Κιλελέρ: Όταν η αγροτική εξέγερση «βάφτηκε» με αίμα


Sportime Team

Κιλελέρ: Όταν η αγροτική εξέγερση «βάφτηκε» με αίμα


Κιλελέρ: Σαν σήμερα η αγροτική εξέγερση στην Θεσσαλία είχε σαν αποτέλεσμα κάποιοι να χάσουν την ζωή τους και αρκετοί περισσότεροι να τραυματιστούν

Κιλελέρ: Στις 6 Μαρτίου του 1910, 111 χρόνια πριν, σημειώθηκε η αγροτική εξέγερση επειδή ζητούσαν να τους μοιραστούν τα τσιφλίκια της περιοχής.

Η εξέγερση επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας και θεωρείται ορόσημο στην επίλυση του αγροτικού ζητήματος της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρότι τα γεγονότα έλαβαν χώρα κυρίως στη Λάρισα, πήραν το όνομά τους από το Κιλελέρ, που σήμερα φέρει την ονομασία σήμερα Κυψέλη. Κι αυτό καθώς από το συγκεκριμένο χωριό δόθηκε το έναυσμα.

Οι αγρότες ξεκίνησαν μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στα διευρυμένα προνόμια των «τσιφλικάδων» και τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους. Η διαμαρτυρία «βάφτηκε» στο αίμα στις 6 Μαρτίου 1910, όταν οι χωροφύλακες πυροβόλησαν εν ψυχρώ τους αγρότες. Περισσότεροι από τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν.

Ανάλογα επεισόδια έγιναν και στο χωριό Τσουλάρ (σήμερα Μελία), με δύο νεκρούς χωρικούς και 15 τραυματίες.

Για τις ταραχές στο Κιλελέρ, στο Τσουλάρ και τη Λάρισα, πολλά άτομα συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν. Εν συνεχεία βεβαίως, αρκετοί αγρότες αθωώθηκαν με βουλεύματα, ενώ συνολικά 62 διαδηλωτές παραπέμφθηκαν σε δίκη. Άπαντες όμως αθωώθηκαν όλοι στις 23 Ιουνίου 1910, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης.

Η επέτειος αυτή τιμάται κάθε χρόνο και αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ελληνικής αγροτιάς, που έχει την ευκαιρία να προβάλει τα αιτήματά της.

Η ατζέντα της ημέρας (6/3)

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news