει με ένα μικρό ψάξιμο, πως έγινε για… να γίνει. Χωρίς να υπάρξει κάποια πρόκληση.

Δεν είναι ώρα εξαγνισμού των οργανωμένων οπαδών στη χώρα μας. Δεν είναι αυτός ο σκοπός. Η οπαδική βία στην Ελλάδα έχει φέρει νεκρούς, τραυματίες, έχει απομακρύνει τον κόσμο από τα γήπεδα. Δεν είναι εύκολο πάντα να ελέγξεις τον κόσμο από τη μία, δεν είναι αθώες και οι ομάδες από την άλλη. Πολλές συντηρούν έναν δικό τους «μοχλό πίεσης» μέσω των οργανωμένων οπαδών.

Αυτό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα. Λύση δεν έχει βρεθεί και δεν διαφαίνεται κάποιο αισιόδοξο σενάριο. Ο ρόλος της αστυνομίας σε όσα έχουμε βιώσει τόσο χρόνια είναι επίσης ένα «θέμα» που δεν πρέπει να κρύβεται κάτω από το «χαλάκι» των κακών οπαδών. Στις μέρες μας δε, η κατάχρηση εξουσίας αποδεικνύεται πως παίρνει άλλες διαστάσεις. Σε πλατείες, σε χώρους που συχνάζουν οργανωμένοι οπαδοί, σε παραλίες! Κάπου το πράγμα αρχίζει να γίνεται ανησυχητικό.

Μάλιστα μέσα στην ανακοίνωση των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακών αναφέρεται πως δεν είναι η πρώτη φορά. Πως δεν είναι η πρώτη φορά επίθεσης και συλλήψεων «ετσιθελικά». Πρόβλημα αν ισχύει. Ακόμα μεγαλύτερο αν δεν ερευνηθούν όσα αναφέρονται. Μιλάμε για μια ανακοίνωση σε social media ευρείας αποδοχής, στην οποία κατονομάζεται υπουργός της Κυβέρνησης!

Αγωνιστική δράση δεν υπήρχε κάπου κοντά. Κάποιο… ραντεβού, επίσης. Γενικώς όλες οι πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν πως στα Καμίνια απλώς… άραζαν οι οπαδοί των «ερυθρολεύκων». Συνεπώς το «αναίτια» θέλετε; Το για… ψύλλου πήδημα, για να κρατήσουμε μια πισινή; Εκ του μη όντος εν πάση περιπτώσει.

Η δράση φέρνει αντίδραση. Κατακριτέο σαφώς, αλλά νόμος τη φύσης. Το να μείνουν οι οπαδοί μιας ομάδας, της όποιας ομάδα, με σταυρωμένα τα χέρια δεν είναι φαινόμενο της ελληνικής κοινωνίας. Ανησυχητικό δεν είναι τόσο το γεγονός τι θα φέρει την επόμενη μέρα των όσων έγιναν. Πρόβλημα να υπάρχουν οπαδοί που να βράζει το αίμα τους. Ακόμα μεγαλύτερο να υπάρχουν και αστυνομικοί με παρόμοιες τάσεις.

Ανησχητικό θα είναι να μην υπάρξει κάποια απάντηση από την ΕΛ. ΑΣ., κάποια επίσημη τοποθέτηση μετά από όσα καταγγέλθηκαν. Διότι τότε δύο σενάρια θα ισχύουν. Πως ισχύουν όσα ισχυρίζεται η Θύρα 7. Το πρώτο. Πως η αστυνομία επιθυμεί να συντηρεί βίαια οπαδικά φαινόμενα. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο είναι χειρότερο…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η ΕΛ. ΑΣ. καλείται να δείξει και να αποδείξει», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γεράσιμος Μανωλίδης

Η λέξη Sport έμελλε να είναι συνδετική, όχι απλώς επαγγελματικά, αλλά σε κάθε βήμα της πορεία του. Από κολύμβηση, μπάσκετ μέχρι ποδόσφαιρο. Εκεί κάπου «έδεσε» στα γούστα του. Ανάλογη και η επαγγελματική πορεία που έχει ο Γεράσιμος Μανωλίδης. Από sport, σε sport! Από το site του Sport-Fm το 2008, γρήγορη μετάβαση την ίδια χρονιά στη SportDay που ασχολήθηκε με το διεθνές ποδόσφαιρο και το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Εκεί έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα για να γίνει το πρώτο ηλεκτρονικό free press αθλητικό online έντυπο στη χώρα μας. Γενικός διευθυντής στο Sportime.gr πλέον, γράφει για ότι απασχολεί. Αθλητικό και μη…