ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθαρά Δευτέρα: Ήθη και έθιμα ανά την Ελλάδα

Σίγουρα η Καθαρά Δευτέρα αποτελεί μία πολύ σημαντική γιορτή για την Ελλάδα, με διάφορα ήθη και έθιμα ανά περιοχές σε όλη τη χώρα. Φυσικά πρόκειται για επίσημη αργία και πανελλαδικά ο κόσμος τρώει παραδοσιακή λαγάνα, ταραμά, χαλβά, θαλασσινά, λαχανικά και άλλα, για να τιμήσει την ημέρα. Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της ημέρας, είναι και...
Καθαρά Δευτέρα: Ήθη και έθιμα ανά την Ελλάδα

Σίγουρα η Καθαρά Δευτέρα αποτελεί μία πολύ σημαντική γιορτή για την Ελλάδα, με διάφορα ήθη και έθιμα ανά περιοχές σε όλη τη χώρα.

Φυσικά πρόκειται για επίσημη αργία και πανελλαδικά ο κόσμος τρώει παραδοσιακή λαγάνα, ταραμά, χαλβά, θαλασσινά, λαχανικά και άλλα, για να τιμήσει την ημέρα.

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της ημέρας, είναι και το πέταγμα του χαρταετού, αλλά και το λεγόμενο Γαϊτανάκι, που αποτελεί έθιμο που ήρθε από τη Μικρά Ασία.

Από κει και πέρα, έχουμε και διαφορετικές εκδηλώσεις σε αρκετά σημεία της χώρας. Αρχικά στα Μεστά και στους Ολύμπους της Χίου, αναβιώνει το Έθιμο του Αγά με τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, όπου σε ένα θεατρικό ο Αγάς ως δικαστής, καταδικάζει με χιούμορ τους θεατές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (2/3)

Άλλο έθιμο που έχει και αυτό ρίζες στην Τουρκοκρατία είναι εκείνο της μεταμφίεσης κάποιου κατοίκου της Αλεξανδρούπολης σε Μπέη και της περιφοράς του στην πόλη μοιράζοντας ευχές.

Ακόμα έχουμε τους κατοίκους του Πόρου να καθαρίζουν τα μαγειρικά σκευάσματα τους από τα λίπη των κρεάτων που καταναλώθηκαν τις Απόκριες σε ένα έθιμο που αποκαλείται ξάρτυσμα.

Σε ορισμένα χωριά της Κέρκυρας λαμβάνει μέρος ο Χορός των Παπάδων όπου οι ιερείς στήνουν χορό που ακολουθείται από τους γέροντες.

Τέλος, στο Γαλαξίδι βλέπουμε το αλευρομουτζούρωμα, όπου οι καρναβαλιστές πασαλείφονται με αλεύρι και χορεύουν κυκλικά.

Στη Μεθώνη Μεσσηνίας γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος, αναπαράσταση ενός πραγματικού γάμου του 14ου αιώνα,ενώ στη Νέδουσα οι αγρότες προσκαλούν την ευημερία με το αγροτικό καρναβάλι τους.

Στη Βόνιτσα ένας αχυρένιος ψαράς δεμένος σε γάιδαρο γυρνώντας μέσα από το χωριό καταλήγει σε μια φλεγόμενη βάρκα στο έθιμο του Αχυρένιου-Γληγοράκη,ενώ στη Θήβα λαμβάνει μέρος ο βλάχικος γάμος όπου ξυρίζεται ο γαμπρός για να παντρευτεί κάποιον άντρα συγχωριανό του μεταμφιεσμένο σε νύφη.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Καθαρά Δευτέρα: Ήθη και έθιμα ανά την Ελλάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.