ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εικόνες ντροπής στο ΑΠΘ: Ταβάνια πέφτουν σε κακοσυντηρημένα πανεπιστήμια, άλλα η Ν. Κεραμέως περί άλλων τυρβάζει

Ρημάζουν στην εγκατάλειψη και τη κακή συντήρηση τα πανεπιστήμια - Τριτοκοσμικές εικόνες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου κατέρρευσε ψευδοροφή
Εικόνες ντροπής στο ΑΠΘ: Ταβάνια πέφτουν σε κακοσυντηρημένα πανεπιστήμια, άλλα η Ν. Κεραμέως περί άλλων τυρβάζει

Πανεπιστήμια: Σχολεία καταρρέουν, φοιτητικές εστίες ρημάζουν και ταβάνια Πανεπιστημιακών αιθουσών πέφτουν. Αυτή είναι η τριτοκοσμική κατάσταση στην Ελλάδα του 2023, καθότι με την υποχρηματοδότηση που επιβάλλει στην δημόσια Παιδεία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι υποδομές αργά άλλα σταθερά μετατρέπονται σε ερείπια, προκειμένου να ωριμάσουν οι συνθήκες για να λεηλατηθεί η εκπαίδευση από τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Την στιγμή που η Νίκη Κεραμέως περηφανεύεται για τα «κατορθώματα» της στη δημόσια Παιδεία, τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια καταρρέουν – όχι μόνο μεταφορικά – άλλα και κυριολεκτικά. Σε αρκετές περιπτώσεις οι συνθήκες είναι τόσο οικτρές που δεν διαταράσσονται μόνο οι συνθήκες διδασκαλίας, άλλα κινδυνεύει ακόμα και η σωματική ακεραιότητα των φοιτητών. Και ασφαλώς γι’ αυτή την τραγική κατάσταση δεν φταίνε ούτε οι αιώνιοι φοιτητές, ούτε οι φοιτητικές παρατάξεις.

Μπορεί η κομματικοποίηση των πανεπιστημίων να ευθύνεται για άλλες παθογένειες της ανώτατης εκπαίδευσης, άλλα οπωσδήποτε όταν πέφτει ένα ταβάνι και από θαύμα δεν βρίσκει στο κεφάλι κάποιον φοιτητή, τότε την αποκλειστική ευθύνη έχει η ανεπαρκής μέριμνα της κυβέρνησης για την δημόσια παιδεία.

Οι εικόνες ντροπής από τον διάδρομο της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, που την περασμένη Κυριακή γέμισε με σπασμένους σοβάδες και νερά, επιβεβαιώνουν το προφανές, δηλαδή ότι τα πανεπιστήμια έχουν αφεθεί στην τύχη τους και από θαύμα ως τώρα δεν έχει σημειωθεί κάποιος τραυματισμός ή κάτι χειρότερο.

Συγκεκριμένα, ένα τμήμα του ταβανιού της σχολής κατέρρευσε, λόγω υπερσυσσώρευσης νερού από ένα καλοριφέρ που ήταν εδώ και μέρες σπασμένο και για το οποίο η διοίκηση του πανεπιστημίου αγνοούσε την βλάβη του. Σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν και θυμίζουν κτήριο που έχει χτυπηθεί από σεισμό ή βομβαρδισμό, το τμήμα του ταβανιού που κατέρρευσε φαίνεται ότι είναι αρκετά μεγάλο, καθώς ολόκληρο το δάπεδο είναι γεμάτο από μεγάλα κομμάτια σοβάδων.

Βλέπουμε ότι οι αυριανοί επιστήμονες της χώρας και στη συγκεκριμένη περίπτωση οδοντίατροι, εκπαιδεύονται σε γερασμένα και κακοσυντηρημένα κτήρια, τα οποία συχνά γίνονται απειλητικές παγίδες για τους φοιτητές, και όμως το κράτος συνεχίζει να αδιαφορεί.

Σύμφωνα με τα «Φοιτητικά Νέα», λίγο μετά το περιστατικό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κάλεσε σε κινητοποίηση στον πρόεδρο της σχολής και στις εστίες. Αιτήματα του Συλλόγου ήταν η χορήγηση έκτακτου κρατικού κονδυλίου για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των κλινικών της σχολής καθώς και η λήψη όλων των μέτρων για να επιλυθούν άμεσα οι υλικές ζημιές στο χώρο της σχολής και να αναπληρωθούν όλες οι κλινικές που αναβλήθηκαν λόγω του ατυχήματος.

Στην απόφασή του ΦΣ αναφέρεται ότι «η πολιτική που βάζει στο ζύγι τις ανάγκες των φοιτητών να σπουδάζουν σε σύγχρονα εργαστήρια και κλινικές με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δρουν μέσα στις σχολές μας είναι αυτή που έχει οδηγήσει στο να γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών. Από τύχη δεν έπεσε το ταβάνι να μας πλακώσει τις ώρες των κλινικών.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος- αφού σταθήκαμε “τυχεροί” και δεν είχαμε τραυματίες- πολλές από τις κλινικές αναβλήθηκαν και άλλες ακυρώθηκαν. Ως αποτέλεσμα, πολλοί από τους συμφοιτητές μας στα κλινικά έτη χάνουν πολύτιμες ώρες κλινικών, που έτσι κι αλλιώς ήταν ελάχιστες, ενώ δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για αναπλήρωση αυτών των ωρών».

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δείχνει το πόσο απαξιεί για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου πανεπιστημίου, ενώ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, συνεχίζει να θεωρεί ως μοναδική ανάγκη του πανεπιστημίου την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενώ δεν θέτει κανένα ζήτημα δημοσίως για την κακή κατάσταση των χώρων του Αριστοτελείου ή για την έλλειψη αιθουσών, όπως φάνηκε και από το παρολίγον τραγικό περιστατικό με το πέσιμο φοιτητή από τρίτο όροφο τον περασμένο Οκτώβριο, που παρακολουθούσε μάθημα από το περβάζι γιατί το αμφιθέατρο ήταν υπερπλήρες

Μάλιστα, ο Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι «καλοριφέρ στον 4ο όροφο έπεσε, προκαλώντας διαρροή νερού», την Κυριακή (19/2). «Επειδή ήταν Κυριακή και έτρεχε το νερό με πολλή πίεση και για πολλές ώρες, τα νερά έφτασαν μέχρι τον 1ο όροφο. Τα νερά καθαρίστηκαν την επόμενη ημέρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν πρόκειται για οροφή αλλά για γυψοσανίδες».

Το πρόβλημα, όπως είπε, «αποκαταστάθηκε την αμέσως επόμενη ημέρα. Από τις τρεις κλινικές στη μία μόνο εκκρεμούν κάποιες ηλεκτρολογικές εργασίες».

Ρημάζουν στην εγκατάλειψη και τη κακή συντήρηση τα πανεπιστήμια - Τριτοκοσμικές εικόνες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου κατέρρευσε ψευδοροφή.

Ρημάζουν στην εγκατάλειψη και τη κακή συντήρηση τα πανεπιστήμια - Τριτοκοσμικές εικόνες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου κατέρρευσε ψευδοροφή.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εικόνες ντροπής στο ΑΠΘ: Ταβάνια πέφτουν σε κακοσυντηρημένα πανεπιστήμια, άλλα η Ν. Κεραμέως περί άλλων τυρβάζει», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.