ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η περιοχή που κάηκε στη Σιθωνία είναι προς πώληση εδώ και δέκα χρόνια

Στην αγγελία πώλησης επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Ν.4280/2014 (Α΄ 159), το δάσος και η δασική έκταση μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά σε ποσοστό που δεν μπορεί να υπερβεί το 10% της συνολικής έκτασης
Η περιοχή που κάηκε στη Σιθωνία είναι προς πώληση εδώ και δέκα χρόνια

Προς πώληση είναι εδώ και μία δεκαετία η έκταση που κάηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σιθωνία Χαλκιδικής, η οποία αποτελεί ιδιοκτησία των Οικοδομικών Συνεταιρισμών Δασολόγων – Τεχνολόγων Δασοπονίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Συνεταιρισμού Δασολόγων, Γιώργος Πέτρου, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα περίπου 4.000 στρέμματα που έχουν καεί, αποτελούν μέρος της συνολικής έκτασης των 31.000 στρεμμάτων που αγόρασαν οι Συνεταιρισμοί το 1978 από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, με στόχο τη δημιουργία δευτερεύουσας κατοικίας για τα μέλη τους που ανέρχονται σε 1110. Όμως άλλαξε η νομοθεσία και πλέον δεν επιτρέπεται η οικιστική αξιοποίηση, με αποτέλεσμα να έχουμε εκδώσει άδεια πώλησης από το 2007 για τη συνολική έκταση αντί 80 εκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε ο κ. Πέτρου.

Όπως αναφέρεται στην αγγελία που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο για την πώληση του αγροδασοκτήματος, εκτός από πευκόφυτη δασική έκταση, περιλαμβάνει ελαιώνα 350 στρεμμάτων, γεωργική έκταση 20 στρεμμάτων, εντός της οποίας υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις 1,400 τ.μ. και μικρή εκκλησία, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας- ήταν το μετόχι της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους.

«Στην πυρκαγιά καταστράφηκε μόνο πευκόφυτη έκταση και δεν κινδύνεψε το μετόχι», διευκρίνισε ο κ. Πέτρου, ο οποίος πρόσθεσε ότι το 2011 (οι ιδιοκτήτες) βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία πώλησης της έκτασης με Ρώσους επενδυτές, είχε συνταχθεί μάλιστα και σχετικό προσύμφωνο, αλλά τελευταία στιγμή «ναυάγησε».

Στην αγγελία πώλησης επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Ν.4280/2014 (Α΄ 159), το δάσος και η δασική έκταση μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά σε ποσοστό που δεν μπορεί να υπερβεί το 10% της συνολικής έκτασης. «Με δημιουργία και αθλητικών εγκαταστάσεων το ποσοστό φτάνει στο 20%. Ο ελαιώνας, τα αγροτεμάχια και το μετόχι μπορούν να αξιοποιηθούν. Επειδή το αγροδασόκτημα βρίσκεται κοντά και απέναντι από το Άγιο Όρος, προσφέρεται και για θρησκευτικό τουρισμό», καταγράφεται.

Πάντως, για το δασόκτημα ο κ. Πέτρου ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει διαχειριστική μελέτη σε ισχύ και έτσι γνωρίζουμε με ακρίβεια το ξυλοαπόθεμα, άρα και τι ακριβώς έχει καεί». Προς το παρόν ωστόσο, δεν γίνεται καμία επέμβαση στην καμένη έκταση, εκτός από την απομάκρυνση των καμένων, «γιατί σύμφωνα με τις ισχύουσες πρακτικές, πριν προχωρήσουμε σε αναδάσωση, περιμένουμε να δούμε τα επόμενα δύο χρόνια τι θα βλαστήσει».

«Ανυπολόγιστη η ζημιά για τα μελίσσια»

Μεγάλη υπολογίζει ότι θα είναι η ζημιά για τους μελισσοκόμους που είχαν τις κυψέλες τους στην δασική περιοχή που κάηκε, εκτιμά ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού «Σίθων», με έδρα τη Νικήτη Χαλκιδικής, Χρήστος Παπαστεργίου.

«Το 50% των μελισσοκόμων της βόρειας Ελλάδας, την περίοδο παραγωγής που είναι από την Ιούλιο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, φέρνουν τα μελίσσια τους στην περιοχή από τη Νικήτη έως τη Σάρτη, όπου υπολογίζουμε ότι τοποθετούνται διάσπαρτες περίπου 100.000 κυψέλες», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαστεργίου.

Οι μελισσοκόμοι περίμεναν να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς και να τους επιτραπεί από την πυροσβεστική να μπουν στην καμένη έκταση για να εντοπίσουν τα μελίσσια τους.

«Οι ντόπιοι μπήκαν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς και κατάφεραν να απομακρύνουν τις κυψέλες τους, αλλά οι παραγωγοί από τις υπόλοιπες περιοχές καταγράφουν τώρα τις ζημιές τους», είπε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε καταληκτικά ότι η καταστροφή στους παραγωγούς από την πυρκαγιά, έρχεται να προστεθεί στην ήδη μειωμένη φετινή παραγωγή λόγω ανομβρίας.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η περιοχή που κάηκε στη Σιθωνία είναι προς πώληση εδώ και δέκα χρόνια», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.