ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Κομισιόν ξεμπρόστιασε τις υποσχέσεις Μητσοτάκη: «Μαχαίρι» σε παροχές, δαπάνες και μέτρα στήριξης!

«Μαύρη» τετραετία προδιαγράφει η Κομισιόν με τις προτάσεις της - «Συστάσεις» για να κοπούν όλες οι παροχές - Έκθετος ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Η Κομισιόν ξεμπρόστιασε τις υποσχέσεις Μητσοτάκη: «Μαχαίρι» σε παροχές, δαπάνες και μέτρα στήριξης!

Αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης (και ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης) πούλησε λαγούς με πετραχήλια στην προεκλογική περίοδο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, έρχεται τώρα το «μαστίγιο» της Κομισιόν για να επαναφέρει τον ελληνικό λαό στη σκληρή πραγματικότητα που δυστυχώς απέχει πάρα πολύ από αυτά που υπόσχεται η ΝΔ.

Έτσι λοιπόν, με μια έκθεση – σοκ, η Κομισιόν σφίγγει το ζωνάρι στις παροχές και τις δημόσιες δαπάνες, εκθέτοντας τον «μαυρογιαλουρισμό» που επιστράτευσε η ΝΔ πριν από τις κάλπες. Τα όσα ζητά η Κομισιόν, μόνο δυσοίωνο δείχνουν το μέλλον για τους Έλληνες πολίτες, αφού ανάμεσα σε άλλα ζητά να μπει στον «πάγο» η αύξηση των κατώτατων αμοιβών μέσα από τις τριετίες, δηλαδή το επίδομα προϋπηρεσίας που λάμβαναν έως το 2012 οι μισθωτοί με τον κατώτατο μισθό.

Ακόμα χειρότερα, η Κομισιόν ζητά να μπει στοπ στα μέτρα ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023, πράγμα που σημαίνει πως θα λάβουν τέλος οι επιδοτήσεις που «συγκρατούν» έστω και λίγο τους πανάκριβους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά.

Η έκθεση ζητά ακόμα τον περιορισμό των καθαρών πρωτογενών δαπανών το 2024, τη δημοσιονομική σύσφιξη μετά το 2024, παρεμβάσεις στην Υγεία καθώς και μείωση των ρυθμών ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, σαν να απευθύνεται σε αποικία που πρέπει να λεηλατηθεί πάση θυσία η λαϊκή περιουσία, η Κομισιόν ζητά την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής και ελέγχου των μη εξυπηρετούμενων δανείων- δηλαδή των περιβόητων servicers. Για τους δε φόρους, η έκθεση εισηγείται διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή ακόμα πιο σκληρή φορομπηχτική πολιτική.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, πρόκειται για ένα μείγμα μέτρων που αποσκοπεί στο να διαλυθεί ότι έχει μείνει όρθιο από τα νοικοκυριά, αν προσθέσουμε σε αυτό το τραγικό σκηνικό και την ανεξέλεγκτη ακρίβεια σε τρόφιμα και καύσιμα, άλλα και τα υψηλά επιτόκια.

Αυτή είναι καταστροφική πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες τη νέα τετραετία, και όχι η ακατάσχετη παροχολογία που χρησιμοποίησαν τα δύο πρώτα κόμματα. Σε περίπτωση δε που η ΝΔ στις επόμενες εκλογές λάβει την «παντοδυναμία» των 180 βουλευτών, όλα τα παραπάνω θα μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς την παραμικρή αντίσταση και χρονοκαθυστέρηση. Με φόντο το ζοφερό μέλλον που ετοιμάζεται απο την Κομισιόν για τη χώρα μας, οι πολίτες θα κληθούν στις επόμενες εκλογές να ψηφίσουν, γνωρίζοντας καλά πλέον ότι οι υποσχέσεις των μεγάλων κομμάτων είναι και επίσημα «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»…

Οι προτάσεις στην Ελλάδα

1. Tερματισμό των μέτρων ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023, χρησιμοποιώντας τις σχετικές εξοικονομήσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Σε περίπτωση που τυχόν ανανεωμένες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας απαιτούν μέτρα στήριξης, αυτά να στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, να είναι οικονομικά προσιτά και να διατηρούν κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας.

2. Διασφάλιση συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής, ιδίως με τον περιορισμό της ονομαστικής αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο το 2024 σε όχι περισσότερο από 2,6%.

3. Διατήρηση των δημόσιων επενδύσεων που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο και διασφάλιση της αποτελεσματικής απορρόφησης των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων κονδυλίων της ΕΕ, ιδίως για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

4. Για την περίοδο μετά το 2024, μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική σταδιακής και βιώσιμης σύσφιξης (consolidation), σε συνδυασμό με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν σε υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη, για την επίτευξη μιας συνετής μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής θέσης.

5. Βελτίωση της φιλικότητας προς τις επενδύσεις μέσω φορολογικού συστήματος με την εισαγωγή ενός συστήματος προκαταβολής φόρου, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους και ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών. Διατήρηση και αύξηση της αυτονομίας της φορολογικής αρχής, επεκτείνοντας την εντολή της για την ανάπτυξη και διαχείριση των πληροφοριακών συστημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού της. Διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι μπορεί να προσελκύσει τις κατάλληλες δεξιότητες και διατηρώντας τη συνέπεια στο ενιαίο μισθολόγιο. Συνέχιση της συνεχιζόμενης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

6. Σταθερή εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και ολοκλήρωση του REPowerEU, με σκοπό την ταχεία έναρξη της εφαρμογής του. Εξασφάλιση συνεχούς επαρκούς διοικητικής ικανότητας. Συνέχιση της ταχείας εφαρμογής των προγραμμάτων πολιτικής συνοχής, σε στενή συμπληρωματικότητα και συνέργεια με το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

7. Για να εξασφαλιστεί επαρκής και ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του πλαισίου πρωτοβάθμιας περίθαλψης και να υιοθετηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών, προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη και καταγραφή πληθυσμού. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του κτηματολογίου με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και την ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Οργανισμού Κτηματογράφησης.

8. Μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης των οδών παροχής ενέργειας. Περαιτέρω επέκταση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ολοκλήρωση και την επιβολή των νέων νομικών πλαισίων για τη διαδικασία αδειοδότησης και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, την αύξηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και της χωρητικότητας αποθήκευσης, την προώθηση της αποκεντρωμένης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη θέσπιση νομοθετικών πλαισίων για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου και βιομεθανίου.

9. Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων για νοικοκυριά με φτωχή ενέργεια και εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, καθώς και προσπάθειες πολιτικής με στόχο την παροχή και την απόκτηση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση. Υποστήριξη της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του τομέα των μεταφορών, ιδίως με την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η Κομισιόν ξεμπρόστιασε τις υποσχέσεις Μητσοτάκη: «Μαχαίρι» σε παροχές, δαπάνες και μέτρα στήριξης!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.