ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Αφού δεν έφτιαξαν πρωτοβάθμια φροντίδα, τώρα πάλι «τρέχουν» για κλίνες Covid!

Το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να κυνηγά την «ουρά» των κρουσμάτων, και ψάχνει νέες απλές κλίνες Covid, ενώ πριν λίγες μέρες ήταν καθησυχαστικοί.
Υπουργείο Υγείας: Αφού δεν έφτιαξαν πρωτοβάθμια φροντίδα, τώρα πάλι «τρέχουν» για κλίνες Covid!

Υπουργείο Υγείας: Μετά από δυόμιση έτη αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας, ούτε το παραμικρό δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο ως προς την διαχείριση των πανδημικών κυμάτων, με την διαλυμένη τριτοβάθμια φροντίδα υγείας να παραμένει ο μοναδικός «σάκος του μποξ» για τις πανδημικές εξάρσεις.

Η πλήρης απροθυμία της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα σοβαρό πλαίσιο πρωτοβάθμιας φροντίδας, έχει ως αποτέλεσμα σε κάθε νέα «επίθεση» του ιού να γεμίζουν τα νοσοκομεία και να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. Κάποτε (στην αρχή της πανδημίας) μπορεί να υπήρχε η δικαιολογία της άγνοιας και της απειρίας, όμως πλέον υπάρχουν μόνο σοβαρές ευθύνες για όσους ιθύνοντες επιμένουν να μην κάνουν τίποτα.

Οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό παρουσιάζουν σταθερή αύξηση και πλέον έχουν ξεπεράσει τις 320 καθημερινά, με τα εξιτήρια ασθενών να είναι σταθερά λιγότερα από τις εισαγωγές. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως σήμερα – καταμεσής του θέρους – στα νοσοκομεία νοσηλεύονται περίπου 2.300 ασθενείς.

Έτσι, ενώ ο Θάνος Πλεύρης και το επιτελείο του υπουργείου Υγείας μέχρι πριν από λίγες μέρες διεμήνυαν πως δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα Υγείας και πως όλα βρίσκονται υπό έλεγχο, πλέον φαίνεται πως «τρέχουν και δεν φτάνουν», εφόσον ο κ. Πλεύρης παραδέχθηκε τελικά πως το ΕΣΥ πιέζεται ξανά, και καταθέτοντας μια… «προφητεία» πως αυτή η πίεση θα διαρκέσει μόνο 20 ημέρες.

«Το επόμενο εικοσαήμερο θα έχουμε μία πίεση του εθνικού συστήματος υγείας και σε non Covid και σε Covid περιστατικά στις απλές κλίνες. Το βλέπουμε καθημερινά. Παίρνουμε τα στοιχεία. Βλέπουμε να έχουμε αρνητικό ισοζύγιο στα εισιτήρια με τα εξιτήρια, άρα έχουμε περισσότερα εισιτήρια», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Έως τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, η κάλυψη στις απλές κλίνες Covid-19 ήταν 33,01% και τώρα, 15 ημέρες αργότερα, έχει φτάσει στο 52,74%. Στο ΕΣΥ Αττικής παρατηρείται η μεγαλύτερη πίεση, και όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, στο λεκανοπέδιο θα αναπτυχθούν επιπλέον 480 απλές κλίνες Covid.

Και πάλι πηγαίνουν πίσω τα χειρουργεία

Το πρόσφατο περιστατικό ντροπής της ακύρωσης μεταμόσχευσης στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου, έδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο πως η κυβέρνηση οδηγεί την δημόσια υγεία σε τριτοκοσμικά μονοπάτια. Η παρατηρούμενη πίεση σε non Covid και Covid περιστατικά, εντείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της καθυστέρησης των προγραμματισμένων χειρουργείων και η υγεία των πολιτών οδηγείται σε ένα νέο «σπιράλ» νοσηρότητας και ανασφάλειας, λόγω των παθογενειών του ΕΣΥ και της ακατάλληλης στρατηγικής του υπουργείου Υγείας.

Έτσι, γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με το «Αμαλία Φλέμινγκ» να μετατρέπεται για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες ξανά σε δομή αποκλειστικά για Covid ασθενείς. Η αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται και πάλι αναβολές σε προγραμματισμένα χειρουργεία, ανατροφοδοτώντας τον ίδιο φαύλο κύκλο που στραγγαλίζει το συμφέρον της δημόσιας υγείας.

Για όσο η κυβέρνηση επιμένει να μην επιθυμεί ένα ενισχυμένο κρατικό σύστημα υγείας, η χώρα θα συνεχίζει να κυνηγά την «ουρά» του κάθε πανδημικού κύματος, με τους πολίτες να παραμένουν τα μεγάλα θύματα της υπόθεσης.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Υπουργείο Υγείας: Αφού δεν έφτιαξαν πρωτοβάθμια φροντίδα, τώρα πάλι «τρέχουν» για κλίνες Covid!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.