ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Προσοχή στις νέες απάτες

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου θεωρείται αρκετά ευάλωτη περίοδος από τους ειδικούς για μερικά άτομα τα οποία μπορούν να εξαπατηθούν εύκολα αυτές τις μέρες.
Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Προσοχή στις νέες απάτες

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα, Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου. Αν πιστεύετε ότι όλα είναι ρομαντικά και ρόδινα την σημερινή ημέρα κάνετε λάθος καθώς οι απατεώνες καρπώνονται κάθε ευκαιρία για να κερδίσουν χρήματα.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας antivurus ESET, 52% των ανθρώπων είναι πιο ευάλωτοι σε εξαπατήσεις την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και οι ειδικοί συνιστούν προσοχή. Για ποιο λόγο γίνεται αυτό;

Όπως επισημαίνεται  οι γνωριμίες μέσω του ίντερνετ έχουν επικρατήσει στη κοινωνία γύρω μας. Μάλιστα μέχρι το 2025 υπολογίζεται ότι η παγκόσμια αγορά θα φτάσει τα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το γεγονός αυτό αλλά και τις καλές προθέσεις κάποιων ατόμων εκμεταλλεύονται απατεώνες οι οποίοι παρουσιάζονται στα θύματά τους ως κάτι άλλο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Η φράση αυτή μπορεί να μην κάνει ιδιαίτερη εντύπωση καθώς είναι γνωστό συνηθισμένο φαινόμενο στο διαδίκτυο, ωστόσο οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι απατεώνες αλλά και τα λεφτά που καταφέρνουν να αποσπούν τρομάζουν.

Τα μοναχικά άτομα είναι ο εύκολος στόχος για αυτούς ιδιαίτερα μέρες σα τη σημερινή. Έρχονται σε επαφή με το θύμα τους, δημιουργούν μία σχέση και τους… γεμίζουν τα μυαλά με δήθεν έρωτες υποσχόμενοι μέχρι και γάμο. ‘

Όμως σύντομα θα ζητήσουν από το «ταίρι» τους μέσω μίας αφορμής να ανοίξουν κάποιο κοινό τραπεζικό λογαριασμό. Έναν λογαριασμό που οι ίδιοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος όπως συνέβη στο 30% των θυμάτων.

Οι «ρομαντικές» απάτες αποτελούν πλέον τον 2ο τύπο ηλεκτρονικού εγκλήματος στις ΗΠΑ, και με την περαιτέρω εξάπλωση των εφαρμογών γνωριμιών τόσο πιο πολύ ισχυροποιούνται.

Τι ακριβώς κάνουν οι απατεώνες για να ξεγελάσουν το θύμα τους

Τις περισσότερες φορές, οι απατεώνες θα παρουσιαστούν με ένα «τέλειο προφίλ». Προσποιούνται ότι ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, ότι είναι ευκατάστατοι εργαζόμενοι σε κάποια πετρελαιοπηγή ή γιατροί. Κάνουν πολλές προσωπικές ερωτήσεις στα θύματά τους ενώ οι ίδιοι αποφεύγουν να μιλήσουν πολύ για τη δική τους ζωή.

Δημιουργούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τις επαφές με το θύμα τους ως ρομαντικές. Κάποια στιγμή μετά από αυτό παραμυθιάζουν το θύμα τους με περίπλοκες ιστορίες για τους λόγους που χρειάζονται χρήματα, όπως ταξίδια, ιατρικά έξοδα κτλπ.

Όταν ζητήσουν χρήματα θα το κάνουν είτε μέσω κάποιας μεταφοράς είτε μέσω αποστολής δωροκαρτών και προπληρωμένων καρτών.

Σε περίπτωση άρνησης θα συνεχίσουν να πιέζουν. Σε περίπτωση μάλιστα που έχουν στη κατοχή τους πιο προσωπικές φωτογραφίες του θύματος μπορεί και να το εκβιάσουν ώστε να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Προσοχή στις νέες απάτες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ευαγγελία Κουτσιανούδη

Η Ευαγγελία Κουτσιανούδη γεννήθηκε το 1994 στην Αλεξανδρούπολη και τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λατρεύει τον αθλητισμό. Παρακολουθεί ιδιαίτερα μπάσκετ, ποδόσφαιρο, Formula 1 ενώ η μεγάλη της αδυναμία είναι το Τένις