ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ευρώπη χαλαρώνει μέτρα και καταργεί πιστοποιητικά, άλλα η Ελλάδα παραμένει στον «βούρκο» του απολυταρχισμού

Την ώρα που όλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη χαλαρώνουν μέτρα και καταργούν πιστοποιητικά, στην Ελλάδα είμαστε κολλημένοι ακόμα στο 2021...
Η Ευρώπη χαλαρώνει μέτρα και καταργεί πιστοποιητικά, άλλα η Ελλάδα παραμένει στον «βούρκο» του απολυταρχισμού

Την ώρα που στην Ελλάδα η «μηχανές» πλύσης εγκεφάλου δουλεύουν ακόμα στο φουλ για υποχρεωτικότητες και διχαστικές ρητορικές, όλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη αρχίζουν να αποσύρουν τα περιοριστικά μέτρα και μάλιστα και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αφού το σάρωμα της μετάλλαξης Όμικρον ουσιαστικά τα καθιστά… διακοσμητικά.

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας, καταργεί την υποχρεωτικότητα επίδειξης πιστοποιητικού Covid – 19 για τους κλειστούς δημόσιους χώρους, αφού δεν βρίσκεται πλέον νόημα στην επίδειξη του, λόγω της ευκολίας που μεταδίδεται η παραλλαγή Όμικρον και στους εμβολιασμένους.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της Λιθουανής πρωθυπουργού Ινγκρίντα Σιμονίτε, η οποία δήλωσε σε κυβερνητική σύσκεψη πως «θα ήταν πραγματικά καλό εάν δεν έπρεπε ποτέ ξανά να επιστρέψουμε σε αυτό το μέτρο». Η απόφαση για κατάργηση του πιστοποιητικού θα τεθεί σε ισχύ το ερχόμενο Σάββατο.

Άλλα εκτός της Λιθουανίας, αν ρίξουμε μια ματιά και σε άλλες χώρες (συμπεριλαμβανομένου και του «σκληροπυρηνικού» Ισραήλ) καταλαβαίνουμε σε τι απολυταρχικό «βάλτο» έχει κολλήσει η ελληνική πραγματικότητα.

Στη Δανία η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν δήλωσε: «αντίο στους περιορισμούς και καλωσόρισμα στην ζωή όπως την ξέραμε πριν τον ιό». Την προηγούμενη Τρίτη έγινε άρση του μεγαλύτερου μέρους των περιορισμών, όπως το υγειονομικό πιστοποιητικό και η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Στην Αγγλία, την Πέμπτη έγινε άρση στους περισσότερους περιορισμούς. Η Ιταλία, η Ελβετία και η Φινλανδία ετοιμάζονται να ακολουθήσουν τη Δανία, την Ιρλανδία και τη Γαλλία, χαλαρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών στη δημόσια καθημερινότητα. Επίσης και η Νορβηγία χαλάρωσε τους περισσότερους κανόνες της. Ακόμα και στο Ισραήλ, μια χώρα «πείραμα» (κατά τα λεγόμενα του Αλμπέρτ Μπουρλά) που οι εμβολιασμοί έτρεχαν με ξέφρενους ρυθμούς, το πιστοποιητικό εμβολιασμού βαίνει προς κατάργηση.

Όμως εδώ στην Ελλάδα φαίνεται πως η κοινή λογική θα μας επισκεφθεί αρκετά πιο αργά. Εδώ, στη «Βόρεια Κορέα» των Βαλκανίων, οι κυβερνητικοί διαφημίζουν και μοιράζουν ακόμα τα κατάπτυστα και αντισυνταγματικά «προνόμια», θέτουν σε λειτουργία υγειονομικά χαράτσια και εκβιάζουν ακόμα και όσους δεν κάνουν την τρίτη δόση.

Εδώ έχουμε ακόμα «Βασιλακόπουλους» που απειλούν γέροντες πως θα τους μπει πρόστιμο στη σύνταξη αν δεν εμβολιαστούν ή μέμφονται εξουθενωμένους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή. Έχουμε «Καπραβέλους», «Τζανάκηδες» και άλλους τηλε – ειδικούς που ζητούν επέκταση υποχρεωτικότητας και μεγαλύτερα πρόστιμα αίσχους. Έχουμε βέβαια και δημοσιογράφους που ακολουθούν πιστά την ουρά της κυβέρνησης.

Και ασφαλώς έχουμε ένα διαλυμένο ΕΣΥ αφημένο στη μοίρα του, με τριψήφιο αριθμό θανάτων καθημερινά, που αδυνατεί να διαχειριστεί το 4ο και 5ο πανδημικό κύμα.

Οι απολυταρχικές «ορέξεις» της κυβέρνησης άλλα και η διάλυση της δημόσιας υγείας έχουν ως συνέπεια να καθυστερεί πολύ να βελτιωθεί η υγειονομική εικόνα της χώρας, άλλα και να παρατείνονται απελπιστικά τα περιοριστικά μέτρα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η Ευρώπη χαλαρώνει μέτρα και καταργεί πιστοποιητικά, άλλα η Ελλάδα παραμένει στον «βούρκο» του απολυταρχισμού», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.