ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ιερά Εξέταση» – Απομακρύνουν τον Δ.Κούβελα από διευθυντή μονάδας φαρμακολογίας, λόγω επιστημονικών απόψεων!

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας δήλωσε πως έχουν ξεκινήσει διαδικασίες να αντικατασταθεί από τη μονάδα κλινικών ερευνών που εργάζεται, λόγω του ότι δεν είναι αρεστές οι... απόψεις του.
«Ιερά Εξέταση» – Απομακρύνουν τον Δ.Κούβελα από διευθυντή μονάδας φαρμακολογίας, λόγω επιστημονικών απόψεων!

Δημήτρης Κούβελας: Πρακτικές απόλυτου μεσαίωνα βλέπουμε να εκδηλώνονται στην επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας, με την ελευθερία της επιστημονικής άποψης να διώκεται, αφού κάθε φωνή που φέρει διαφορετική γνώμη από αυτή που προβάλλεται στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, στοχοποιείται και φιμώνεται.

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, γνωστός για τις ενστάσεις του στις επικρατούσες πρακτικές αντιμετώπισης της πανδημίας, πριν λίγο διάστημα έλαβε έγγραφο από τον κοσμήτορα της σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Θεόδωρο Δαρδαβέση, ο οποίος ούτε λίγο – ούτε πολύ… επέπληττε τον κ. Κούβελα γιατί μιλά δημόσια για τις παρενέργειες των εμβολίων και στο τέλος τον… προειδοποιούσε πως αν συνεχίσει να εκφέρει την επιστημονική του άποψη, ίσως χάσει τη θέση του!

 «Φοβάμαι ότι υπονομεύεις τη θέση σου ως ιατρός, ως ακαδημαϊκός δάσκαλος κι ως διευθυντής της νεοϊδρυθείσας ακαδημαϊκής μονάδας με αντικείμενο την αξιολόγηση φαρμάκων», έγγραφε στην επιστολή του ο κ. Δαρδαβέσης.

Ο Δημήτρης Κούβελας σε τηλεοπτική του εμφάνιση χθες, αποκάλυψε πως ήδη κινούνται διαδικασίες για να απομακρυνθεί από τη μονάδα κλινικών δοκιμών στην οποία εργάζεται!

Χαρακτηριστικά είπε πως:

«Έχει προχωρήσει η διαδικασία να αντικατασταθώ από διευθυντής της νεοσύστατης μονάδας κλινικών δοκιμών που έχει κάνει η ιατρική σχολή στο νοσοκομείο ‘Παπαγεωργίου’ και προφανέστατα θα με αντικαταστήσει κάποιος συνάδελφος», είπε ο Δημήτρης Κούβελας, προσθέτoντας: «αυτή την μονάδα προσπαθώ να την φτιάξω μόνος μου εδώ και 20 χρόνια»!

Τι άλλο θυμίζει αυτό, παρά πρακτικές απολυταρχικού καθεστώτος; Ένας καταξιωμένος επιστήμονας που προσφέρει τα μέγιστα στον τομέα έρευνας και εργασίας του, απομακρύνεται από μια νευραλγική θέση, επειδή «έχει το θράσος» να εκφέρει διαφορετική άποψη! Και μιλάμε για έναν επιστήμονα που είναι πλήρως εμβολιασμένος και ουδέποτε έχει απορρίψει τη χρησιμότητα των εμβολίων, άλλα ίσα ίσα την συστήνει για κάποιες συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Με τέτοια αδιανόητα γεγονότα να συμβαίνουν στον χώρο της επιστήμης, καταλαβαίνει κανείς πως η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται κάτω από καθεστώς ομηρίας, με τους επιστήμονες να λειτουργούν σε συνθήκες πιέσεων, απειλών και εκβιασμών. Ο υγιής επιστημονικός διάλογος, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων, η απαραίτητη πολυφωνία, έχουν συνθλιβεί κάτω από το βάρος του ολοκληρωτισμού που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Βλέπουμε πως δημιουργούνται άτυπες «μαύρες λίστες» που συμπεριλαμβάνουν όσους επιστήμονες «διαταράσσουν» την κυρίαρχη άποψη που προβάλλεται από κυβέρνηση και ΜΜΕ, και στη συνέχεια ακολουθούν απομακρύνσεις θέσεων, διακοπές χρηματοδοτήσεων, ακόμα και παραπομπές σε πειθαρχικά συμβούλια ιατρικών συλλόγων.

Όπως είχε πει ανοιχτά και ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας – Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου Stanford και μέλος της Αμερικανικής Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας, Γιάννης Ιωαννίδης:

«Αμέτρητοι επιστήμονες που είχαν φτάσει στην κορυφή της ιεραρχίας του έστελναν μηνύματα πως ‘δεν μπορώ να κάνω τίποτα’, ‘δεν μπορώ να μιλήσω’, ‘φοβάμαι να μιλήσω’, ‘εάν βγω να μιλήσω θα με καταστρέψουν, θα με τελειώσουν, θα με ποδοπατήσουν’», κάνοντας λόγο για συμβιβασμό πολλών επιστημόνων.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Ιερά Εξέταση» – Απομακρύνουν τον Δ.Κούβελα από διευθυντή μονάδας φαρμακολογίας, λόγω επιστημονικών απόψεων!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.