ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλεκτρική αναλγησία η ΔΕΗ: Διπλάσιες από πέρυσι οι εντολές διακοπής ρεύματος – 400.000 ως το τέλος του 2022!

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά βυθίζονται στο σκοτάδι, με την διοίκηση της ΔΕΗ να προχωρά σε μια ανάλγητη πολιτική, με τη στήριξη της κυβέρνησης.
Ηλεκτρική αναλγησία η ΔΕΗ: Διπλάσιες από πέρυσι οι εντολές διακοπής ρεύματος – 400.000 ως το τέλος του 2022!

Η έμμεση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που ουσιαστικά αχρήστεψε τον βραχίονα του δημοσίου στον τομέα του ρεύματος εν μέσω κύματος ακρίβειας, αλλά και η σκανδαλώδης στήριξη προς την κερδοσκοπία των παρόχων, προκαλούν ένα απίστευτο κύμα μαζικών διακοπών ρεύματος που βυθίζει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στο σκοτάδι.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης, μιλώντας στο OPEN, αποκάλυψε πως πλέον οι εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά ξεπέρασαν τις 305.000, μόνο για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, ενώ πέρυσι για ολόκληρο το 2021 ήταν περίπου 168.000! Όπως επισήμανε ο κ. Μανιάτης, οι διακοπές «έχουν διπλασιαστεί και πιστεύουμε θα περάσουν τις 400.000 …Και θα ήταν περισσότερες αν δεν υπήρχαν οι διακανονισμοί οφειλών, που έχουν φτάσει στα ύψη. Μεταφέρουν τα χρέη προς τα πίσω».

Ένα ασύλληπτο μέγεθος αν το αναλογιστεί κανείς, το ότι προβλέπεται παραπάνω από 400.000 σπιτικά να ζουν αναγκαστικά σε συνθήκες των αρχών του 20ου αιώνα. Η κυβέρνηση μπορεί να ισχυρίζεται σε όλους τους τόνους πως στέκεται «δίπλα» στον πολίτη, άλλα οι αμείλικτοι αριθμοί αποκαλύπτουν το βάρβαρο πρόσωπο της. Την ώρα που τα νοικοκυριά που μαστίζονται από την ενεργειακή ακρίβεια πέφτουν σε ενεργειακό «black-out», το Μαξίμου διαφημίζει ακόμα τις ανεπαρκείς επιδοτήσεις που χρηματοδοτούν την ακρίβεια, ενώ δεν υπάρχει η κοινωνική ευαισθησία ώστε να διαμορφωθεί ένα προστατευτικό πλαίσιο για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Αφού πρώτα έφερε την ενεργειακή κρίση στην «πόρτα» μας, η κυβέρνηση τώρα «ποντάρει» μονίμως στην «ατομική ευθύνη» και αναγκάζει τα νοικοκυριά να καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα, άλλα εκατοντάδες χιλιάδες αδυνατούν να πληρώσουν έστω τα βασικά για να έχουν δυνατότητα παροχής ρεύματος. Άλλωστε είχε… προειδοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας από τον περασμένο Μάιο πως «η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ», ακόμα και αν μιλάμε για φτωχούς συμπολίτες μας. Έτσι οι απλήρωτοι λογαριασμοί οδηγούν σε μαζικές διακοπές και δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη και δεν υπάρχει και ενδιαφέρον για να υπάρξει μια περαιτέρω διευκόλυνση των καταναλωτών.

Για τα φτωχά στρώματα και τους ευάλωτους πολίτες, είναι αδιανόητο να μην αντιμετωπίζεται το ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό, άλλα ως εμπόρευμα που δικαιούνται μόνο όσοι μπορούν να «προσαρμοστούν» στην καταιγίδα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα, με σημαντικές ευθύνες της κυβέρνησης.

Στον «αέρα» η κλιμακωτή επιδότηση

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ εκτίμησε πως η πρωθυπουργική εξαγγελία για κλιμακωτή επιδότηση στην κατανάλωση ρεύματος, ανάλογα με το πόσο θα την μειώσει ο καταναλωτής, είναι κάτι το μη εφαρμόσιμο στην πράξη. Όπως εξήγησε ο κ. Μανιάτης, είναι αδύνατο να γίνει άμεσα αντιληπτή η μείωση κατανάλωσης ενός νοικοκυριού, διότι λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, «οι μετρήσεις δεν είναι σωστές απέναντι στον καταναλωτή. Δεν κάνουμε μετρήσεις κάθε μήνα, άλλα κάθε τέσσερις μήνες».

Πρόσθεσε ότι παρά τα όσα εξαγγέλλονταν για «έξυπνους μετρητές» είναι ακόμη στη φάση του διαγωνισμού από τον Ιανουάριο.

Δεδομένου του ότι δεν υπάρχει ακόμα δυνατότητα για άμεση πραγματική μέτρηση κατανάλωσης, ο κ. Μανιάτης είπε ότι θα χρησιμοποιηθεί μια απλή σύγκριση σε σχέση με το «τι κατανάλωνες πέρυσι», κάτι που θα οδηγήσει σε αμέτρητες αδικίες, εφόσον οι ενεργειακές ανάγκες ενός νοικοκυριού μπορούν κάλλιστα να αλλάξουν χρόνο με τον χρόνο, άλλα υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που πέρυσι ένα σπίτι μπορεί να ήταν κλειστό και φέτος να χρησιμοποιείται.

Όπως εξήγησε ο κ. Μανιάτης, οδηγούμαστε σε μια κατάσταση που ευνοεί το να χρεώνονται εικονικές και κατά προσέγγιση καταναλώσεις, ενώ οι καταναλωτές θα πληρώνουν κανονικά τους υπέρογκους λογαριασμούς.

Μια ακόμα πιο τραγική πτυχή του θέματος, είναι πως χιλιάδες καταναλωτές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν στις κατοικίες τους μηχανήματα που τους είναι άκρως απαραίτητα για την υγεία τους (όπως π.χ. παροχής οξυγόνου) κινδυνεύουν να πέσουν θύματα της ανάλγητης ενεργειακής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. «Ακούμε τώρα από την ΕΕ, ότι μπορεί να έχουμε διακοπές, το μεσημέρι ή το βράδυ. Μπορεί να είναι αρκετές ώρες. Τι θα γίνει; Θα αντέξουν αυτοί που χρειάζονται οξυγόνο; Δεν είναι εύκολη εξίσωση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα», είπε ο κ. Μανιάτης.

Όσο οδηγούμαστε προς έναν πολύ κρίσιμο χειμώνα, όλο και περισσότερα προβλήματα ανακύπτουν για τους καταναλωτές που παραμένουν απροστάτευτοι, επειδή η κυβέρνηση  έχει προτεραιότητα να προστατέψει τα συμφέροντα του καρτέλ της ενέργειας. Η απάνθρωπη στάση της ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα σε χιλιάδες οικογένειες ανέργων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, είναι δείγμα του πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ένα κοινωνικό αγαθό απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ηλεκτρική αναλγησία η ΔΕΗ: Διπλάσιες από πέρυσι οι εντολές διακοπής ρεύματος – 400.000 ως το τέλος του 2022!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.