ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ηλεκτροπληξία» στην χονδρική: To ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ πληρώνει η Ελλάδα – Συνεχίζεται η κοροϊδία με τα υπερκέρδη

Πρωταθλήτρια και πάλι η Ελλάδα στην τιμή αγοράς του ρεύματος, με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες - Έρμαια της ακρίβειας οι πολίτες
«Ηλεκτροπληξία» στην χονδρική: To ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ πληρώνει η Ελλάδα – Συνεχίζεται η κοροϊδία με τα υπερκέρδη

Ρεύμα – ακρίβεια: Παρά την κοπιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να πείσει τους πολίτες πως στέκεται στο πλευρό τους στον αγώνα κατά της ακρίβειας, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποτυπώνουν την σκληρή πραγματικότητα για την οικονομική λεηλασία που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα που αποτελεί μια από τις πιο φτωχές (και φτωχοποιημένες) χώρες της ευρωπαϊκής «οικογένειας», πληρώνει το πιο ακριβό ρεύμα στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού.

Τα ημίμετρα και οι επιδοτήσεις της κερδοσκοπίας των παρόχων, απλά «πασπαλίζουν» το «βουνό» της ενεργειακής ακρίβειας με μια κατ’ επίφασιν φιλολαϊκή πολιτική. Όμως ο «λογαριασμός» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά καταφθάνει, και θα είναι ασήκωτος. Την ίδια ώρα, τα υπερκέρδη των παρόχων που αφαίμαξαν για μήνες τους πολίτες, παραμένουν στα «αζήτητα».

Σήμερα Τετάρτη, η Ελλάδα στάθηκε στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Η χώρα μας αγοράζει ρεύμα με 274,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως αναφέρει η σελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με την τιμή να ενισχύεται κατά 27,9%. Η μόνη άλλη χώρα – πέραν της Ελλάδας – που παρουσιάζει αυξητική τάση στην τιμή αγοράς είναι η Σουηδία, η οποία όμως αγοράζει με μόλις το ένα τρίτο της τιμής που πληρώνει η Ελλάδα (97,89 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Ενδεικτικό του πόσο έχει παραδοθεί η χώρα μας στο έλεος της ακρίβειας με απόλυτη ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι πως η Ιταλία και η Βουλγαρία αγοράζουν κατά 100 ευρώ λιγότερο την μεγαβατώρα, ενώ η Ισπανία πληρώνει 81,71 ευρώ/μεγαβατώρα και η Πορτογαλία 79,87/μεγαβατώρα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει το χατίρι των ενεργειακών ομίλων και να αποδίδει την αύξηση των τιμών στην διεθνή ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό. Όμως αυτό το αφήγημα καταρρέει εφόσον οι τιμές στην Ελλάδα αυξάνονται περισσότερο και για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι πραγματικές αιτίες της ακρίβειας κρύβονται στο κερδοσκοπικό «πάρτι» του χρηματιστηρίου ενέργειας και στον στρεβλό τρόπο λειτουργίας του εγχώριου ανταγωνισμού που λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος των ομίλων ενέργειας και όχι του καταναλωτή.

O Σκυλακάκης «αδειάζει» Μητσοτάκη για τα υπερκέρδη

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης προχώρησε σε μια δήλωση που ουσιαστικά «αδειάζει» τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη, σχετικά με την είσπραξη των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Μόλις της περασμένη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε από το βήμα της Βουλής ότι έχουν εισπραχθεί τα χρήματα που αναλογούν στους φόρους από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

«Πόσα έχουμε εισπράξει, κύριε Τσίπρα, από αυτόν τον μηχανισμό; 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ έχουμε εισπράξει. Και έρχεστε και λέτε ότι δεν έχουμε πάρει τίποτα. 2,7 δισεκατομμύρια σε τρεις μήνες», είχε πει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όμως ο Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, αποκάλυψε πως τα χρήματα θα εισπραχθούν στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου έτους.

«Η ΡΑΕ είναι μια ανεξάρτητη αρχή, δουλεύει κατά τη γνώμη μας ικανοποιητικά και τώρα τελειώνει η δουλειά της και θα πάρουμε τα χρήματα μέχρι τα τέλη του χρόνου πιθανότατα», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, διαψεύδοντας άθελα του τον πρωθυπουργό.

Φαίνεται πως με τις ευλογίες της κυβέρνησης τα καρτέλ ενέργειας συνεχίζουν να αισχροκερδούν στην πλάτη των καταναλωτών, στους οποίους μονίμως μεταφέρεται το κόστος της ακρίβειας, είτε άμεσα μέσω των υπέρογκων λογαριασμών, είτε έμμεσα με την απομύζηση των δημόσιων ταμείων που αδειάζουν για επιδοτήσεις που καρπώνονται οι ενεργειακοί όμιλοι, ενώ παράλληλα αγοράζουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.

Πρωταθλήτρια και πάλι η Ελλάδα με το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ, με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Ηλεκτροπληξία» στην χονδρική: To ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ πληρώνει η Ελλάδα – Συνεχίζεται η κοροϊδία με τα υπερκέρδη», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.