ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρίγκιπας Κάρολος: «Είμαστε όλοι Έλληνες»

Τι ειπώθηκε στο δείπνο προς τιμή του διαδόχου του βρετανικού θρόνου Κάρολου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στους μακρόχρονους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία αναφέρθηκε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλους στην προσφώνηση κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρατέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμή του πρίγκηπα της Ουαλίας Κάρολου και...
Πρίγκιπας Κάρολος: «Είμαστε όλοι Έλληνες»

Τι ειπώθηκε στο δείπνο προς τιμή του διαδόχου του βρετανικού θρόνου Κάρολου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στους μακρόχρονους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία αναφέρθηκε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλους στην προσφώνηση κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρατέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμή του πρίγκηπα της Ουαλίας Κάρολου και της δούκισσας της Κορνουάλης, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Ο κ.Παυλόπουλος στην ομιλία του μίλησε για το φιλελληνικό κίνημα που δημιουργήθηκε στην Βρετανία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Λόρδο Βύρωνα, στην συμμαχία των δύο χωρών κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων, στη συνεργασία των δύο λαών σε θέματα ναυτιλίας, αλλά και στην επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

«Αυτή η μακρά παράδοση στις διμερείς μας σχέσεις σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί» , τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

https://www.youtube.com/watch?v=P_1HnU3dYM8

Κάρολος: «Είμαστε όλοι Έλληνες»

Στην αντιφώνηση του ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, ο οποίος μίλησε ελληνικά στην αρχή και το τέλος της ομιλίας του στάθηκε πέρα από τους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών, στις θυσίες του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης, στο θάρρος με το οποίο οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις απροσδόκητες προσφυγικές ροές στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είμαστε όλοι Έλληνες: Οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, όλα, έχουν ρίζες στην Ελλάδα. Από την πλευρά μου, οι δεσμοί με την Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Στο κάτω-κάτω, η Ελλάδα είναι η χώρα του παππού μου», είπε με νόημα ο Κάρολος για τις ελληνικές ρίζες του.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας σημείωσε ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και έχουν πληρώσει υψηλό τίμημα για την επανοικοδόμηση της οικονομίας τους, ενώ παράλληλα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν για λογαριασμό όλων μας, μια απροσδόκητη ροή προσφύγων από την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνισε οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις παραπάνω εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις επιδεικνύοντας φοβερό χαρακτήρα, θάρρος και καρτερία και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν θαυμάσει την επιμονή τους.

Αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών εστίασε στις διαχρονικές τους προσπάθειες για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανεκτικότητας και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία μεταξύ των λαών μας που μας συνδέουν όπως η εξωστρέφεια και η ναυτική παράδοση, που αποδεικνύουν στην πράξη, ότι κοιτάμε εκτός συνόρων για νέες εμπειρίες, αλλά και για να κατανοήσουμε καλύτερα την ίδια μας την θέση στον κόσμο.

Υπογράμμισε, επίσης, τους προσωπικούς τους δεσμούς με την Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε, όπως είπε για πρώτη φορά πριν από 54 χρόνια και ακόμα θυμάται την εξαιρετική εντύπωση που είχε αποκομίσει από εκείνη την επίσκεψη, αλλά και όλες τις υπόλοιπες φορές, που είχε την ευκαιρία σε ιδιωτικό επίπεδο να επισκεφθεί την χώρα μας και να γνωρίσει τις ομορφιές της.

Εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δυο χωρών θα συνεχιστούν και θα ενδυναμωθούν και τόνισε την ιδιαίτερη χαρά τόσο του ιδίου, όσο και της συζύγου του Δούκισσας της Κορνουάλης, που βρίσκονται στην Ελλάδα και θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο δείπνο προς τιμήν του πριγκιπικού ζεύγους παρευρέθηκαν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, αρκετά μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και εξέχοντα στελέχη του επιχειρηματικού, διπλωματικού και ακαδημαϊκού κόσμου, αλλά και άνθρωποι των γραμμάτων και της διανόησης από Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πρίγκιπας Κάρολος: «Είμαστε όλοι Έλληνες»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.