ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kερδίζει η Google την ακύρωση του “δικαιώματος στη λήθη”;

Η Google έκανε σήμερα ένα μεγάλο βήμα προς την επίτευξη της τελικής νίκης στον δικαστικό αγώνα που δίνει με την Ε.Ε. ώστε να ακυρώσει το «δικαίωμα τη λήθη» που παρέχει η Γηραιά Ήπειρο σε όσους το ζητήσουν. Η Ε.Ε. έχει αυξήσει την πίεση της προς τις μηχανές αναζήτησης με σκοπό να σεβαστούν το «right to...
Kερδίζει η Google την ακύρωση του “δικαιώματος στη λήθη”;

Η Google έκανε σήμερα ένα μεγάλο βήμα προς την επίτευξη της τελικής νίκης στον δικαστικό αγώνα που δίνει με την Ε.Ε. ώστε να ακυρώσει το «δικαίωμα τη λήθη» που παρέχει η Γηραιά Ήπειρο σε όσους το ζητήσουν.

Η Ε.Ε. έχει αυξήσει την πίεση της προς τις μηχανές αναζήτησης με σκοπό να σεβαστούν το «right to be forgotten» πράγμα όμως που για να είναι αποδοτικό πρέπει να συμβαίνει παγκοσμίως.

Ο δικαστικός αγώνας με την CNIL

Η Google θα πρέπει να κερδίσει τη μακρόχρονη δικαστική μάχη (από το 2014) κατά της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής για την ιδιωτική ζωή CNIL, η οποία επιμένει ότι η παγκόσμια διαγραφή είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι στην ΕΕ θα είναι προστατευμένοι αν επικαλεστούν το δικαίωμά τους να πάψουν να αναφέρονται στο ονομά τους δημοσιεύματα που έρχονται στο φως μέσω των μηχανών αναζήτησης.

Το επιχείρημα της Google είναι ότι αν τα δικαστήρια της ΕΕ την αναγκάσουν, με το επιχείρημα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, να διαγράφει λινκ παγκοσμίως και άλλες χώρες θα μπορούσαν να αιτηθούν το ίδιο με στόχο όχι την προστασία της ιδιωτικότητας αλλά να εξαφανίσουν ότι δεν τους αρέσει.

Τι είπε ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με το να εξαναγκαστεί μία μηχανή αναζήτησης να σεβαστεί το “δικαίωμα στη λήθη” σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος σε όποιες χώρες επέλεγαν να εμποδίσουν Ευρωπαίους πολίτες στο να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που θα ήθελαν.

Ποια η υπόθεση που ήταν η αρχή του «Δικαιώματος στη λήθη»

Ο δικαστικός αγώνας ενάντια στην Google ξεκίνησε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια το 2014 όταν Ισπανός κατέφυγε στη δικαιοσύνη για να πάψουν να σχετίζονται σε όποια αναζήτηση του ονόματός του δημοσιεύματα στο διαδίκτυο τα οποία αναφέρονταν σε χρεοκοπία που είχε προ 15ετίας. Εκατομμύρια είναι τα αιτήματα στην Google για να απενεργοποιηθούν λινκ, με την εταιρία να ικανοποιεί το 44% αυτών, εκτός από λινκ που αφορούν σε περιπτώσεις δημοσίου συμφέροντος.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Kερδίζει η Google την ακύρωση του “δικαιώματος στη λήθη”;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.