Καλοριφέρ: Σε ποια θερμοκρασία συμφέρει να έχουμε τον θερμοστάτη

Με τις τιμές να αυξάνονται σε θέρμανση και όχι μόνο τα «μυστικά» της σωστής θέρμανσης ενός σπιτιού και της σωστής χρήσης του θερμοστάτη είναι απαραίτητες γνώσεις.

Οι σωστές ρυθμίσεις στο θερμοστάτη του καλοριφέρ αλλά και η γενική καλή συντήρηση του χώρου ώστε να παραμείνει ζεστός αποτελούν απαραίτητες γνώσεις εν μέσω των αυξητικών ανατιμήσεων.

Το κύμα της ακρίβειας που έχει ήδη ξεκινήσει αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Οι πολίτες ψάχνουν τρόπους να αποφύγουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα υπέρογκα ποσά στους λογαριασμούς τους λόγω των ανατιμήσεων και προσπαθούν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση για τη θέρμανση του χειμώνα που κάνει την εμφάνισή του.

Το επίδομα θέρμανσης, για το οποίο οι αιτήσεις αναμένεται να ανοίξουν αυτές τις μέρες, θα ελαφρύνει λίγο την κατάσταση στη θέρμανση.

Ωστόσο, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις αυξήσεις που έχουν παρατηρηθεί μέσα σε ένα χρόνο σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα τρομάζουν. Ενδεικτικά η τιμή στο φυσικό αέριο υπέστη αύξηση της τάξεως του 132% σε σχέση με πέρσι και το πετρέλαιο 45,9%.

Η σωστή χρήση του καλοριφέρ

Για τους καταναλωτές πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη να χρησιμοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες του ΄χωρου και του καλοριφέρ τους. Οι σωστές ρυθμίσεις στο καλοριφέρ μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη θέρμανση που προσφέρει.

Οι ειδικοί συνιστούν να μην αφήνετε τον θερμοστάτη ανοιχτό κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μία θερμοκρασίας. Αντίθετα συμβουλεύουν τη χρήση χρονοπρογράμματος για να ανοίγει και να κλείνει η θέρμανση ανάλογα με τις ώρες που θα είστε σπίτι και κρίνετε απαραίτητο.

Μία καλή θερμοκρασία για να παραμένει ο θερμοστάτης είναι στους 20 °C. Στα κλασικά καλοριφέρ πετρελαίου ή φυσικού αερίου προτιμάται η θερμοκρασία να μένει στους 18-19 βαθμούς τις ώρες που λείπετε ενώ όταν είστε στο σπίτι στη θερμοκρασία της αρεσκείας σας.

Στην περίπτωση πάλι που βρίσκεστε στο σπίτι όλη μέρα τα δεδομένα αλλάζουν λίγο.

Άλλες γενικές συμβουλές για σωστή θέρμανση στο σπίτι

Μερικές άλλες συμβουλές για να διατηρείτε το σπίτι σας ζεστό κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι:

  • Η χρήση καλών κουρτινών οι οποίες κλείνουν το βράδυ για τη διατήρηση της θερμοκρασίας στον εσωτερικό χώρο
  • Η επικάλυψη του πατώματος με καλά χαλιά τα οποία διατηρούν το πάτωμα ζεστό οπότε και το σπίτι
  • Η απομάκρυνση των επίπλων ή άλλων αντικειμένων μπροστά και πάνω από τα σώματα θέρμανσης καθώς έτσι παρεμποδίζουν την θερμότητα να εξαπλωθεί
  • Η χρησιμοποίηση έξυπνου θερμοστάτη για την ενεργοποίηση της θέρμανσης συγκεκριμένες ώρες
  • Το κόλπο με τη χρησιμοποίηση αλουμινόχαρτου πίσω από το σώμα του καλοριφέρ στον τοίχο για την ανάκλαση της θέρμανσης προς το εσωτερικό του σπιτιού

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο