ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταπέλτης η ΕΙΝΑΠ για Εξαδάκτυλο που ζήτησε νοσήλια για ανεμβολίαστους: «Μην είσαι φερέφωνο οικονομικών συμφερόντων»

Η ΕΙΝΑΠ εξέδωσε μια ανακοίνωση που κατακεραυνώνει τη θέση που πήρε ο Α. Εξαδάκτυλος χθες, ο οποίος υποστήριξε πως οι ανεμβολίαστοι πρέπει να πληρώνουν νοσήλια, επειδή νοσούν... με τη θέληση τους.
Καταπέλτης η ΕΙΝΑΠ για Εξαδάκτυλο που ζήτησε νοσήλια για ανεμβολίαστους: «Μην είσαι φερέφωνο οικονομικών συμφερόντων»

Τη δυναμική αντίδραση της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά) προκάλεσαν οι ανεκδιήγητες δηλώσεις που έκανε χθες ο Πρόεδρος του ΠΙΣ (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος εμφανίστηκε εχθές στον ΣΚΑΪ και τάχθηκε υπέρ του να πληρώνουν τα νοσήλια τους οι ανεμβολίαστοι.

Το Δελτίο Τύπου της ΕΙΝΑΠ (στην οποία προεδρεύει η Ματίνα Παγώνη) καλεί το ΔΣ και τη συνέλευση του ΠΙΣ να επαναφέρει στην τάξη τον πρόεδρο του, υπενθυμίζοντας του «ότι είναι γιατρός και όχι φερέφωνο των οποιοδήποτε οικονομικών συμφερόντων». Ενώ «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Εξαδάκτυλος, αναφέροντας πως είναι «ανοίκειο» να ακούγονται τέτοιες γνώμες από κάποιον που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη.

Ένας ιερός όρκος για το λειτούργημα των γιατρών, που τάσσεται ξεκάθαρα ενάντια σε κάθε μορφής αδικιών και διακρίσεων μεταξύ ασθενών. Βέβαια, ειδικά στη περίοδο της πανδημίας, ο όρκος του Ιπποκράτη βανδαλίζεται επανειλημμένα. Με τη κοινωνική απομόνωση και τη στοχοποίηση που γίνεται σήμερα στους μη εμβολιασμένους πολίτες, υφίστανται τεράστιες διακρίσεις όχι μόνο σε βάρος ασθενών, άλλα και εις βάρος υγειών ανθρώπων.

Θα χρεώσουμε νοσήλια και σε έναν καπνιστή;

Η ΕΙΝΑΠ χρησιμοποιεί ένα πολύ λογικό επιχείρημα που εξανεμίζει κάθε ισχυρισμό σαν αυτόν που έκανε ο κ. Εξαδάκτυλος. Ο οποίος, ούτε λίγο – ούτε πολύ, είπε στον ΣΚΑΪ εχθές πως οι ανεμβολίαστοι πρέπει να πληρώνουν τα νοσήλια τους, γιατί ασθενούν από δική τους επιλογή (!) και μάλιστα αυξάνουν το υγειονομικό κόστος της χώρας.

Με την ίδια λογική (όπως λέει και η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ) ένας χρόνιος καπνιστής που τελικά αρρωσταίνει ή ένας απρόσεκτος οδηγός που τρακάρει, θα πρέπει να πληρώσει τα νοσήλια του, επειδή… ασθένησαν από δική τους επιλογή! Με κάτι τέτοια σκεπτικά, όχι απλά προσβάλλεται βάναυσα το αγαθό της δημόσιας δωρεάν υγείας, άλλα ισοπεδώνεται ακόμα και η ίδια η έννοια της ανθρωπιάς.

Κατευθυνόμαστε σε άκρως επικίνδυνα μονοπάτια, με απόψεις ιατρών που πολιτικολογούν ασύστολα και υποστηρίζουν μέτρα που μας γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω, σε σκοτεινές εποχές. Και έχει μεγάλη σημασία πως το να πληρώνουν ασθενείς νοσήλια από την τσέπη τους – ανάλογα τη… διαγωγή τους, δεν ήταν θέση ενός τυχαίου μέλους του ΠΙΣ, άλλα του ίδιου του προέδρου της!

Αδιανόητες απόψεις (κάποιων) γιατρών, που αντί να προστατέψουν το συμφέρον της δημόσιας δωρεάν υγείας και του ευάλωτου ασθενή, συζητούν το πώς θα αποκομίσουν περισσότερα κέρδη τα ταμεία του κράτους.

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της ΕΙΝΑΠ:

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις από Πέμπτη 18/11/21 δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας του προέδρου του ΠΙΣ κ. Αθανασίου Εξαδάκτυλου, πως οι ανεμβολίαστοι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι τα νοσήλια.

Αυτό είναι τελείως ανοίκειο να ακούγεται από τα χείλη γιατρού που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, πολύ περισσότερο δε από εκπρόσωπο του ΠΙΣ. Με τη λογική αυτή όλοι οι ασθενείς κάθε πάθησης που κάποιος θα κρίνει ότι δεν είχαν εφαρμόσει προληπτικά μέτρα πριν ασθενήσουν ή τραυματιστούν (πχ. καπνιστές, απρόσεκτοι οδηγοί κ.λπ.) θα πρέπει να πληρώνουν τη νοσηλεία τους. Δηλαδή να καταργηθεί κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν περίθαλψης.

Καλούμε το ΔΣ και τη Συνέλευση του ΠΙΣ να ανακαλέσει άμεσα σε τάξη τον πρόεδρό του και να του υπενθυμίσει ότι είναι γιατρός και όχι φερέφωνο των οποιοδήποτε οικονομικών συμφερόντων.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Καταπέλτης η ΕΙΝΑΠ για Εξαδάκτυλο που ζήτησε νοσήλια για ανεμβολίαστους: «Μην είσαι φερέφωνο οικονομικών συμφερόντων»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.