ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλεκτρονικές ταυτότητες: Η ενημερωτική εκδήλωση της ΝΙΚΗΣ έδωσε απαντήσεις για το κρίσιμο ζήτημα – Εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα

Μεγάλη απήχηση είχε η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση της ΝΙΚΗΣ για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας - Ακολουθούν ανάλογες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Ηλεκτρονικές ταυτότητες: Η ενημερωτική εκδήλωση της ΝΙΚΗΣ έδωσε απαντήσεις για το κρίσιμο ζήτημα – Εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα

Ηλεκτρονικές ταυτότητες: Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη ΝΙΚΗ την Κυριακή 3/9 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη) και αφορούσε τις επιστημονικές και νομικές πτυχές του ζητήματος των νέων ταυτοτήτων.

Πρόκειται για την πρώτη, από τις επτά ενημερωτικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει η ΝΙΚΗ στο διάστημα των επόμενων εβδομάδων σε διάφορα σημεία της χώρας. Όπως έχει προαναγγελθεί από σχετική ανακοίνωση του κόμματος, στις 10/9 θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη εκδήλωση στα Ιωάννινα, στις 13/9 στη Θεσσαλονίκη, στις 17/9 στην Πάτρα, στις 20/9 στον Βόλο, στις 23/9 στο Ηράκλειο Κρήτης και την 1/10 στη Ρόδο, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν ομιλίες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα η ΝΙΚΗ αναλαμβάνει μια πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά άμεσα την προστασία των ελευθεριών του πολίτη. Αντιμετωπίζοντας τις συστηματικές προσπάθειες των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ να γελοιοποιήσουν τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις του κόσμου, η ΝΙΚΗ λειτουργεί ως κοινοβουλευτικό ανάχωμα στην προπαγάνδα αποδόμησης του ζητήματος, και παρουσιάζει τα δεδομένα στην πραγματική τους διάσταση.

Από τον καιρό των προγραμματικών δηλώσεων, ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός, πρώτος και μόνος έθιξε στη Βουλή τους κινδύνους που αναδύονται από τις ηλεκτρονικές ταυτότητες, που έχουν να κάνουν με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων και δικαιωμάτων του πολίτη. Από το ξεκίνημα της κοινοβουλευτικής της δράσης, η ΝΙΚΗ έθεσε το θέμα των νέων ταυτοτήτων στην κορυφή των προτεραιοτήτων της και το έφερε στον δημόσιο διάλογο.

Σε μια αίθουσα κατάμεστη από κόσμο, στην ενημερωτική εκδήλωση μίλησε ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Τάσος Οικονομόπουλος, ο Δρ Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και υποψήφιος βουλευτής της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Χιωτακάκος, και ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός.

Το ζήτημα των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων παρουσιάστηκε σφαιρικά και εξετάστηκε από κάθε οπτική γωνία, με τους ομιλητές να παρουσιάζουν τις νομικές, αλλά και τεχνολογικές προεκτάσεις του, αναδεικνύοντας πολύτιμες πληροφορίες μέσω σχετικών βίντεο και slides. Παρακολουθώντας τη δίωρη εκδήλωση, κάθε πολίτης αποκτά ένα «οπλοστάσιο» αδιάσειστων επιχειρημάτων που αποδομούν πλήρως την παραπληροφόρηση και τη προπαγάνδα που επιστρατεύεται από τα συστημικά μέσα.

Ως επιστέγασμα της πετυχημένης εκδήλωσης, ο Δημήτρης Νατσιός εκφωνώντας έναν πύρινο λόγο μίλησε με ιστορικές αναφορές για την ελληνική ταυτότητα του γένους που διαχρονικά αγωνίζεται και υπερισχύει πάνω από κάθε δόλια προσπάθεια καθυπόταξης της ελευθερίας του Έλληνα, και συνέδεσε τους εμψυχωτικούς λόγους του με το ζήτημα των ταυτοτήτων.

Ο κ. Νατσιός έκλεισε τον λόγο του παραθέτοντας τις αμετακίνητες θέσεις της ΝΙΚΗΣ σχετικά με το ζήτημα των ταυτοτήτων:

«Πρώτον, για λόγους δημοκρατίας, η ΝΙΚΗ ζητά πλήρη και σαφή ενημέρωση στους πολιτικούς φορείς και κυρίως στον λαό από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προτού αρχίσει η έκδοση των νέων ταυτοτήτων, όχι μόνο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, αλλά κυρίως για τη φύση, τον χαρακτήρα και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την ελευθερία του. Μέχρι να υπάρξει έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση, συνιστούμε στους συμπολίτες μας να μη βιαστούν να παραλάβουν τις νέες ταυτότητες.

