ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κυβέρνηση «ξέπλυνε» τις τεράστιες αυθαιρεσίες στη Μύκονο – Παραβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων, αθωώνονται με 500 ευρώ!

Με νομοθετική διάταξη που πέρασε «νύχτα» η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι μεγαλοεπιχειρηματίες γλυτώνουν πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων
Η κυβέρνηση «ξέπλυνε» τις τεράστιες αυθαιρεσίες στη Μύκονο – Παραβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων, αθωώνονται με 500 ευρώ!

Τις τελευταίες μέρες, τα φιλοκυβερνητικά κανάλια «έπαιζαν» συνεχώς το θέμα της… «πάταξης» της αυθαίρετης δόμησης στην Μύκονο, παρουσιάζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως «τιμωρό» της ανομίας που επικρατεί στο δημοφιλές νησί. Η ίδια η κυβέρνηση έστησε ολόκληρο σόου, κηρύσσοντας έναν δήθεν πόλεμο στις βαρύτατες αυτές παρανομίες, και δόθηκε η εντύπωση πως θα υπάρξουν τεράστια πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ στους παραβάτες.

Και τελικά αποδείχθηκε πως αυτή η προσπάθεια που χειροκροτήθηκε από όλους τους απλούς Μυκονιάτες, ήταν μια ακόμα επικοινωνιακή «φούσκα» της κυβέρνησης, καθώς στάθηκε αδύνατο να μην μεριμνήσει (για ακόμη μια φορά) για τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, όσες παρανομίες και αν έπραξαν. Και έτσι προέβη σε μια σκανδαλώδη «φωτογραφική» τροπολογία.

Η προ δεκαπενθημέρου ρύθμιση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα αφήνει τα μαγαζιά Nammos και Principote που οργίασαν με τη δημιουργία παράνομων κτισμάτων, να τη γλιτώσουν πληρώνοντας ψίχουλα, αφού τα πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τελικά γίνονται… 500 ευρώ!

Η νέα νομοθετική διάταξη που σε προεκλογική περίοδο πέρασε από την πίσω πόρτα η κυβέρνηση για να μην δυσαρεστήσει τους παραβάτες, και ουσιαστικά λειτουργεί ως –σωτήριο για εκείνους – μεγαλορουσφέτι. Και αυτό διότι δίνει τη δυνατότητα στους παρανομούντες να συμμορφωθούν και εντός 10 ημερών (από τη θυροκόλληση της έκθεσης αυτοψίας) να ενημερώσουν την τοπική υπηρεσία δόμησης ότι πρόκειται να προχωρήσουν αυτοβούλως στην κατεδάφιση της αυθαιρεσίας και στην αποκατάσταση του σημείου.

Εφόσον οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών αναλάβουν να κατεδαφίσουν μόνοι τους τα αυθαίρετα, «η υπηρεσία δόμησης ορίζει ελεγκτή δόμησης για την διαπίστωση της κατεδάφισης και της αποκατάστασης της αυθαιρεσίας και επιβάλλεται πρόστιμο… 500 ευρώ», ενώ ταυτόχρονα διαγράφονται τα πρόστιμα και αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις!

Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με ένα κανονικότατο «ξέπλυμα» των αυθαιρεσιών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και για μια φορά ακόμα επιβεβαιώνεται πως οι μεγαλοεπιχειρηματίες στη Μύκονο λειτουργούν ως κράτος εν κράτει. Μπορεί οι απλοί και «άσημοι» πολίτες να πληρώνουν τεράστια πρόστιμα ακόμα και για μια μικρή πολεοδομική παράβαση, άλλα η «vip» επιχειρηματική κοινότητα της Μυκόνου, μπορεί να καταλαμβάνει χιλιάδες στρέμματα στο νησί, γλυτώνοντας τελικά με ένα… 500ρικο.

Μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού, ο οποίος είχε καταγγείλει πολεοδομικές παραβάσεις και αυθαιρεσίες στη Μύκονο, ο Κώστας Σκρέκας στις 21 Μαρτίου είχε κηρύξει… ανένδοτο αγώνα απέναντι στις μαφιόζικες πρακτικές δηλώνοντας ότι: «Αν στην Ελλάδα κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου, είναι μακριά νυχτωμένοι. Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος. Κανένας εκβιασμός και κανένα παραθυράκι δεν πρόκειται να λειτουργήσει».

Όμως στις 12 Απριλίου, λίγες μέρες πριν προκηρυχθούν οι εκλογές, πέρασε από τη Βουλή ανάμεσα σε πολλές άσχετες τροπολογίες, και εκείνη του… 500ρικου. Τόσο… άτεγκτος ήταν ο αγώνας της κυβέρνησης απέναντι στις πρακτικές «Κολομβίας» που ακολουθούνται στο νησί των ανέμων…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η κυβέρνηση «ξέπλυνε» τις τεράστιες αυθαιρεσίες στη Μύκονο – Παραβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων, αθωώνονται με 500 ευρώ!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.