ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η επιστήμη και η τεχνολογία στην πρώτη γραμμή για την υγεία μας και την οικονομική επιβίωση

Χιλιάδες χρόνια τώρα η ανθρωπότητα ζει κάθε 50-100 χρόνια μια πανδημία η οποία έχει πολύ σημαντικές συνέπειες στον πληθυσμό καθολικά και χωρίς καμία διάκριση.
Η επιστήμη και η τεχνολογία στην πρώτη γραμμή για την υγεία μας και την οικονομική επιβίωση

Χιλιάδες χρόνια τώρα η ανθρωπότητα ζει κάθε 50-100 χρόνια μια πανδημία η οποία έχει πολύ σημαντικές συνέπειες στον πληθυσμό καθολικά και χωρίς καμία διάκριση.

Ακόμα και οι αρχαίοι Έλληνες, ο  πιο προηγμένος λαός στον Δυτικό πολιτισμό στην τότε εποχή, με τον πατέρα της Ιατρική Ιπποκράτη (460-377π.χ.)2 να διδάσκει στο Ασκληπιείο του δεν κατάφερε να αναστρέψει σημαντικές πανδημίες της εποχής αν και μαρτυρίες λένε ότι προσπάθησε να τις περιορίσει  διότι γνώρισε την ύπαρξη τους όπως πχ τον λοιμό που χτύπησε την Αθήνα στην αρχή του Πελοποννησιακού πολέμου και αποδεκάτισε το 1/4 του πληθυσμού συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου χαρισματικού ηγέτη Περικλή, όπως περιέγραψε ο ιστορικός Θουκυδίδης3.

Προφανώς δεν βρισκόμαστε στην ίδια εποχή, η μήπως βρισκόμαστε ;

Διότι πανδημίες εμφανίζονται στον κόσμο μας συχνά με τα ίδια χαρακτηριστικά αστραπιαίας μετάδοσης στο σύνολο του πληθυσμού χωρίς διακρίσεις σε τάξεις, σε φτωχούς ή πλούσιους, μικρούς ή μεγάλους, άσπρους ή μαύρους. Μια πανδημία αγνωστική και αποτελεί κίνδυνο για το σύνολο του πληθυσμού παγκοσμίως.

Οι επιπτώσεις της όμως, οι επιστήμονες λένε ότι μπορούν να περιοριστούν καλύτερα από ποτέ σήμερα και εφόσον δεν αγνοούμε τις συστάσεις και υποδείξεις τους, έτσι ώστε με την σωστή πρόληψη μέσω της σωστής πληροφόρησης και την απομόνωση των κρουσμάτων, να μειωθί σημαντικά η κύρτωση της καμπύλης των πιθανών ασθενών, που πρακτικά σημαίνει να ασθενούν λιγότεροι σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να αντέξει το σύστημα υγειονομική περίθαλψης, αλλά και να δοθεί χρόνος στην επιστήμη να βρει το κατάλληλο εμβόλιο.

Η επιστήμη καλείται να λύσει πολύ γρήγορα ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, αλλά είναι η μόνο λύση. Η γνώση λοιπόν και η καταπολέμηση της άγνοιας μέσω της σωστής πληροφόρησης είναι η δέουσα στρατηγική αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Στα πλαίσια αυτά, όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα μετρητά αποτελούν μια από τις πλέον σημαντικές διόδους εξάπλωσης του ιού.

Ο κίνδυνος των μετρητών σε περίοδο πανδημίας. Λύσεις για επιχείρηση και καταναλωτή (1η επιλογή)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει να σταματήσουμε να  χρησιμοποιούμε χαρτονομίσματα προκειμένου να σταματήσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού ο οποίος «θερίζει» σχεδόν παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ συμβουλεύει όσους έρχονται σε επαφή με χαρτονομίσματα να πλένουν συχνά τα χέρια τους, καθώς ο Covid-19 παραμένει στην επιφάνειά τους για αρκετές μέρες.

Προτρέπει να επιλέγουμε τις ψηφιακές συναλλαγές προκειμένου να αποφεύγουμε όσο περισσότερο γίνεται το «πάρε-δώσε» των χαρτονομισμάτων.

«Oι καταναλωτές έχουν αυξανόμενη τάση για την ολοκλήρωση των συναλλαγών τους online. Καφέ, έτοιμο φαγητό, συσκευές ή παραγγελίες τροφίμων».

