ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει αναστολή μισθού και ενσήμων στους ανεμβολίαστους!

Να οδηγήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών σε εμβολιασμό προσπαθεί η Κυβέρνηση με τα μέτρα που παίρνει.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Να οδηγήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος σε εμβολιασμό κατά του κορονοϊού προσπαθεί η Κυβέρνηση με τα μέτρα που παίρνει και θα πάρει άμεσα.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Να οδηγήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος σε εμβολιασμό κατά του κορονοϊού προσπαθεί η Κυβέρνηση με τα μέτρα που παίρνει και θα πάρει άμεσα.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Μεταξύ των μέτρων αυτών θα περιλαμβάνεται και  το «ποινολόγιο» (μεταξύ άλλων αναστολή μισθού) για όσους επιμένουν να παραμένουν ανεμβολίαστοι, αφού εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή.

Την ίδια ώρα η νομοθετική ρύθμιση  θα προβλέπει το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομικό «πακέτο» για το θέμα θα περιληφθεί σε άρθρα νομοσχεδίου και θα συνοδευτεί από υπουργική απόφαση ή ΚΥΑ, ενώ θα έχει προηγηθεί γνωμοδότηση από τις εθνικές επιτροπές βιοηθικής και εμβολιασμών.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με όσα ξεκαθαρίζουν κυβερνητικά στελέχη η αναστολή εργασίας δεν συνδέεται με απολύσεις, ενώ στον δημόσιο τομέα ο μη εμβολιασμός δεν θα επισείει την παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο και θα εφαρμόζονται οι κυρώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

Όπως αναφέρει το newsbeast.gr η κυβέρνηση εκτιμά ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών θα επηρεάσει τους δύσπιστους εργαζόμενους να αλλάξουν γνώμη, ειδικά όσους εργάζονται σε δομές υγείας διότι και χρήματα δε θα παίρνουν καθώς θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και δεν θα έχουν ασφάλιση, δηλαδή θα χάνουν ένσημα. Εξαίρεση ωστόσο αποτελεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η οποία διατηρείται κανονικά.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ορόσημο η 16η Αυγούστου

Περιθώριο έως τις 16 Αυγούστου θα έχουν για να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν την εμβολιαστική κάλυψή τους με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία οι εργαζόμενοι στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Ειδικότερα, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αφορά σε πρώτη φάση όσους εργάζονται στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, στις Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, στα Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων, στα Ιδρύματα Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων, στα Οικοτροφεία, στα Ειδικά Ιδρύματα, στα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας, και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός:  Σειρά οι υγειονομικοί

Στη συνέχεια το εμβολιαστικό τους σχήμα θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας, δηλαδή το σύνολο του προσωπικού, υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας, διαγνωστικών Κέντρων, Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και λοιπών. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι για το ανθρώπινο δυναμικό αυτών των δομών, θα καταρτιστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λίστα εξαιρέσεων, βάσει της οποίας οι υγειονομικές επιτροπές που θα συσταθούν ανά υγειονομική περιφέρεια, θα αξιολογούν αιτήματα απαλλαγής από τον εμβολιασμό.

Πιέσεις στην εστίαση και τον τουρισμό

Εν τω μεταξύ σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση. Οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τους εργαζόμενους που απασχολούν να τους δηλώσουν εάν είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι, καθώς υπάρχει και το σήμα που θα πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις στις οποίες όλο το προσωπικό που εργάζεται έχει εμβολιαστεί. Είναι σαφές, ότι η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στους τουριστικούς προορισμούς, όπου λήφθηκαν επιπλέον περιοριστικά μέτρα πιέζει ακόμα παραπάνω τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Στις έξι ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές (Μύκονος, Πάρος, Ίος, Σαντορίνη, Ρέθυμνο, Ηράκλειο), οι εργαζόμενοι σε εστίαση, τουρισμό και ακτοπλοΐα θα πρέπει να κάνουν self test και rapid test κάθε εβδομάδα, με δικά τους έξοδα. Και δεν αποκλείεται να προστεθεί άλλο ένα. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 25 ευρώ για κάθε εργαζόμενο την εβδομάδα και 100 ευρώ τον μήνα, που είναι ένα σημαντικό κόστος για κάποιον που εργάζεται στην εστίαση ή στον τουρισμό.

Για το ενδεχόμενο να καταστεί ο εμβολιασμός υποχρεωτικός και στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι μόλις ανακοινώθηκαν δύο πεδία υποχρεωτικότητας με βάση την εισήγηση της επιτροπής βιοηθικής. «Προσβλέπουμε ότι και στα πεδία αυτά οι συμπολίτες μας θα εμβολιαστούν. Θα ήθελα να μείνουμε σε αυτό. Προσβλέπουμε στο ότι δεν θα χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση όλα αξιολογούνται ανάλογα με τη στιγμή και την πορεία της πανδημίας» εξήγησε.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Μπλόκο σε ανεμβολίαστους και στο λιανεμπόριο;

Εξάλλου η Αριστοτελία Πελώνη ρωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η είσοδος στα καταστήματα λιανικής από το Σεπτέμβριο και μετά μόνο σε εμβολιασμένους. «Είμαστε στον Ιούλιο. Ελπίζω ότι όλοι θα σπεύσουμε να χτίσουμε το συντομότερο το τείχος ανοσίας. Αυτό έχει σημασία. Προσβλέπουμε ότι θα μπούμε στο φθινόπωρο με ένα καλό ποσοστό και τα του φθινοπώρου θα τα συζητήσουμε το φθινόπωρο», σημείωσε. Και έτσι άφησε ανοικτό να αποφασιστεί μακροπρόθεσμα ακόμα ένα μέτρο, το οποίο θα δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα μόνο των ανεμβολίαστων.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Θήβα – Έγινε αισθητός και στην Αττική!

Άρης: Σπάσιμο νεύρων από τους Τούρκους για Φαμπιάνο ελέω… Γαλατά!

Survivor: Ο Σάκης πάει κόντρα στην Μαριαλένα και κάνει Give Away…ένα σπίτι!

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.

ΣΧΟΛΙΑ