Καύσωνας 1987: Το καλοκαίρι που 1.300 άνθρωποι πέθαναν στην Ελλάδα από την ζέστη

Καύσωνας 1987: Το «μαύρο» καλοκαίρι που άφησε πίσω του 1.300 νεκρούς. Μαζικές προειδοποιήσεις για την μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας στη χώρα μας. 

Καύσωνας 1987: Το «μαύρο» καλοκαίρι που άφησε πίσω του 1.300 νεκρούς. Μαζικές προειδοποιήσεις για την μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας στη χώρα μας. 

Ξεκίνησε το «κύμα» καύσωνα που αναμένεται να πλήξει την χώρα μας τις επόμενες δέκα ημέρες. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η θερμοκρασία αναμένεται να εκτοξευθεί «ξυπνώντας» μνήμες από τον καύσωνα του 1987.

Μιλώντας στον ANT1 ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος εξέφρασε τους προβληματισμούς του. Το ζητούμενο δεν φαίνεται να είναι ο καύσωνας, αλλά η παρατεταμένη διάρκειά του που αναμένεται να ακολουθήσει. Μάλιστα, οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρούνται και τη νύχτα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ερωτηθείς για το αν θα μπορεί να συγκριθεί με τον καύσωνα του 1987, ο κ. Λαγουβάρδος απάντησε ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να κάνουμε την αποτίμηση στο τέλος, σημειώνοντας όμως ότι «σίγουρα θα είναι ένας καύσωνας που θα τον θυμόμαστε».

«Καμίνι» θύμιζε η χώρα τον Ιούλιο του 1987

Ήταν 22 Ιουλίου του 1987 όταν η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα. Η ατμόσφαιρα στην Αθήνα ήταν αποπνικτική λόγω του νέφους αλλά και του τσιμέντου.

Στην αρχή η κατάσταση δεν ενέπνεε ανησυχία. Ωστόσο όσο περνούσαν οι μέρες, η θερμοκρασία παρέμενε σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, τη νύχτα δεν έπεφτε κάτω από 30.

«Ο καύσωνας συνέβαλε στον θάνατο τεσσάρων ατόμων -δύο στην Αθήνα και δύο στον Βόλο- που έπασχαν από καρδιοπάθεια. Ενώ δεκάδες άλλα, μεγάλης κυρίως ηλικίας, μεταφέρθηκαν με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία» έγραφαν τότε τα μέσα ενημέρωσης. Κυκλοφόρησαν ακόμα και φωτογραφίες που έδειχναν τις ράγες του ΗΣΑΠ στραβωμένες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

Οι διακοπές νερού και ρεύματος δυσκόλευαν την κατάσταση. Τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε δραματικά, φτάνοντας στον τραγικό απολογισμό των 1.300 νεκρών. Ανεπίσημα στοιχεία κάνουν λόγο ακόμα και για 1.500 θανάτους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο καύσωνας του 1987 έχει «χαραχτεί» στη μνήμη πολλών και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που συνέβησαν στη χώρα εν καιρώ ειρήνης.

Διαβάστε ακόμη: 

Τζιοβίνκο: Εκτός και από το δεύτερο φιλικό της Αλ Χιλάλ

Τουρκία: Ερευνούν για σαμποτάζ πίσω από τις πυρκαγιές

Survivor 30/7: Έγινε του… Άγιου Δομίνικου στα μπουζούκια – Παίκτρια τα έσπασε με «καυτή» εμφάνιση