ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ελεύθερη γνώμη στο απόσπασμα – «Πόλεμο» στην ελευθερία των Social Media κήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τον πλήρη έλεγχο των ΜΚΔ από «αστυνομίες» του διαδικτύου ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν χάνει ευκαιρία να ζητά φίμωση των social media
Η ελεύθερη γνώμη στο απόσπασμα – «Πόλεμο» στην ελευθερία των Social Media κήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μια… ολιστική εξουδετέρωση σε κάθε μέσο που λειτουργεί ακόμα η ελευθερία λόγου, φαίνεται πως επιθυμεί διακαώς και μεθοδεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις που έκανε τις τελευταίες μέρες στο εξωτερικό.

O Κυριάκος Μητσοτάκης «πυροβολεί» τα ΜΚΔ με κάθε ευκαιρία

Ο πρωθυπουργός από τον πρώτο καιρό, δεν έχει κρύψει πως… αντιπαθεί τις ελεύθερες φωνές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον τρόπο που αυτά λειτουργούν ως σήμερα. Από τον Μάρτιο του 2021 είχε δείξει τις προθέσεις του, δηλώνοντας από το βήμα της Βουλής πως τα social media «δημιουργούν στεγανά» που κάνουν «κακό» στη δημοκρατία. Τον Ιούλιο του 2021 είχε ρίξει δεύτερη «προειδοποιητική βολή», ισχυριζόμενος πως «τα social media είναι… επικίνδυνα για τη δημοκρατία».

Στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, επανέφερε το θέμα της φίμωσης της ελεύθερης γνώμης στην ατζέντα του, και στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο μίλησε για την ανάγκη «μετασχηματισμού» των social media για να μην είναι «διαβρωτικά». Λίγες μέρες μετά, επανέφερε το ζήτημα και στην ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης στο Boston College, όπου είπε πως τα ΜΚΔ «πολώνουν τον δημόσιο διάλογο και τον μετατρέπουν σε πύργο της Βαβέλ».

Με την ίδια επιμονή έθιξε ξανά το θέμα και στο Νταβός, στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Από εκεί εκδήλωσε την επιθυμία του για κατάπνιξη του δημόσιου λόγου, μιλώντας για «παρέμβαση στην πολιτική αντιπαράθεση», για «μείωση της τοξικότητας», για «ρύθμιση του ψηφιακού οικοσυστήματος» και για «συνεργασία με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για να διασφαλιστεί ότι η ρητορική μίσους, η διαστρέβλωση και η παραπληροφόρηση δεν θα καθίστανται τμήμα του διαδικτυακού διαλόγου».

Δεν αρκεί το ότι η ελευθεροτυπία βρίσκεται στον πάτο της ΕΕ…

Φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν πτοείται στο παραμικρό, ούτε από τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν, ούτε από τις δεκάδες καταγγελίες, τα άρθρα, και τις διεθνείς εκθέσεις οργανισμών που κατακεραυνώνουν την φίμωση του ελεύθερου λόγου και την χειραγώγηση της ενημέρωσης που υφίσταται στην Ελλάδα.

Η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, έχει καταντήσει να είναι το «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ όσον αφορά την ελευθεροτυπία. Και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως επιχειρεί να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στον δημόσιο λόγο, στέλνοντας την Ελλάδα οριστικά σε ένα τριτοκοσμικό σκοτάδι. Κατά τα άλλα ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει συχνά – πυκνά πως στέκεται ενάντιος κατά του… «δεσποτισμού» της ανατολής, και την ίδια στιγμή εισηγείται μέτρα που κάνουν τον Ερντογάν να φαντάζει σαν… ανυπέρβλητος «δημοκράτης».

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να θεσπιστούν περισσότερες και ισχυρότερες διαδικτυακές «αστυνομίες» που θα ελέγχονται από «μεγάλες εταιρείες» και θα ορίζουν τι είναι «πολιτικά ορθό» και τι είναι «τοξικό», τι είναι «δημοκρατικό και τι είναι «διαβρωτικό», τι είναι «αλήθεια» και τι είναι «παραπληροφόρηση».

Μια πρόγευση του τι σημαίνει αυτό, πήραμε στον καιρό της πανδημίας, όπου η γνωστή ΜΚΟ που παίζει τον ρόλο «αστυνομίας» του Facebook, ουκ ολίγες φορές έκανε ανυπόστατο και καταχρηστικό «μαύρισμα» δημοσιεύσεων, ενώ συχνά – πυκνά έπαιζε (και παίζει) τον ρόλο «χειροκροτητή» στα αφηγήματα της κυβέρνησης.

Ποτέ στην ιστορία, η κατάθεση ελεύθερης γνώμης δεν λειτούργησε ως «κίνδυνος για τη δημοκρατία». Ακριβώς το αντίθετο, ο έλεγχος και η χειραγώγηση του ελεύθερου λόγου είναι σήμα κατατεθέν για την κατάλυση μιας δημοκρατίας.

Η ελεύθερη γνώμη που κατατίθεται στα ΜΚΔ, είναι ίσως ο τελευταίος θύλακας ελευθερίας που έχει απομείνει στη δημόσια σφαίρα του πολίτη. Όμως, φαίνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει βάλει πλώρη για να τον εκριζώσει και αυτόν, επιβεβαιώνοντας πως η «δημοκρατία» μας όχι απλά δεν έχει στεγανά, άλλα πλημμυρίζει και «πνίγεται» από τα κύματα ενός αδιανόητου απολυταρχισμού.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η ελεύθερη γνώμη στο απόσπασμα – «Πόλεμο» στην ελευθερία των Social Media κήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.