Υπάρχουν όμως και οι λύσεις που μας προσφέρονται προκειμένου να προσαρμοστούμε στις συνθήκες  αυτές οι οποίες είναι απόλυτα ασφαλής και πρέπει όλοι να τις αναζητήσουμε, διότι η τεχνολογία δεν έχει κάνει μόνο άλματα στην ιατρική, αλλά και στις ηλεκτρονικές πληρωμές!

Ιδρύματα πληρωμών  αδειοδοτημένα από την Τράπεζα της Ελλάδος αναπτύσσουν εδώ και αρκετά χρόνια τέτοιες τεχνολογίες όπως η EveryPay, τεχνολογίες οι οποίες επιτρέπουν ανέπαφες, ασφαλείς και γρήγορες συναλλαγές από το σπίτι. Με τον τρόπο αυτό και μένουμε ασφαλείς  σπίτι, αλλά και συνεχίζεται η οικονομική μας ζωή. Ποιες είναι αυτές;

Ηλεκτρονικές πληρωμές/συναλλαγές – Η λύση του καταναλωτή

Η πρώτη και εύκολη λύση είναι να προπληρώνουμε την παραγγελία με κάρτα είτε πρόκειται να παραλάβουμε από το κατάστημα, είτε πρόκειται να μας παραδοθεί στο χώρο μας.

Χρησιμοποιούμε το online checkout των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Παράδειγμα είναι μια τέτοια εικόνα, όπου μας εμφανίζεται αφοί έχουμε ολοκληρώσει τις αγορές μας. Βάζουμε σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον την κάρτα μας και πατάμε πληρωμή. Είναι τόσο εύκολο!!!

Προτιμούμε delivery ή παράδοση παραγγελιών στο χώρο μας

Πολλές επιχειρήσεις έχουν λάβει μέτρα προστασίας τόσο στην προετοιμασία όσο και κατά την παράδοση. Για παράδειγμα η Domino’s Pizza έχει εφαρμόσει το “contactless delivery” και παραδίδει χωρίς επαφή, με την προϋπόθεση ότι ο πελάτης έχει πληρώσει online.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε τη δυνατότητα μέσω των online συναλλαγών να περιορίσουμε εξαιρετικά τον κίνδυνο μετάδοσης, καθώς δεν απαιτείτε επαφή μεταξύ του μεταφορέα και του παραλήπτη.

Άμεση λύση για επιχειρήσεις που δεν προσφέρουν online πληρωμή ή χωρίς e-shop

Ακόμα και στην περίπτωση μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας θέλουν να διεκπεραιώσουν μια συναλλαγή εξ’ αποστάσεως, η ελληνική εταιρεία EveryPay προσφέρει μια ειδική υπηρεσία, το “Email Payment”.

Με το “Email Payment”, μπορεί οποιοσδήποτε επαγγελματίας να προσφέρει online πληρωμή, άμεσα και με ασφάλεια. Άμεσα καθώς η διαδικασία ενεργοποίησης γίνεται εξ’ αποστάσεως και online. Με ασφάλεια καθώς ο «αγοραστής» λαμβάνει ένα email που τον παραπέμπει στο ασφαλές περιβάλλον της EveryPay για να ολοκληρώσει την  πληρωμή του.

Ταυτόχρονα με αυτή την υπηρεσία η επιχείρηση αποκτά όλες τις υπηρεσίες για το e-shop της ή το mobile application.

Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγατε ότι η τεχνολογία σήμερα είναι δυνατόν όχι μόνο να αντιμετωπίσει την πανδημία προσφέροντας γρήγορα ένα εμβόλιο, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ως σημαντικό ανάχωμα εξάπλωσης της και συνάμα συνέχισης της οικονομικής μας ζωής εξ αποστάσεως, μειώνοντας δραστικά τόσο τις επιπτώσεις στην υγεία μας, αλλά και στον οικονομικό και κοινωνικό μας χώρο. Ενημερωθείτε σήμερα κιόλας. Όλοι μαζί μπορούμε.

 

  • Σωκράτης, “Σωκράτης”, W.K.C. Guthrie, ΜΙΕΤ, Αθήνα 1991
  • Σπύρος Μαρκέτος, «100 Μεγάλοι Έλληνες: Ιπποκράτης ο Κώος» σελ. 248, Εκδόσεις Σκάι (2009)
  • History of the Peloponnesian War. Books I & II, 2.47−2.55. Harvard University Press, London, UK, 1919

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η επιστήμη και η τεχνολογία στην πρώτη γραμμή για την υγεία μας και την οικονομική επιβίωση», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.