ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάρολος Φιξ: «Έφυγε» σε ηλικία 92 ετών

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 92 ετών, ο απόγονος της γνωστής οικογένειας Φιξ που έγινε συνώνυμο με την μπύρα στη χώρα μας, Κάρολος Φιξ. Ο γνωστός επιχειρηματίας, είχε τραυματιστεί αρκετά σοβαρά στα πόδια του πριν από λίγο καιρό, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται στο «Υγεία». Ο εκλιπών, ξεπέρασε το συγκεκριμένο πρόβλημα, ωστόσο λίγο αργότερα...
Κάρολος Φιξ: «Έφυγε» σε ηλικία 92 ετών

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 92 ετών, ο απόγονος της γνωστής οικογένειας Φιξ που έγινε συνώνυμο με την μπύρα στη χώρα μας, Κάρολος Φιξ.

Ο γνωστός επιχειρηματίας, είχε τραυματιστεί αρκετά σοβαρά στα πόδια του πριν από λίγο καιρό, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται στο «Υγεία».

Ο εκλιπών, ξεπέρασε το συγκεκριμένο πρόβλημα, ωστόσο λίγο αργότερα υπέστη νέο στα πλευρά, που αποδείχθηκε μοιραίος.

Η ζυθοποιία Φιξ ιδρύθηκε το 1864 από τον Βαυαρό Γιοχαν Καρλ Φιξ στην Αθήνα. Ως προμηθευτής της βασιλικής αυλής στην Ελλάδα διατήρησε την επιχείρηση επί περίπου 100 χρόνια σε πολύν υψηλά στάνταρ στην αγορά.

Η εταιρεία απέκτησε ιδιόκτητο εργοστάσιο στη Λεωφόρο Συγγρού το 1893 (το γνωστό κτίριο όπου βρίσκεται και ο ομώνυμος σταθμός του μετρό και του τραμ). Το 1900 η μπίρα της βραβεύτηκε στην έκθεση του Μιλάνου.

Η ποιότητα της μπίρας της ήταν τόσο καλή και σταθερή που επισκίασε τους ανταγωνιστές και στον εικοστό αιώνα ήταν πλέον η μοναδική μεγάλη στην Ελλάδα.

Μετά την πτώχευση της εταιρείας το 1983 και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες αναβίωσης της εμπορικής της ονομασίας, η μπίρα Φιξ επανιδρύθηκε από νέους ιδιοκτήτες και παράγεται πάλι από το 2009 στο ίδιο ζυθοποιείο.

Μετά από επενδύσεις ξένων ανταγωνιστών στην Ελλάδα και τον γάμο της χήρας Ιωάννου Φιξ με τον Γαρουφαλιά, η εταιρεία έπεσε σε κρίση και χρεοκόπησε το 1983. Το όνομα περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία το πούλησε στην εταιρεία Κουρτάκη.

Σήμερα ανήκει στην ιδιοκτησία της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας» του δανέζικου ομίλου Carlsberg, που σε νέες εγκαταστάσεις στην Εύβοια παράγει και εμφιαλώνει τη νέα Φιξ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κάρολος Φιξ: «Έφυγε» σε ηλικία 92 ετών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.