ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταστροφή για τη δημόσια υγεία: Οδηγία για αναστολή ακόμα και έκτακτων χειρουργείων στο «Ιπποκράτειο»!

Βουλευτής της αντιπολίτευσης παρουσίασε έγγραφο που εστάλη στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, και δίνεται οδηγία για αναστολή ακόμα και των έκτακτων non covid χειρουργείων!
Καταστροφή για τη δημόσια υγεία: Οδηγία για αναστολή ακόμα και έκτακτων χειρουργείων στο «Ιπποκράτειο»!

Αναστολή χειρουργείων: Δύο έγγραφα που αποδεικνύουν την καταστροφή του δημόσιου συστήματος Υγείας στη Θεσσαλονίκη, έφερε στο φως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη. Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που δόθηκε οδηγία του υπουργείου Υγείας (με υπογραφή της Μίνας Γκάγκα), όπου τα non covid χειρουργεία αναστέλλονται κατά 80%.

Τότε η Μίνα Γκάγκα είχε σπεύσει (ανεπιτυχώς) να μαλακώσει τις αντιδράσεις, σημειώνοντας πως δεν θα σταματήσουν τα χειρουργεία για ογκολογικά περιστατικά ή για τροχαία.

Και τώρα, σε μια ακόμη χειρότερη – για τη δημόσια υγεία- απόφαση, στάλθηκε έγγραφο στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από  την 4η ΥΠΕ, όπου αναστέλλονται ακόμα και τα έκτακτα χειρουργεία (!) για δύο βασικές αιτίες: Λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ και λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτών!

Μάλιστα στο εν λόγω έγγραφο που εμφάνισε η βουλευτής, αναγράφεται πως όλα τα περιστατικά που έχουν χαρακτηριστεί ως έκτακτα και προγραμματισθεί για χειρουργεία, αναβάλλονται μέχρι είτε την ύφεση της έντασης της πανδημίας (!) είτε μέχρι να έρθει επιπλέον προσωπικό (γιατροί, αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές), ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν τα περιστατικά! Ως τότε, δύο αναισθησιολόγοι παραμένουν για να αντιμετωπίζουν περιστατικά «άμεσης παρέμβασης».

Παραμένει άγνωστο αν παρόμοια έγγραφα έφτασαν και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, άλλα και μόνο τα όσα αποφασίζονται στο «Ιπποκράτειο» αρκούν για να φανερώσουν το αποτύπωμα της καταστροφής.

Η δημόσια υγεία μετατρέπεται σε σύστημα αντιμετώπισης μίας μόνο νόσου, ενώ σε κάποια νοσοκομεία σταματούν ακόμα και τα έκτακτα χειρουργεία, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών που περιμένουν να εγχειριστούν. Η αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων πηγαίνει πίσω, και η παραμέληση τους μετατρέπεται σε ωρολογιακή βόμβα που απειλεί άμεσα τις ζωές χιλιάδων πολιτών.

Αναστολή χειρουργείων και διακομιδές ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές

Την ίδια στιγμή που τα δημόσια ιδρύματα της είναι φρακαρισμένα και καταρρέουν, οι ιδιωτικές κλινικές λαμβάνουν «πελατεία» με διακομιδές ασθενών μέσω του ΕΚΑΒ.

Το δεύτερο έγγραφο που επέδειξε στο Facebook η Δώρα Αυγέρη, έφτασε σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και περιέχει οδηγίες για τη μεταφορά non Covid ασθενών σε 6 ιδιωτικά νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας. Και με νοσήλια που ασφαλώς πληρώνονται από το δημόσιο!

Στο έγγραφο συστήνεται ο θεράπων ιατρός κάθε ασθενή (δημόσιου νοσοκομείου), να έρχεται σε επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, ώστε να κανονίζεται η διακομιδή του σε κάποια ιδιωτική κλινική, εφόσον το δημόσιο νοσοκομείο δεν έχει διαθέσιμη κλίνη ή γιατρό ανάλογης ειδικότητας.

Βλέπουμε λοιπόν πως στο δημόσιο σύστημα κυριαρχεί ένα χάος με ελλείψεις προσωπικού, λιγοστές ΜΕΘ και αναστολή ακόμα και σε έκτακτα χειρουργεία. Και από την άλλη, οι ιδιωτικές κλινικές επωφελούνται από αυτή την τραγική κατάσταση, όπου ο (φορολογούμενος) πολίτης μην έχοντας που να απευθυνθεί για την υγεία του, καταλήγει στον ιδιώτη.

 

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Καταστροφή για τη δημόσια υγεία: Οδηγία για αναστολή ακόμα και έκτακτων χειρουργείων στο «Ιπποκράτειο»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.