menu

ΚΕΘΕΑ: Διαδικτυακή «κατακραυγή» – «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να αφανίσει το ΚΕΘΕΑ»


Μάριος Σταμπουλής

ΚΕΘΕΑ: Διαδικτυακή «κατακραυγή» – «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να αφανίσει το ΚΕΘΕΑ»


Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η υποβάθμιση της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ από την Κυβέρνηση, ενώ σκληρή κριτική ασκεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έντονος είναι ο προβληματισμός σχετικά με τον χειρισμό του ΚΕΘΕΑ, κάτι που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τον κόσμο που το εκφράζει μέσω των Social Media.

Οι χρήστες αμφισβητούν την πρόθεση της κυβέρνησης για δήθεν «εξυγίανση» του ΚΕΘΕΑ και με χιλιάδες μηνύματα καλούν το αρμόδιο υπουργείο και ο Βασίλης Κικίλιας, να το ξανασκεφτούν.

Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και απάθεια απέναντι στους εξαρτημένους συνανθρώπους μας και των οικογενειών τους.

Παράλληλα, η τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων πως: «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δέσμια των ιδεοληψιών της μεθοδεύει και υλοποιεί την πλήρη διάλυση του ΚΕΘΕΑ, του μεγαλύτερου και πλέον επιτυχημένου δικτύου παροχής υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης της χώρας».

Η Δώρα Αθγέρη υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά «να κατανοήσει τις παραμέτρους επιτυχίας του αυτοδιοικούμενου μοντέλου του ΚΕΘΕΑ και του μοντέλου των θεραπευτικών κοινοτήτων, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετατρέπουν το ΚΕΘΕΑ σε ένα γραφειοκρατικό έκτρωμα».

«Μετατρέπουν το ΚΕΘΕΑ σε ένα κομματικό μόρφωμα του βαθέος κράτους της νέας δεξιάς, διάτρητο σε πάσης φύσεως διαπλοκή και εξάρτηση, αυταρχικό στη λογική και αντιεπιστημονικό στην πράξη, το οποίοι δύναται να υπάρχει μόνο ως πειθαρχικός μηχανισμός ελέγχου σε βάρος χιλιάδων εξαρτημένων, των οικογενειών τους, των μελών και των εργαζομένων των θεραπευτικών κοινοτήτων».

Η Δώρα Αυγέρη αναφέρει επίσης ότι «είναι διακηρυγμένη η πρόθεση της εξαρτημένης από τα μνημόνια ΝΔ να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές εκτός μνημονίων: αποδομεί με κάθε τρόπο και σε κάθε διάστασή του το κοινωνικό κράτος και το υποκαθιστά με το πελατειακό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε στο μάτι το ΚΕΘΕΑ. Έβαλε στο μάτι έναν φορέα με σημαντικό και κρίσιμο κοινωνικό έργο, έναν φορέα ο οποίος λειτουργούσε επί δεκαετίες με διαφάνεια και λογοδοσία, έναν φορέα σύμβολο της αλληλέγγυας κοινωνίας. Το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ φαίνεται πως χαλούσε την πιάτσα».

«Αφού απαξίωσε, υπονόμευσε και συκοφάντησε συστηματικά το πρότυπο θεραπευτικό μοντέλο απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκληρώνει πλέον τον αφανισμό του, μετατρέποντας τις θεραπευτικές κοινότητες σε έναν δυσλειτουργικό, γραφειοκρατικό και αναχρονιστικό μηχανισμό εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες καταργούνται τα θεραπευτικά προγράμματα, αλλά και οι ιστορικές τους επωνυμίες (λ.χ. «Ιθάκη», «Νόστος»), μειώνεται δραστικά ο αριθμός των θεραπευτικών δομών και του προσωπικού, αλλοιώνεται και υπονομεύεται ο χαρακτήρας της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης θεραπευτικής πρακτικής και αποδίδονται υπερεξουσίες στο διορισμένο, πλέον, Διοικητικό Συμβούλιο. Η δημοκρατική, συμμετοχική, διαφανής και αποτελεσματική επί τέσσερις δεκαετίες λειτουργία του ΚΕΘΕΑ καταργείται με την απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση.

Επί τέσσερις δεκαετίες η φυσιογνωμία και η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ παρέμεινε αναλλοίωτη. Η δήθεν επιτελική κυβέρνηση της ΝΔ παρεμβαίνει με τον πιο αυταρχικό και επικίνδυνο τρόπο σε μια περίοδο βαθιάς υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Η ζωή, η αξιοπρέπεια και η προστασία της υγείας όλων των μελών της θεραπευτικής κοινότητας ήταν και θα παραμείνουν οι κινητήριες δυνάμεις που θα εμποδίσουν κάθε κυβερνητικό σχεδιασμό εκτροπής και αφανισμού του ΚΕΘΕΑ. Η αλληλέγγυα κοινωνία είναι πολύ μεγάλη για να ηττηθεί από τον μικρό Μητσοτάκη» καταλήγει η Δώρα Αυγέρη.

Θεσσαλονίκη: Παίρνεις λεωφορείο του ΟΑΣΘ και πας… Βουδαπέστη!

Lockdown – Ελλάδα: Η κυβέρνηση στοχεύει σε Πάσχα στο χωριό με self test

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news