×

Τελευταία Νέα

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

Αμερικανικές Εκλογές

Live Games•LIVE

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Κικίλιας: «Δεν είμαστε Σοβιετία να επιτάξουμε τα πάντα, το ΕΣΥ αντέχει»


Μάριος Σταμπουλής

Κικίλιας: «Δεν είμαστε Σοβιετία να επιτάξουμε τα πάντα, το ΕΣΥ αντέχει»


Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και την επίταξη των ΜΕΘ.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει και είναι όρθιο, κάνοντας ειδική αναφορά στους γιατρούς και όλο το προσωπικό που δουλεύει για να συμβεί αυτό.

«Απέδειξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας ότι αντέχει και είναι όρθιο, χάρις στους ανθρώπους του, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το προσωπικό του και χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνουν αυτοί και οι διοικήσεις των νοσοκομείων και φυσικά με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα μόνιμα προσθέτουμε και άλλες μονάδες στο ΕΣΥ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μιλώντας για τις ΜΕΘ είπε: «Στην Αττική είναι κάτω από το 75%, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη αυτήν τη στιγμή είναι κοντά στο 95%” αλλά διευκρίνισε σχετικά με τη φήμη ότι θα γίνεται επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ από τους γιατρούς σημείωσε: “Πολλές φορές το άκουσα αυτό από αυτούς που θεωρητικολογούν, εγώ δεν έχω την πολυτέλεια να θεωρητικολογώ, πρέπει να παίρνω αποφάσεις και αποφάσεις αυτές είναι κρίσιμες γιατί έχουν να κάνουν με τις ζωές των ανθρώπων… Στις 23 Οκτωβρίου είχαμε 43 κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, πέντε Νοεμβρίου όταν χρειάστηκε, τις φτάσαμε στις 87. Στις 10 Νοεμβρίου στις 125 και σήμερα 20 /11 στις 198. Δηλαδή σε 28 ημέρες είχαμε αύξηση 360% των ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης. Απλές κλίνες: ξεκινήσαμε 23 Οκτωβρίου με 490 κι έχουμε φτάσει στις 1.420. Βεβαίως πιέζεται το σύστημα, βεβαίως είναι και μια δύσκολη κατάσταση, φυσικά και χαιρόμαστε που ακούμε ότι σιγά σιγά το Ro μειώνεται, επιπεδώνεται και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε ότι σε λίγες ημέρες θα δούμε και μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτό δεν το βλέπουμε ακόμη, αυτήν τη στιγμή είναι επίπεδο και ψηλά” υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει η δυνατότητα για προσφορά επιπλέον κλινών στο σύστημα υγείας στη Β. Ελλάδα. “Θα έχουμε” επιβεβαίωσε και πρόσθεσε: “Εκτός από τον νομό Θεσσαλονίκης τον οποίο στηρίζουν όλοι με ανιδιοτέλεια, γιατροί και νοσηλευτές, και εθελοντικά ακόμη πλέον, έχουμε τη δυνατότητα στη Β. Ελλάδα να πάμε τις ΜΕΘ στις 218, στηρίζοντας τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Καβάλα και την Κατερίνη. Συνεχίζουμε να ανοίγουμε κι άλλα κρεβάτια ΜΕΘ. Επέδειξε το ΕΣΥ ότι είναι ακόμη εδώ μετά από δέκα χρόνια κρίσης, περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές και καθόλου επενδύσεις στην υγεία, είναι ακόμη εδώ και είναι πολύ αξιόπιστο, δίπλα στον πολίτη, εν τοιαύτη περιπτώσει όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός: H ΕΕ υπέγραψε το συμβόλαιο για το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech

Ως προς τις αντιδράσεις των κλινικαρχών υπογράμμισε: «Δεν είδα και πολλούς κλινικάρχες να μιλούν κι εγώ έχω μιλήσει με πολλούς κλινικάρχες και στην Αττική, στην Αθήνα, που αν χρειαστεί δίνουν τις κλινικές τους για Covid-19» και συνέχισε: “Σε ό,τι έχει να κάνει με την πλειοψηφία των ιδιοκτητών, υπάρχει μια αγαστή συνεργασία. Έχουμε πάρει κλίνες ΜΕΘ non Covid πολλές από τους ιδιώτες κι έχουμε πάρει κι απλές κλίνες από τους ιδιώτες. Έχουμε συνεργαστεί κι αυτό το εκτιμώ. Έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό που λέει όσο πιέζεται το ΕΣΥ δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει κίνδυνος στις εφημερίες, δεν θα επιτρέψουμε να μην μπορούν να νοσηλευτούν ας πούμε περιστατικά Covid αν συνεχίσουν, λέμε, να αυξάνονται έτσι γεωμετρικά. Οπότε ζητήσαμε από τους ιδιώτες κλινικάρχες στη Θεσσαλονίκη και γραπτώς εκτός από non Covid περιστατικά να νοσηλεύουν και Covid περιστατικά, είναι θεμιτό και νομοθετημένο. Δεν χρειάστηκε στο πρώτο κύμα, χρειάζεται τώρα».

