ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κα Ανδρομάχη: Η Ελληνίδα που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες όμως επέλεξε να μην την ξέρει κανείς

Ανδρομάχη Μαυρογένους, μια αθόρυβη προσωπικότητα στο πλάι του Γεώργιου Παπανικολάου, σώζοντας εκατομμύρια γυναίκες.
Κα Ανδρομάχη: Η Ελληνίδα που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες όμως επέλεξε να μην την ξέρει κανείς

Πίσω από έναν πετυχημένο άντρα κρύβεται πάντα μια έξυπνη γυναίκα, λέει ο θυμόσοφος λαός. Η Ανδρομάχη Μαυρογένους αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα!

Κόρη στρατιωτικού και απόγονος της ηρωίδας της ελληνικής επανάστασης, Μαντώ Μαυρογένους, υπήρξε ένα ξεχωριστό και μεγάλο κεφάλαιο στην ζωή του Γεωργίου Παπανικολάου, κορυφαίου γιατρού με παγκόσμια ακτινοβολία.

Εκείνος πίστεψε πως στο πρόσωπό της θα έβρισκε την ιδανική σύντροφο δεν άργησε να της κάνει πρόταση γάμου.

Μάλιστα, η ίδια δέχθηκε να μη δημιουργήσει οικογένεια για να είναι απερίσπαστη όταν εκείνος την χρειαζόταν. Το 1910 παντρεύονται και τρία χρόνια αργότερα το ζεύγος φεύγει για την Αμερική.

Έκαναν και οι δύο τους διάφορες δουλειές, μέχρι που ο άντρας της βρήκε δουλειά σε ένα ερευνητικό κέντρο πανεπιστημίου. Η Ανδρομάχη άρχισε δουλειά στο κέντρο αμισθί.

Η έρευνα του άντρα της Ανδρομάχη περιλάμβανε ορμονικές διαταραχές, ανωμαλίες του γεννητικού κύκλου και τη στειρότητα. Όμως η έρευνα περιοριζόταν σε ινδικά χοιρίδια.

Το ζεύγος πίστευε ότι βρισκόταν κοντά σε μια σπουδαία ανακάλυψη αλλά θα έπρεπε τα πειράματα να συνεχιστούν σε ανθρώπους.

Η Ανδρομάχη αποφάσισε ότι θα έπρεπε τα πειράματα να συνεχιστούν στην ίδια. Καθημερινά για 21 χρόνια, υπομονετικά εξεταζόταν από τον άντρα της.

Τη δεκαετία του 1940 ο άντρας της άρχισε να παρουσιάζει το έργο του σε επιστημονικά άρθρα που οδήγησαν τελικά σε ένα τεστ που έσωσε μέχρι σήμερα τη ζωή παρά πολλών γυναικών ανιχνεύοντας έγκαιρα τον καρκίνο του τραχήλου.

Έτσι, το τεστ πήρε το όνομα του και είναι πλέον γνωστό σε όλους ως «Παπ τεστ».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κα Ανδρομάχη: Η Ελληνίδα που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες όμως επέλεξε να μην την ξέρει κανείς», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.