Δεύτερον, για τη ΝΙΚΗ η ταυτότητα πρέπει να επιτελεί αυτό που σχεδιάστηκε να κάνει. Να είναι μέσο ταυτοποίησης και όχι μέσο άσκησης δικαιωμάτων. Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την δόλια και κρυφή πρόθεση της κυβέρνησης – η οποία σήμερα ρίχνει στάχτη στα μάτια του κοινού – να μετατρέψει την ταυτότητα σε μέσο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Τρίτον, η ταυτότητα μπορεί να είναι ασφαλής χωρίς να είναι ηλεκτρονική. Είναι κρίσιμη και αναγκαία η σχεδίαση ταυτοτήτων που θα αποκλείουν τη δυνατότητα πλαστογραφήσεως, όμως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με συμβατικές ταυτότητες ανάλογες με τα διπλώματα οδήγησης. Ή με σύγχρονα χαρακτηριστικά, δανεισμένα από την τεχνολογία εκτύπωσης χαρτονομισμάτων.

Τέταρτον, ο πολίτης πρέπει να έχει γνώση και πρόσβαση για όλα τα συλλεγόμενα και αποθηκευμένα προσωπικά του δεδομένα.

Πέμπτον, θωρούμε αυτονόητο οι βάσεις δεδομένων με τα αποθηκευμένα στοιχεία των Ελλήνων πολιτών να βρίσκονται στην Ελλάδα και πουθενά αλλού. Σήμερα η ΚΥΑ προβλέπει ότι τα δεδομένα της νέας ταυτότητας θα τηρούνται στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό που επιμελώς κρύβει η κυβέρνηση είναι η δεύτερη μεγάλη «δεξαμενή» που θα προκύψει από τα δεδομένα της ηλεκτρονικής διακυβερνήσεως. Αυτή η «δεξαμενή» θα προκύψει από τη λειτουργική χρήση της ταυτότητας ως κάρτας του πολίτη. Αυτή η «δεξαμενή» δεδομένων είναι άγνωστο ακόμη το που θα τηρείται και ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτή. Ρωτούμε και θέλουμε απάντηση, διότι είναι γνωστό ότι όλες οι ηλεκτρονικές εθνικές «δεξαμενές» πληροφοριών συνδέονται με υπερεθνικά ηλεκτρονικά αρχεία.

Έκτον, πέρα από το που θα βρίσκονται αποθηκευμένα τα δεδομένα, θεωρούμε αυτονόητο να γνωστοποιηθεί το ποιος θα έχει πρόσβαση ή και δικαίωμα επεξεργασίας των στοιχείων που θα συλλέγονται.

Έβδομον, απορρίπτουμε τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και ζητούμε να είναι προαιρετική η λήψη τους. Να είναι δυνατή η πιστοποίηση του πολίτη και η είσοδός του στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση με εναλλακτικούς τρόπους, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου και της Ευρώπης.

Σε διαφορετική περίπτωση, ευθαρσώς δηλώνουμε ότι για λόγους ελευθερίας και δημοκρατικής συνειδήσεως, δεν θα παραλάβουμε τις νέες ταυτότητες και τις μελλοντικές αναβαθμίσεις τους, αυτό το στυγνό φακέλωμα του πολίτη».

Ο Δημήτρης Νατσιός κάλεσε τον ελληνικό λαό να ενημερωθεί σε βάθος για το ζήτημα των ταυτοτήτων από αντικειμενικές πηγές και σημείωσε πως η έκβαση του αγώνα για προάσπιση των ελευθεριών θα εξαρτηθεί άμεσα από την ευαισθητοποίηση όλο και μεγαλύτερου μέρους του λαού. «Η μαζικότητα της αντίστασης θα κάμψει την επιβαλλόμενη υποχρεωτικότητα. Θα αναγκαστούν να μας εξασφαλίσουν εναλλακτικό τρόπο πιστοποίησης, αν είμαστε πολλοί», είπε χαρακτηριστικά.

Παρακολουθείστε ολόκληρη την ενημερωτική εκδήλωση της ΝΙΚΗΣ:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ηλεκτρονικές ταυτότητες: Η ενημερωτική εκδήλωση της ΝΙΚΗΣ έδωσε απαντήσεις για το κρίσιμο ζήτημα – Εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.