ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι απαλλάσσονται και για το 2022

Η Κυβέρνηση σκέφτεται να την «παγώσει» για ιδιωτικούς υπαλλήλους, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων και το 2022.
Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι απαλλάσσονται και για το 2022

Εισφορά αλληλεγγύης: Η Κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο να «παγώσει» την ειδική εισφορά για ιδιωτικούς υπαλλήλους, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων και το 2022.

Εισφορά αλληλεγγύης: Σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Θεόδωρος Σκυλακάκης, η αναστολή της εισφοράς δεν θα ισχύσει μόνον για το 2021, καθώς η Κυβέρνηση σχεδιάζει η εισφορά να μην επιβληθεί ούτε το 2022.

Συγκεκριμένα το 2022 το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης δεν θα συμπεριλαμβάνει τα εισοδήματα από συντάξεις και μισθούς που καταβάλλονται από το δημόσιο.

Το οικονομικό επιτελείο καταλήγει σε αυτή την απόφαση εξαιτίας των περιορισμένων δημοσιονομικών περιθωρίων, αλλά και από το γεγονός οτι τα εισοδήματα των συγκεκριμένων κατηγοριών δεν περικόπηκαν παρά την πανδημία.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ούτε για την αναστολή, αλλά κυρίως για το αν θα υπάρχουν εξαιρέσεις, καθώς όλα θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας, τα δημοσιονομικά περιθώρια αλλά και τους δημοσιονομικούς στόχους που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς για τα επόμενα χρόνια. Μέχρι τότε πάντως, με βάση τα νέα δεδομένα, θα εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εξής εισοδήματα:

1. Τα εισοδήματα από μισθούς του 2022, εφόσον καταβάλλονται από τον ιδιωτικό τομέα. Καμία παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης δεν θα γίνεται από 1.1.2022 στους μισθούς από 860 ευρώ καθαρά και άνω το μήνα. Υπό εξέταση , όπως αναφέρθηκε, τελεί αν θα συνεχίσει να επιβάλλεται η εισφορά στα εισοδήματα από συντάξεις και μισθούς που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα. Θα χάνουν την απαλλαγή πάντως, όπως όλα δείχνουν, όσοι φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια, εφόσον αυτά ξεπερνούν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

2. Τα λοιπά εισοδήματα του 2021, δηλαδή κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, τόκους, και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Αυτά τα εισοδήματα θα δηλωθούν το 2022 και στο εκκαθαριστικό φόρου δεν θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης. Η απαλλαγή αυτή ισχύει, ασχέτως εάν ο φορολογούμενος εισπράττει άλλα εισοδήματα ως συνταξιούχος ή αν εργάζεται στο δημόσιο.

Αν δηλαδή οι μισθοί και συντάξεις από το δημόσιο δεν υπερβαίνουν συνολικά τις 12.000 ευρώ το χρόνο, τότε συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πληρώσουν καθόλου εισφορά αλληλεγγύης. Και αυτό διότι η εισφορά επιβάλλεται στο συνολικό ετήσιο εισόδημα, μαζί με τα τυχόν ενοίκια ή τόκους, μερίσματα και λοιπά εισοδήματα από κεφάλαιο ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Άρα, και αν δεν μηδενίζεται, σε πολλές περιπτώσεις η εισφορά μειώνεται δραστικά για του υπόχρεους.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι απαλλάσσονται και για το 2022», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.