ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιανός: Για φράγμα που δεν έγινε από το 1960 πνίγηκαν τα Φάρσαλα;

Ιανός: Δυστυχώς αν και υπάρχει μελέτη από το 1960 δεν δημιουργήθηκε το φράγμα της Σκοπίας Φαρσάλων, για να συγκρατεί τα νερά, υποστηρίζει ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Η καταστροφή που έγινε εδώ στα Φάρσαλα αφορά φυσικά τον μεγάλο όγκο νερού που έπεσε αλλά την πραγματική εικόνα δυστυχώς δεν την αποδίδουν...
Ιανός: Για φράγμα που δεν έγινε από το 1960 πνίγηκαν τα Φάρσαλα;

Ιανός: Δυστυχώς αν και υπάρχει μελέτη από το 1960 δεν δημιουργήθηκε το φράγμα της Σκοπίας Φαρσάλων, για να συγκρατεί τα νερά, υποστηρίζει ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Η καταστροφή που έγινε εδώ στα Φάρσαλα αφορά φυσικά τον μεγάλο όγκο νερού που έπεσε αλλά την πραγματική εικόνα δυστυχώς δεν την αποδίδουν τα ΜΜΕ. Πιθανότατα από άγνοια του τι πραγματικά έχει συμβεί», γράφει στον λογαριασμό του στο Facebook o Δημήτρης Κουρέτας.
«Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά όμως», σημειώνει.

«Η περιοχή της πεδιάδας των Φαρσάλων είναι περίπου 100.000 στρέμματα . Πολύ εύφορη και πολύ σημαντική για την οικονομία της χώρας και της Θεσσαλίας. Το νερό για την άρδευση των καλλιεργειών παρόλο που από την δεκαετία του 1960 υπήρχε μελέτη (η περίφημη μελέτη της Ηλεκτροβάτ), δυστυχώς δεν δημιουργήθηκε το περίφημο φράγμα της Σκοπιάς Φαρσάλων στη θέση Παλιοδερλί, το οποίο θα συγκρατούσε περίπου 70 εκατ. κυβικά νερό», υπογραμμιζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Ετσι»,όπως αναφέρει, «αυτή τη στιγμή έχουν γίνει περίπου 3.000 αυθαίρετες γεωτρήσεις στην περιοχή (που πρόσφατα τις νομιμοποίησαν) οι οποίες αντλούν νερό σχεδόν από τα 350 μέτρα. Το έλλειμμα κάθε χρόνο στο υδατικό ισοζύγιο της περιοχής είναι τεράστιο και σε λίγα χρόνια αν δεν γίνει το φράγμα , όπως και άλλα φράγματα στην περιοχή την ευρύτερη η Θεσσαλία θα ερημώσει».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, «ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση ούτε και η τωρινή έχουν ασχοληθεί ουσιαστικά με το πρόβλημα που λέγεται ΥΔΑΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τονίζει πως «η μελέτη είναι παλιά αλλά θέλει επικαιροποίηση», ενώ όπως αναφέρει «το κόστος των έργων για το φράγμα της Σκοπιάς είναι από ότι έχω διαβάσει περίπου 50 εκατ. ευρώ και πρέπει να βρουν τρόπο να γίνει. Σύντομα. Αλλιώς αυτό που είδαμε χθες στα Φάρσαλα-Καρδίτσα θα ξαναγίνει και η καταστροφή θα είναι μεγαλύτερη».

«Οι πολιτικοί οφείλουν να σταθούν με υπευθυνότητα στο θέμα . Και η Λάρισα έτσι ήταν πριν 20 χρόνια αλλά έγιναν έργα που διευθέτησαν την κοίτη του Πηνειού με φράγμα και έτσι δεν πλημμυρίζει η Λάρισα όπως παλιά. ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. ΑΦΟΡΑ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ. Οι αποζημιώσεις που ανακοινώθηκαν είναι κάτι αλλά αλλού είναι το πρόβλημα.», καταλήγει.

Η καταστροφή που έγινε χθές εδώ στα Φάρσαλα αφορά φυσικά τον μεγάλο όγκο νερού που έπεσε αλλά την πραγματική εικονα…

Δημοσιεύτηκε από Dimitris Kouretas στις Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ιανός: Για φράγμα που δεν έγινε από το 1960 πνίγηκαν τα Φάρσαλα;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.