ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οικονομία: «Κόκκινος συναγερμός» ρευστότητας

Η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας του κορονοϊού στη χώρα μας οδηγεί αυτομάτως σε παράταση των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας, ενώ καθιστά πιεστικές τις ανάγκες για την ενίσχυση της ρευστότητας στο κράτος. Με δεδομένο ότι η πορεία του προϋπολογισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της πανδημίας και την ένταση και έκταση των παρενεργειών...
Οικονομία: «Κόκκινος συναγερμός» ρευστότητας

Η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας του κορονοϊού στη χώρα μας οδηγεί αυτομάτως σε παράταση των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας, ενώ καθιστά πιεστικές τις ανάγκες για την ενίσχυση της ρευστότητας στο κράτος.

Με δεδομένο ότι η πορεία του προϋπολογισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της πανδημίας και την ένταση και έκταση των παρενεργειών στο παραγωγικό ιστό, οι επιτελείς στο Γενικό Λογιστήριο βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, «τρέχοντας» ασκήσεις για την περαιτέρω αύξηση των κρατικών δαπανών.

Το σενάριο αύξησης αυτών των πιστώσεων σε πάνω από 6 δισ. ευρώ για το 2020 (τόσο είχαν φτάσει οι δαπάνες με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε 5 Σεπτεμβρίου στη Βουλή) είναι πλέον πάνω στο τραπέζι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νέες δράσεις που θα σχετίζονται με μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας

Άλλωστε στο Γενικό Λογιστήριο γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα με το «μαξιλάρι »των εσόδων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού για έκτακτες και απρόβλεπτες εξελίξεις και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να χαμηλώσει η στάθμη των διαθεσίμων, διότι κάτι τέτοιο θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (η βελόνα δείχνει πάνω από τα επίπεδα του 200% του ΑΕΠ).

«Κόκκινος συναγερμός» δεν έχει σημάνει μόνο στην Πανεπιστημίου 57 στο γραφείο του Θεόδωρου Σκυλακάκη στο ΓΛΚ. Είχε χτυπήσει και στην οδό Νίκης, στον 6ο όροφο, στο γραφείο του Χρήστου Σταϊκούρα. Μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων που φέρνει τα δυο μεγάλα αστικά κέντρα σε απόσταση αναπνοής από ένα lockdown, οι σύμβουλοι του υπουργού Οικονομικών δεν έχουν σταματήσει λεπτό να μελετούν τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηρίζουν καταστροφικό το ενδεχόμενο μιας νέας σκληρής καραντίνας, επιμένοντας όμως σε πρόσθετα πλην στοχευμένα μέτρα στήριξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεσσαλονίκη: Θετικός μεγάλος αριθμός των rapid test στην παραλία

Μέτρα στήριξης

Στους νομούς που το δεύτερο κύμα του κορονοϊού τούς έχει εξωθήσει στην κλίμακα 4, αλλά και σε περιοχές με επιδημικό φορτίο επιπέδου 3 έχουν ήδη ενεργοποιηθεί τα νέα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ προγραμματίζονται νέοι κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής.

Πρόκειται για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που ανέρχονται στο ποσόν των 534 ευρώ, ενώ το ίδιο ποσόν ενίσχυσης θα λάβουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα προσωπικό και πλήττονται σημαντικά. Για τις επιχειρήσεις δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα. Οι επιχειρήσεις δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Οικονομία: «Κόκκινος συναγερμός» ρευστότητας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.