ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύμα ανατιμήσεων σε καφέ, ψωμί και ενέργεια – Τα 5€ μπορεί να φτάσει ο καφές

Συναγερμός για αυξήσεις των τιμών σε καφέ, ψωμί και ενέργεια. Παρεμβάσεις για να ανακοπούν οι αυξήσεις ετοιμάζει η Κυβέρνηση.
Κύμα ανατιμήσεων σε καφέ, ψωμί και ενέργεια – Τα 5€ μπορεί να φτάσει ο καφές

Το θέμα των ανατιμήσεων σε αγαθά όπως το ψωμί και τον καφέ απασχόλησε χτες Πέμπτη (2/9) την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη ακούγοντας τις τοποθετήσεις υπουργών, και ετοιμάζει τις προτάσεις για την αναχαίτιση της ακρίβειας. Οι σχετικές προτάσεις της Κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 11/9.

Οι εκτιμήσεις των υπουργών

Ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε για μεγάλη αύξηση της τιμής του καφέ λόγω της διεθνούς αύξησης του κόκκου καφέ, συνέπεια της ξηρασίας στη Βραζιλία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο. Ο καφές μάλιστα ενδέχεται να φτάσει μέχρι και τα 5(!) ευρώ.

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Σταϊκούρας, εξέφρασε την γενικευμένη ανησυχία του Υπουργείου Οικονομικών για γενικές αυξητικές ανατιμήσεις στην αγορά. Οι ανατιμήσεις αυτές εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσουν την αύξηση στις τιμές της ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών διεθνώς.

Στη συνέχεια, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, οι αυξήσεις στις ζωοτροφές πλησιάζουν το 50%, κάτι που σημαίνει ότι  η αύξηση αυτή θα μετακυληθεί στα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Μεγάλη επιβάρυνση στο «καλάθι της νοικοκυράς» θα επιφέρουν και οι επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Θα σημειωθεί αύξηση των παγίων εξόδων των νοικοκυριών αλλά και αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, σε μία εποχή που η πανδημία έχει δοκιμάσει τις οικονομικές αντοχές τους. Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στις μεταφορές φέρνουν ταυτόχρονα αυξήσεις και στο ψωμί, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν και το 20%.

 

Διαβάστε Επίσης:

Τουρκία: Αύξηση ρεκόρ 21,7% στην τουρκική οικονομία – Καλπάζει

Νέο Εξοικονομώ με επιδότηση έως 75% – Ποια νέα κριτήρια

Σοκ στην πυγμαχία: Νεκρή 18χρονη μετά από νοκ άουτ!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κύμα ανατιμήσεων σε καφέ, ψωμί και ενέργεια – Τα 5€ μπορεί να φτάσει ο καφές», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.