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΙΕΤΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΑΣΣΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ»

Σχετικά με τα όσα λέει η αντιπολίτευση είπε: «Έχω ακούσει πολλές μεγαλοστομίες, εκτός τόπου και χρόνου. πείτε τους ότι δεν είμαστε Σοβιετία εδώ οριζόντια να επιτάσσουμε όλη τη χώρα, όταν πρέπει κι όπου πρέπει. Τα σχέδια ήταν έτοιμα από το πρώτο κύμα. Χρειάστηκαν τώρα και στη Θεσσαλονίκη. Όταν κάποιοι θεώρησαν ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν ή δεν μπορούν να βρουν κοινά αποδεκτή λύση η κοινωνία η οργανωμένη έκανε αυτό που έπρεπε” τόνισε και διευκρίνισε “δεν τίθεται θέμα οικονομικό. Η επίταξη αποζημιώνεται, παντού. Ας μην παραπληροφορούν την ελληνική κοινωνία. Επιτάσεις και αποζημιώνεις και τις κλινικές και το προσωπικό. Η οργανωμένη πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τις ζωές και τη δημόσια υγεία και αυτό θα κάνουμε. . Ελπίζω να το κάνουμε συναινετικά με όλους όπου αυτό δεν είναι κατανοητό θα προχωρήσουμε σ αυτά που πρέπει για να εξασφαλίσουμε και το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα ως προς του πολίτες που πρέπει να νοσηλεύονται με ασφάλεια».

Στη συνέχεια, άσκησε έντονη κριτική για την αντιπολίτευση: «Είναι σε αναντιστοιχία με την κοινωνία. Θα πρέπει να καταλάβει η αξιωματική αντιπολίτευση και όλοι αυτοί που δεν δείχνουν υπεύθυνη στάση, γιατί κάποιοι δείχνουν υπεύθυνη στάση, ότι σε μια τεράστια κρίση δημόσιας υγείας, παγκόσμια κρίση, οι κοινωνίες και οι πολίτες συσπειρώνονται δίπλα σε αυτούς που μάχονται και αγωνίζονται, Μία λένε να ανοίξουμε πιο γρήγορα, να στηρίξουμε την οικονομία. Την άλλη γιατί δεν κλείσαμε νωρίτερα, γιατί δεν πήγαμε σε lockdown, γιατί δεν επιτάξαμε, γιατί δεν προσλάβαμε, είναι σαν όλη η κοινωνία να παλεύει και να προσπαθεί και κάποιοι λίγοι στη γωνία να εύχονται να αποτύχει η χώρα. Δεν το δέχομαι, θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν ισχύει και έχει ακόμη χρόνο αυτή η ομάδα και το κομμάτι της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης που θέλει να κάνει τέτοια κριτική να αναθεωρήσει γιατί όλα είναι εδώ και κρίνονται από την ελληνική κοινωνία και στην κρίση αποφασίζει κανείς “θα σώσουμε ζωές, θα πάρουμε αποφάσεις, θα κάνουμε αυτό που πρέπει”; Ή θα μπούμε στη διαδικασία, τη μικροπολιτική, τη μίζερη, πάνω στις ζωές, στον θάνατο των ανθρώπων;»

«ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΙΓΟΙ, ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ»

Όσο γιατί δεν αποδίδει το lockdown τόνισε ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν τηρούνται στο ποσοστό που τηρούνταν στο πρώτο lockdown. «Είναι κρίμα που κάποιοι λίγοι παίρνουν στον λαιμό τους τους υπόλοιπους. Όταν δεν τηρούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο χρειάζεται επιπλέον χρόνος. Και τους επιστήμονές μας τους σέβομαι και θα περιμένουμε μερικές μέρες να δούμε».

Εκτίμησε ότι με την παρούσα επιδημιολογική εικόνα είναι εμφανές ότι το lockdown θα παραταθεί, διευκρινίζοντας, όμως, ότι αναμένει και τις αποφάσεις των επιστημόνων. «Τις εισηγήσεις τις έχουν οι επιστήμονες και τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση» συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας και στη συνέχεια τόνισε: «Η προσπάθεια προϋποθέτει εθνικό πρόσημο και στήριξη και υποστήριξη από όλους. Μετριόμαστε ως πολιτικοί όλοι για το αν φοράμε τη φανέλα της εθνικής ομάδας και αν μας ενδιαφέρει πιο πολύ η χώρα, ή το κόμμα μας ή τρία λεπτά δημοσιότητας». Ως προς τις επικρίσεις για το σχέδιο εμβολιασμού ότι πρόκειται για εμπόριο ελπίδας, υπογράμμισε ότι «στον πλανήτη ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει άλλη αντίληψη πραγμάτων».

ΒΡΕΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΔΩ

Sportime Extras