ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθαρά Δευτέρα: Τι είναι τα Κούλουμα

Κούλουμα, Καθαρά Δευτέρα… Τριήμερο…υπάρχουν σίγουρα πάρα πολλοί τρόποι για να ονοματίσεις τη σημερινή εορτή, η οποία κατά πολλούς έχει Αθηναϊκή καταγωγή ενώ κατά κάποιους άλλους Βυζαντινή. Με τον όρο κούλουμα εννοούμε τον υπαίθριο πανηγυρισμό της Καθαράς Δευτέρας σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια. Αυτό που μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστο είναι η αρχαία προέλευση της εορτής αυτής....
Καθαρά Δευτέρα: Τι είναι τα Κούλουμα

Κούλουμα, Καθαρά Δευτέρα… Τριήμερο…υπάρχουν σίγουρα πάρα πολλοί τρόποι για να ονοματίσεις τη σημερινή εορτή, η οποία κατά πολλούς έχει Αθηναϊκή καταγωγή ενώ κατά κάποιους άλλους Βυζαντινή.

Με τον όρο κούλουμα εννοούμε τον υπαίθριο πανηγυρισμό της Καθαράς Δευτέρας σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια.

Αυτό που μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστο είναι η αρχαία προέλευση της εορτής αυτής.

Οι διατροφικές συνήθειες στα κούλουμα διαφέρουν λίγο από τις καθημερινές καθώς συνηθίζουν να καταναλώνουν άζυμο άρτο γνωστή και ως λαγάνα ενώ καταναλώνουν κ νηστίσιμα τα σαρακοστιανά όπως ταραμοσαλάτα θαλασσινά ελιές κρεμμύδια και διάφορα λαχανικά.

Αποτέλεσμα εικόνας για κουλουμα βικιπαιδεια

Δεν έχει διαπιστωθεί ακριβώς από πού προέρχεται ετυμολογικά η λέξη ωστόσο κάποιοι θεωρούν πως προέρχεται από τον αναγραμματισμό της λέξης cumulus στα Λατινικά που σημαίνει αφθονία η επίλογος δηλώνοντας έτσι ότι το φαγοπότι με τον πολύ χορό έλαβε τέλος ή το τέλος κάποιας εορταστικής περιόδου -σε αυτή την περίπτωση της αποκριάς.

Υπενθυμίζουμε πως στην Αθήνα πριν τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο τα κούλουμα εορτάζονταν στις πλαγιές του Λόφου του Φιλοπάππου όπου οι Αθηναίοι έτρωγαν και έπιναν καθισμένοι σε βράχους μέχρι και να δύσει ο ήλιος.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Καθαρά Δευτέρα: Τι είναι τα Κούλουμα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.