ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καρφιά» Κακλαμάνη για την αντιλαϊκή πολιτική Μητσοτάκη: «Αν προσβάλλεται η ιστορία της ΝΔ, ο παραδοσιακός ψηφοφόρος δεν το ‘’καταπίνει’’»

«Δεν μπορούμε να δίνουμε 145 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, αλλά να μη βρίσκουμε 5 δισ. για τους αγρότες», είπε με νόημα ο Νικήτας Κακλαμάνης
«Καρφιά» Κακλαμάνη για την αντιλαϊκή πολιτική Μητσοτάκη: «Αν προσβάλλεται η ιστορία της ΝΔ, ο παραδοσιακός ψηφοφόρος δεν το ‘’καταπίνει’’»

Ενδεικτικό της αποστροφής που υπάρχει για την πολιτική Μητσοτάκη από την παραδοσιακή βάση της ΝΔ, είναι τα όσα είπε ο πολύπειρος βουλευτής, Νικήτας Κακλαμάνης. Είναι φανερό πλέον εδώ και μήνες ότι το εσωτερικό της ΝΔ είναι ένα καζάνι που κοχλάζει, αφού πολλά είναι τα γαλάζια στελέχη που εκφράζουν ριζικές διαφωνίες για μια σειρά από κινήσεις του πρωθυπουργού. Και αυτές οι διαφωνίες έχουν πάψει πλέον να εκφράζονται μόνο σε μυστικά «πηγαδάκια», όπως γινόταν κάποτε.

Βέβαια ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν περίμενε την επικοινωνιακή κατάρρευση του πρωθυπουργού για να βγει και να θίξει τα κακώς κείμενα. Το κάνει ανέκαθεν. Το έκανε ακόμα και όταν ήταν «φρέσκο» το 41% και οι γαλάζιοι είχαν τον υπεροπτικό «αέρα» της «κυριαρχίας» Μητσοτάκη.

Ο έμπειρος βουλευτής κρούει συχνά – πυκνά τον κώδωνα για τα φαινόμενα αλαζονείας μέσα στην παράταξή του, αλλά θίγει και κοινωνικές αδικίες που εντοπίζει. Αυτό έκανε και τώρα, βάζοντας σε σύγκριση τα κολοσσιαία ποσά που δίνει η ΕΕ ένωση στην Ουκρανία από τη μία, και τις πενιχρές παροχές που δίνονται στους αγρότες από την άλλη.

Συγκεκριμένα ο γαλάζιος βουλευτής είπε ότι δεν αποδέχεται μία Ευρώπη η οποία έδωσε 145 δισ. ευρώ στο Κίεβο αλλά δεν βρήκε 5 δισ. ευρώ για να τα δώσει στους αγρότες, μεταξύ των οποίων είναι και οι Έλληνες. Μπορεί ο κ. Κακλαμάνης να γενίκευσε αυτή την ανισότητα μιλώντας για την Ευρώπη, αλλά στην ουσία κάνει αυτό που λέει η παροιμία: «βαράει το σαμάρι για να ακούσει ο γάιδαρος».

Η εμμονική στήριξη στην Ουκρανία με κάθε κόστος και η φειδωλή ανταπόκριση στα αιτήματα των αγροτών, είναι μια στάση στην οποία ευθυγραμμίζεται απόλυτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Κακλαμάνης είπε με νόημα ότι «η ΝΔ κινδυνεύει μόνο από τον κακό της εαυτό» και περιέγραψε μια ΕΕ που προωθεί μονομερώς τα συμφέροντα των τραπεζών, εις βάρος των λαών:

«Όχι με το θυμιατό στο χέρι. Όχι υπέρ αυτής της σημερινής Ευρώπης που βρήκε να δώσει 145 δις στον κ. Ζελένσκι αλλά δεν βρήκε 5 δις για τους αγρότες. Με την κα Λαγκάρντ να λέει ότι τον Ιούνιο να δίνει 0% επιτόκιο στην κατάθεση αλλά 6% επιτόκιο στον δανεισμό. Όχι υπέρ αυτής της Ευρώπης των τραπεζών και τραπεζιτών. Και μετά κλαίμε γιατί στο καινούργιο Ευρωκοινοβούλιο η δεύτερη πολιτική δύναμη θα είναι η ακροδεξιά. Δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση».

Βέβαια το κατά πόσο αποτελεί «δεξιά» η ΝΔ και κατά πόσο είναι «ακροδεξιά» τα κόμματα που αναπληρώνουν τη θέση της, είναι ένα άλλο πονεμένο ζήτημα, για το οποίο ο κ. Κακλαμάνης αναπαράγει το αφήγημα που βολεύει την παράταξή του.

Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και ο κ. Κακλαμάνης εκτιμά πως η ΝΔ απομακρύνεται συνεχώς από την ιστορική ταυτότητά της, λόγω των αντιδεξιών πολιτικών που ακολουθεί συνεχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όσον αφορά αυτό το ζήτημα, ο βουλευτής όχι απλά έκρουσε καμπανάκι, αλλά ολόκληρο… «καμπαναριό» λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο παραδοσιακός ψηφοφόρος της ΝΔ, εάν θεωρήσει ότι προσβάλλεται η ιστορία της παράταξης, δεν το καταπίνει. Εγώ το λέω δημόσια, στέλνω τα μηνύματά μου και εύχομαι να μην επιβεβαιωθώ». Σε περίπτωση που επέλθει ένα άσχημο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές για τη ΝΔ, η παραδοσιακή βάση στην οποία ανήκει ο κ. Κακλαμάνης είναι βέβαιο ότι θα επιρρίψει βαριές ευθύνες στη στρατηγική Μητσοτάκη. Και τότε ίσως ξεκινήσει ένα ντόμινο εσωκομματικών εξελίξεων.

Σημαντικό είναι ακόμα ότι ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε τη διαφωνία του και και για τις διώξεις που αντιμετωπίζουν οι «Σπαρτιάτες», λέγοντας πως «ό,τι εκλέγει ο λαός δεν πρέπει να το “ξε-εκλέγει” ένα δικαστήριο».

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Καρφιά» Κακλαμάνη για την αντιλαϊκή πολιτική Μητσοτάκη: «Αν προσβάλλεται η ιστορία της ΝΔ, ο παραδοσιακός ψηφοφόρος δεν το ‘’καταπίνει’’»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.