ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Johnson & Johnson: Ανατροπή με το εμβόλιο – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson παύει να χορηγείται στις ΗΠΑ, λόγω πιθανού συσχετισμού με έξι περιστατικά θρομβώσεων.
Johnson & Johnson: Ανατροπή με το εμβόλιο – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson παύει να χορηγείται στις ΗΠΑ, λόγω πιθανού συσχετισμού με έξι περιστατικά θρομβώσεων.

Ανατροπή στις ΗΠΑ και τον εμβόλιο της Johnson & Johnson, αφού το εμβόλιο φέρεται να συνδέεται με έξι περιστατικά θρομβώσεων, ενώ το ένα μάλιστα ήταν θανατηφόρο.

Έτσι, πλέον γίνονται οι παραδόσεις της πρώτης παρτίδας του συγκεκριμένου – και πολυαναμενόμενου μονοδοσικού- εμβολίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνεται για την Ευρώπη, η Ελλάδα παραλαμβάνει σήμερα 33.600 δόσεις – από τις 70.000 που περιελάμβανε η συμφωνία για τον Απρίλιο.

Ωστόσο ένα είναι το ερώτημα, το αν δηλαδή οι πολίτες θα ξεκινήσουν κανονικά τους εμβολιασμούς τους, με το συγκεκριμένο εμβόλιο, όπως ανέφερε προχθές κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο γενικός γραμματέας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, δεν είναι πια δεδομένη.

Όπως γίνεται γνωστό η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δώσει τα χέρια με την αμερικανική εταιρία, προκειμένου να λάβει 55 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου ως τα τέλη Ιουνίου.

Αλλά τα πράγματα είναι πλέον αρκετά ρευστά, με τις εξελίξεις που έρχονται και βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η Ελλάδα έχει συμφωνηθεί ότι θα λάβει 1.350.000 δόσεις για το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου – ποσότητα εμβολίων πολύ μεγάλη που μεταφράζεται σε ισάριθμους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, αφού το εμβόλιο είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής εγκεκριμένο μίας δόσης. Παρότι αρχικά η αμερικανική εταιρία είχε δεσμευτεί για παράδοση ισοκατανεμημένη μέσα στο τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου, ο σχεδιασμός της άλλαξε στο τέλος Μαρτίου. Με βάση τον νέο σχεδιασμό, η Ελλάδα αναμένει συνολικά 70.000 εμβόλια μέχρι τέλος Απριλίου, 320.000 εμβόλια τον Μάιο και άλλα 960.000 τον Ιούνιο.

Η τυχόν ανατροπή αυτού του προγραμματισμού είναι βέβαιον πως θα φέρει καθυστερήσεις και στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιταχύνει σημαντικά την πορεία της. Έχουν εμβολιαστεί 2.225.878 πολίτες, εκ των οποίων οι 745.389 και με τις δύο δόσεις εμβολίου και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ηλικιακές και επαγγελματικές, μπαίνουν με ταχύ ρυθμό στον προγραμματισμό για ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα με τα διαθέσιμα εγκεκριμένα εμβόλια. Από τις 16 έως τις 24 Απριλίου θα μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους σχεδόν 2,4 εκατ. πολίτες – οι ασθενείς της ομάδας Β, οι εκπαιδευτικοί, οι πολίτες ηλικίας 55-59 και 50-54 χρόνων.

Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν Έλληνες ειδικοί, φαίνεται ότι η συχνότητα των παρενεργειών είναι 1 στο εκατομμύριο, ενώ είναι πλέον γνωστό στην ιατρική κοινότητα πώς να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν παρόμοια και πολύ σπάνια περιστατικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson και εκείνο της AstraZeneca βασίζονται στην ίδια τεχνολογία, με ανενεργό ιό, τον αδενοϊό, ο οποίος μεταφέρει το γονιδίωμά του στο σώμα.

Πηγή: Protothema.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Έλεγχοι και πρόστιμα μέσω του ΕΡΓΑΝΗ σε πραγματικό χρόνο

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Johnson & Johnson: Ανατροπή με το εμβόλιο – Τι θα κάνει η Ελλάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.