ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ή θα καιγόμαστε ή θα πνιγόμαστε: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Μαγνησία με ανέτοιμο το επιτελικό κράτος – Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος

Η κακοκαιρία «Daniel» σάρωσε τον Βόλο, τη Σκιάθο και το Πήλιο, με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το χάος μόνο με... «lockdown» κυκλοφορίας!
Ή θα καιγόμαστε ή θα πνιγόμαστε: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Μαγνησία με ανέτοιμο το επιτελικό κράτος – Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος

Κακοκαιρία «Daniel»: Ενώ δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα που σταμάτησαν να καπνίζουν οι καμένες εκτάσεις της χώρας, με την πρώτη κακοκαιρία του φθινοπώρου με την ονομασία «Daniel», δημιουργήθηκαν νέα επεισόδια χάους, με το νερό να παίρνει τη θέση της φωτιάς στους θανάτους πολιτών, στις καταστροφές περιουσιών και τις περιβαλλοντικές καταστροφές.

Όπως το επιτελικό κράτος «ξεγυμνώθηκε» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, έτσι και με την πρώτη σοβαρή καταιγίδα που μάλιστα είχε προβλεφθεί ακριβέστατα από τους μετεωρολόγους, ο κρατικός μηχανισμός τα έκανε κυριολεκτικά «θάλασσα», με αποτέλεσμα ήδη να θρηνούμε δυστυχώς έναν νεκρό, να έχουμε έναν 34χρονο αγνοούμενο και τεράστιες καταστροφές στο παραθαλάσσιο μέτωπο του Πηλίου και αλλού.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες ανεύρεσής του αγνοούμενου, ενώ η Πυροσβεστική ανέφερε ότι προσπάθησε να περάσει ρέμα με το αυτοκίνητο, άνοιξε την πόρτα και παρασύρθηκε. Μέσα στο αυτοκίνητο ήταν και ο γιος του ο οποίος είναι καλά στην υγεία του.

Ο 51χρονος κτηνοτρόφος που έχασε τη ζωή του, προσπαθούσε να προσεγγίσει το κοπάδι με τα πρόβατά του και καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση των μεγάλων ποσοτήτων νερού που συγκεντρώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Άνω Βόλου. Ήταν πατέρας δύο παιδιών.

Η κακοκαιρία χτύπησε αλύπητα τη Μαγνησία και τις Βόρειες Σποράδες, και με εντολή της Αστυνομίας, εστάλη μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας σε Βόλο, Πήλιο και Σκιάθο. Ένα άλλο 112 ήχησε το μεσημέρι της Τρίτης στους κατοίκους της Εύβοιας, της Θεσσαλίας, της Πιερίας, των Σποράδων και της Φθιώτιδα για επικίνδυνα φαινόμενα.

Αυτό που συμβαίνει δηλαδή είναι ότι τα καλοκαίρια καιγόμαστε και η κυβέρνηση δίνει «γραμμή» για ατελείωτες εκκενώσεις και το φθινόπωρο πνιγόμαστε και επιβάλλονται «lockdown» στην κυκλοφορία, και όλα αυτά γίνονται διότι δεν υπάρχει πρόληψη, οργάνωση και κατάλληλες υποδομές ούτε για την αντιπυρική προστασία, ούτε για την αντιπλημμυρική. Στις πυρκαγιές, τα νοσοκομεία που απειλούνται γίνονται πλωτά και στις πλημμύρες ολόκληρες πόλεις γίνονται «πλωτές».

Οι εικόνες που καταφθάνουν μέσω βίντεο που αναρτώνται σε ΜΚΔ, είναι συγκλονιστικές. Εγκλωβισμένοι άνθρωποι, πλημμυρισμένοι δρόμοι και πλατείες, πολίτες να απεγκλωβίζονται με βάρκες ,αυτοκίνητα που καταλήγουν στη θάλασσα, χείμαρροι τρομακτικής ορμής που «καταπίνουν» μέχρι και ολόκληρα λεωφορεία.

Ο ποταμός Κραυσίδωνας  στον Βόλο «φούσκωσε» από τον τεράστιο όγκο της βροχής και πέρασε και στους δρόμους φέρνοντας μεγάλη ποσότητα νερού, λάσπης και φερτών υλών πλημμυρίζοντας σπίτια και καταστήματα.

«Ζητάμε άμεση βοήθεια, μας έχουν εγκαταλείψει όλοι, από τις 7 το πρωί καλούμε στο 112, την πυροσβεστική, στον δήμο και δεν υπάρχει κανένας. Αυτοκίνητα έχουν μπει στη θάλασσα, θα θρηνήσουμε νεκρούς, κινδυνεύουν άνθρωποι με μικρά παιδιά, δεν μας ενδιαφέρουν τα αυτοκίνητα, ζητάμε βοήθεια. Έχει σπάσει το ποτάμι. Βοηθήστε μας!» είναι τα συγκλονιστικά λόγια κατοίκου στον Άη Γιάννη Πηλίου, η οποία έχει εγκλωβιστεί μαζί με 110 συγχωριανούς και τουρίστες στο παραθαλάσσιο χωριό και ζητούν βοήθεια για να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Για άλλη μια φορά οι πολίτες γίνονται έρμαια των καιρικών φαινομένων, και τις ίδιες ώρες που ολόκληρη η πόλη του Βόλου γινόταν ένα ορμητικό ποτάμι που σάρωνε τα πάντα, ο «ανέμελος» πρωθυπουργός δήλωνε στη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι για όλα φταίει η κλιματική κρίση, και ότι «τα ανέμελα καλοκαίρια θα πάψουν να υπάρχουν», προετοιμάζοντας τον λαό για το ότι η απουσία του κρατικού μηχανισμού θα είναι μια νέα «κανονικότητα». Φυσικά το χάος που προκλήθηκε στον Βόλο, στη Σκιάθο και σε άλλες περιοχές με την πρώτη νεροποντή του φθινοπώρου, είναι βέβαιο πως θα αποδοθεί και αυτό στην «κλιματική αλλαγή», όπως γίνεται με κάθε επιτελικό φιάσκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και αν αναλογιστεί κανείς τις καμένες εκτάσεις που άφησε πίσω του το φετινό καταστροφικό καλοκαίρι σε πολλές πόλεις της χώρας, καταλαβαίνει τι φαινόμενα πλημμυρών πρόκειται να δούμε τον χειμώνα, εάν δεν γίνουν τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ή θα καιγόμαστε ή θα πνιγόμαστε: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Μαγνησία με ανέτοιμο το επιτελικό κράτος – Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.