ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιδρύματα πληρωμών και Τράπεζες: Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι στο χώρο των πληρωμών

Η εφαρμογή της ντιρεκτίβας PSD 2 μέσω της οποίας ενισχύεται ο ρόλος των ιδρυμάτων πληρωμών, δημιουργεί ευκαιρίες και κινδύνους, όπως και κάθε νέα εφαρμογή που ανατρέπει τα δεδομένα. Από τη μια πλευρά έχουμε τα PSP fintech?s που αναπτύσσονται και εξαπλώνονται σε αυτό το χώρο αλλά και από την άλλη έχουμε τις Τράπεζες που έχουν ισχυρές...
Ιδρύματα πληρωμών και Τράπεζες: Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι στο χώρο των πληρωμών

Η εφαρμογή της ντιρεκτίβας PSD 2 μέσω της οποίας ενισχύεται ο ρόλος των ιδρυμάτων πληρωμών, δημιουργεί ευκαιρίες και κινδύνους, όπως και κάθε νέα εφαρμογή που ανατρέπει τα δεδομένα. Από τη μια πλευρά έχουμε τα PSP fintech?s που αναπτύσσονται και εξαπλώνονται σε αυτό το χώρο αλλά και από την άλλη έχουμε τις Τράπεζες που έχουν ισχυρές σχέσεις με τους πελάτες, στους οποίους βασίζουν την κερδοφορία τους.

Οραματίζομαι το περιβάλλον όπου θα συνυπάρχουν αρμονικά τράπεζες και ιδρύματα πληρωμών, με αμοιβαία οφέλη. Αυτό θα δημιουργήσει ένα ιδανικό περιβάλλον για τον τελικό πελάτη.

Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τα Ιδρύματα πληρωμών (PSP’s)
Τα ιδρύματα πληρωμών έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν πιο γρήγορα, πιο ευέλικτα και πιο αποτελεσματικά λύσεις για τις πληρωμές τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων. Αυτό επιτρέπει την ταχύτερη ανάπτυξη μιας κουλτούρας cashless, όπου οι πελάτες των τραπεζών θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν νέες τεχνολογίες σε αυτό το νέο περιβάλλον.
Ο τελικός καταναλωτής είναι αυτός που καθορίζει την αγορά και αυτή τη στιγμή η τάση επιβάλλει νέες μεθόδους πληρωμής με ταχύτητα, ασφάλεια και ευκολία. Στην EveryPay εστιάζουμε σε αυτά τα τρία συστατικά προκειμένου να διαθέτουμε λύσεις πληρωμών, σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές ανάγκες των επιχειρήσεων.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε τη δυνατότητα να εξυπηρετούμε πελάτες όλων των τραπεζών, μέσα από ένα μοναδικό κανάλι και μια σύμβαση με την επιχείρηση. Η απομόνωση των ιδρυμάτων από τις τράπεζες κρύβει κινδύνους και για τις δύο πλευρές. Από τη μια το ίδρυμα πληρωμών θα χρειαστεί να επενδύσει σε πωλήσεις και marketing, παρά σε τεχνολογία. Από την άλλη οι τράπεζες θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό που σημαίνει και περιορισμός κερδοφορίας. Σαφώς και κάθε αλλαγή κρύβει κινδύνους και ευκαιρίες. Ιδιαίτερα το σημερινό περιβάλλον είναι ιδιαίτερο εύθραυστο και κρύβει αρκετούς κινδύνους. Οι τράπεζες ήταν και είναι οι θεματοφύλακες τόσο της οικονομίας όσο και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Η ευκαιρία των ελληνικών τραπεζών

Οι τράπεζες έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δομές που τους προσφέρουν οι ελληνικές Fintech επιχειρήσεις, καθώς ο κύκλος εργασιών θα κινείται εντός του ελληνικού χώρου. Η διακίνηση των κεφαλαίων εντός Ελλάδας είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία. Για παράδειγμα, οι τράπεζες που συνεργάζονται και υποστηρίζουν τα ελληνικά ιδρύματα πληρωμών,  προσφέρουν στους πελάτες τους σύγχρονες επιλογές που θα βελτιώνονται ταχύτερα σε σχέση με το παρελθόν, για τον πολύ απλό λόγο ότι εκεί εστιάζουν και επενδύουν: Στο χώρο των πληρωμών και την τεχνολογία.

Ο κίνδυνος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι να βρεθεί στον πανευρωπαϊκό ανταγωνισμό του χώρου πληρωμών. Τα σημάδια είναι ήδη εμφανή και θα γίνουν ακόμα πιο φανερά στο μέλλον. Ειδικά, όταν σταματήσουν τα capital controls. Η ενίσχυση της δραστηριότητας των εγχώριων ιδρυμάτων πληρωμών, θα είναι μια ασπίδα προστασίας, για την διατήρηση των κεφαλαίων, για την κερδοφορία των ίδιων των οργανισμών και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γενικότερα.
Στο μέλλον θα δούμε περισσότερες συνεργασίες μεταξύ τραπεζών και fintech’s,  σε έργα καινοτομίας. Οι παραδοσιακοί οργανισμοί έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την ιδέα τέτοιων συνεργασιών. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να αναπτύσσουν και να ανακαλύπτουν τα πάντα εσωτερικά.

Οι κοινοπραξίες αυτές θα επιτρέψουν στις τράπεζες να ανακτήσουν τυχόν χαμένο έδαφος που θα αυξάνεται από τις big tech επιχειρήσεις όπως οι Google, Amazon, Facebook, Alibaba κ.α. Αυτές οι εταιρείες έχουν καταφέρει να μειώσουν αποτελεσματικά το κόστος τους και με ευκολία επενδύουν στο χώρο των πληρωμών και σε τραπεζικά προϊόντα, λόγω μεγάλων οικονομικών αποθεμάτων. Άλλωστε είναι ένα σχετικά νέο παιχνίδι για αυτούς.

Το κείμενο υπογράφει ο Θοδωρής Κούνας, General Manager, EveryPay

Πηγή: netweek.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ιδρύματα πληρωμών και Τράπεζες: Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι στο χώρο των πληρωμών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.