ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατώτατος μισθός: Αρχίζουν οι διαδικασία για αυξήσεις σε 800 χιλιάδες εργαζόμενους

Αύξηση αναμένεται να λάβει ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, περίπου 4-5% που αφορά περίπου 800 χιλιάδες εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, θα γίνει η αποστολή των εγγράφων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες των διαβουλεύσεων. Στις διαβουλεύσεις θα συμμετέχουν επιστημονικοί, ερευνητικοί και φορείς όπως η Τράπεζα...
Κατώτατος μισθός: Αρχίζουν οι διαδικασία για αυξήσεις σε 800 χιλιάδες εργαζόμενους

Αύξηση αναμένεται να λάβει ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, περίπου 4-5% που αφορά περίπου 800 χιλιάδες εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, θα γίνει η αποστολή των εγγράφων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες των διαβουλεύσεων.

Στις διαβουλεύσεις θα συμμετέχουν επιστημονικοί, ερευνητικοί και φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, ερευνητικά Ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, το ΚΕΠΕ, ο ΟΜΕΔ και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Στη συνέχεια οι φορείς θα πρέπει να συντάξουν μία έκθεση προς υποβολή για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Το σενάριο που παίζει πιο πολύ, προβλέπει αυξήσεις από 26 έως και 32 ευρώ, δηλαδή ένα ποσό στα 676 ή 682 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Καιρός: Πότε και που θα χιονίσει στην Αττική

Σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία:

– Λιγότερα από 500 ευρώ εισπράττουν 406.416 εργαζόμενοι.

– Στη ζώνη 401-600 ευρώ βρίσκονται 65.179 εργαζόμενοι. Η συγκεκριμένη ομάδα εμφανίζεται μειωμένη κατά 150.971 άτομα, γεγονός που εκτιμάται πως οφείλεται στην αύξηση του κατώτατου και στην κατάργηση του υποκατώτου μισθού.

– Αυξημένη κατά 59.484 άτομα είναι η κατηγορία 601-700 ευρώ και φτάνει τις 233.116 άτομα.

– Συνολικά 248.027 εργαζόμενοι λαμβάνουν κάθε μήνα 701 έως 800 ευρώ. Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος κατά 79.737.

Παράλληλα από 1η Ιουνίου 2020 αύξηση θα δουν στον μισθό τους στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 μονάδες.

Στην πράξη αυτό σημαίνει αυξήσεις καθαρών αποδοχών που ξεκινούν από 2,73 ευρώ για τους αμειβομένους με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ.

Ειδικότερα θα μειωθούν ως εξής :

-Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 ποσοστιαίες μονάδες και κατανέμεται 2,69 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και 1,56 μονάδες στον εργαζόμενο.

-Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κατώτατος μισθός: Αρχίζουν οι διαδικασία για αυξήσεις σε 800 χιλιάδες εργαζόμενους», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.