ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καρφί» Κομισιόν για την ελληνική κυβέρνηση: «Απαράδεκτη η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων αν ισχύει»

Εκπρόσωπος της Κομισιόν μιλώντας στην EURACTIV πέταξε το «γάντι» στην ελληνική κυβέρνηση και ζήτησε άμεση διερεύνηση της υπόθεσης Ανδρουλάκη.
«Καρφί» Κομισιόν για την ελληνική κυβέρνηση: «Απαράδεκτη η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων αν ισχύει»

Ολοένα και αυξάνονται οι τριγμοί στην κυβέρνηση από το διαφαινόμενο σκάνδαλο της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς η Κομισιόν με ξεκάθαρο τρόπο «δείχνει με το δάχτυλο» πιθανές κυβερνητικές ευθύνες, εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί η καταγγελία Ανδρουλάκη.

Τα όσα απίστευτα ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού, ασφαλώς δεν ξεκίνησαν με την καταγγελία Ανδρουλάκη, αφού εδώ και πολλούς μήνες μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα της Ευρώπης ασχολούνται με την οσμή παρακράτους που αναδύεται από την Ελλάδα. Πληθαίνουν οι αναφορές για παρακολουθήσεις, διώξεις και ανεξιχνίαστες δολοφονίες δημοσιογράφων, ενώ η χώρα «φιγουράρει» στην 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου. Πλέον, αν επιβεβαιωθούν και οι ισχυρισμοί του κ. Ανδρουλάκη, θα μιλάμε και για παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών.

Πάνω στο ζήτημα της απόπειρας παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωπος της Κομισιόν μίλησε στη EURACTIV και δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής ως προς τις ευθύνες που ανακύπτουν:

«Οποιαδήποτε προσπάθεια των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη», είπε o εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Βλέπουμε λοιπόν πως η Κομισιόν κάνει συγκεκριμένη αναφορά για ενδεχόμενη «προσπάθεια των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας» να χρησιμοποιήσει λογισμικό κατασκοπίας σε βάρος πολιτικού αρχηγού. Ουσιαστικά η Κομισιόν εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση, εφόσον μια ενδεχόμενη κυβερνητική παρέμβαση είναι το μόνο σενάριο που εξετάζεται προς το παρόν.

Ωστόσο η Κομισιόν πετάει το «μπαλάκι» στις αρμόδιες εθνικές αρχές που σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς, είναι υπεύθυνες για την περεταίρω εξέταση αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος.

«Η διερεύνηση τέτοιων ζητημάτων είναι αρμοδιότητα κάθε κράτους μέλους της ΕΕ. Η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιο ισχυρισμό και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τα κράτη μέλη είναι αρμόδια να διασφαλίζουν την εθνική τους ασφάλεια», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι τα κράτη πρέπει να εφαρμόζουν το σχετικό δίκαιο της ΕΕ και πρέπει να εποπτεύουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους, ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόμματος δέχθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2021 – λίγο πριν την έναρξη των εσωκομματικών εκλογών – γραπτό μήνυμα, το οποίο τον καλούσε να πατήσει σε συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος χρησιμοποιείται ως «δόλωμα» για την εγκατάστασή του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου.

Στις 28 Ιουνίου 2022, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε χρήση της υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελέγχει τις τηλεφωνικές τους συσκευές για τυχόν μολύνσεις από παράνομα λογισμικά παρακολούθησης για προληπτικούς λόγους.

Από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στην συσκευή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Μένει να αποδείξει η δικαιοσύνη αν εκεί που υπάρχει «καπνός» υπάρχει και «φωτιά». Το βέβαιο είναι πως τα τελευταία χρόνια η οσμή παρακράτους και οι απολυταρχικές πρακτικές έχουν γίνει θλιβερή πραγματικότητα για τον ελληνικό λαό και σίγουρα δεν δίνεται η εντύπωση στον πολίτη πως διασφαλίζεται η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η ελευθερία της έκφρασης.

Η ενημέρωση παραμένει έρμαιο συμφερόντων και πιέσεων, οι υπηρεσίες πληροφοριών μοιάζουν να έχουν μετατραπεί σε «παραμάγαζο» πολιτικών σκοπιμοτήτων, η λογοδοσία είναι ανύπαρκτη, η ψηφιοποίηση και οι δυνατότητες παρακολούθησης προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ομοιάζουν με «τροχονόμους» του συστήματος…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Καρφί» Κομισιόν για την ελληνική κυβέρνηση: «Απαράδεκτη η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων αν ισχύει»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.