ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυνικός Μητσοτάκης, αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα: «Στραγγίζει» τα νοικοκυριά και παραδέχεται ότι το κάνει για τα κρατικά έσοδα

Αρνούμενος να ανακουφίσει τους καταναλωτές από τη ληστρική φορολογία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκοψε κάθε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ
Κυνικός Μητσοτάκης, αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα: «Στραγγίζει» τα νοικοκυριά και παραδέχεται ότι το κάνει για τα κρατικά έσοδα

Ούτε τα «καθρεφτάκια» που παραδοσιακά μοιράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από εκλογές δεν στάθηκαν ικανά για να σταματήσει τη φοροληστεία του ΦΠΑ στα τρόφιμα που έχει τσακίσει τα νοικοκυριά.

Ενώ η μείωση του ΦΠΑ έχει αποδώσει σε πολλές χώρες ως μέτρο ανάσχεσης της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να αναμασά τη γνωστή «καραμέλα» ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν θα περάσει στον καταναλωτή. Είναι ένα αφήγημα που επικαλείται συνεχώς εδώ και 3 χρόνια που η ακρίβεια έχει σαρώσει την ελληνική αγορά.

Ενώ ακόμα και οι βιομήχανοι ζητούν από τον Μητσοτάκη να μειώσει τον ΦΠΑ και μάλιστα δεσμεύονται ότι η μείωση θα περάσει στην τσέπη του καταναλωτή, ο πρωθυπουργός αρνείται πεισματικά να το κάνει για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον δεν θέλει να μειωθούν τα έσοδα από τη ληστρική φοροαφαίμαξη των πολιτών από τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Προϊόντα δηλαδή που αποτελούν ανελαστικά έξοδα για την επιβίωση των πολιτών. Αυτόν τον παράγοντα τον παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός όπως θα δούμε παρακάτω.

Δεύτερον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει και δεν μπορεί να ελέγξει τους μεσάζοντες που θα «εξαφανίσουν» προς όφελος τους μια τυχόν μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Το ίδιο δεν θέλει να κάνει και με τις πολυεθνικές που κυριαρχούν στην αγορά και επιβάλλουν τους κανόνες τους. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να βάλει δήθεν φρένο στις πολυεθνικές, αποτινάζοντας την ευθύνη από τον ίδιο, ενώ εκείνος είναι που άφησε τα καρτέλ των πολυεθνικών να «αλωνίζουν» τα τελευταία χρόνια.

Οι βιομήχανοι ζητούν μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα γιατί βλέπουν ότι οι πολίτες περιορίζουν όσο μπορούν την κατανάλωση, αλλά και γιατί αντιμετωπίζουν άνισο ανταγωνισμό στις εξαγωγές. Αφού για παράδειγμα ακόμα και η ακριβή Γαλλία έχει τον ΦΠΑ στο 5%, ενώ στην Ελλάδα είναι στο 13%.

Μιλώντας στο OPEN, o πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η εμμονική άρνηση του να μειώσει τον ΦΠΑ, οφείλεται στα κρατικά έσοδα που προσφέρει ο ληστρικός φόρος και στην προτεραιότητα να παραχθούν πρωτογενή πλεονάσματα εις βάρος των νοικοκυριών που έχουν τσακιστεί από την ακρίβεια.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στη μείωση του ΦΠΑ, από τη στιγμή που και ο ίδιος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Ιωάννης Γιώτης, δεσμεύτηκε ότι αν γίνει αυτή τη παρέμβαση θα υπάρχει άμεση εφαρμογή του μέτρου στους τιμοκαταλόγους και θα περάσει στην αγορά.

«Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση στον ΦΠΑ δεν θα περάσει τελικά στον καταναλωτή» είπε αρχικά.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά. Ο υπουργός (σ.σ. Κωστής Χατζηδάκης) έχει δίκιο όταν είπε ότι σε ένα περιβάλλον όπου η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα» είπε.

«Άρα το κάνουμε για τα έσοδα;» ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο για να απαντήσει: «Το κάνουμε και για τα έσοδα βεβαίως».

«Και όποιος εισηγείται αυτή τη στιγμή μείωση του ΦΠΑ να μας πει πού θα βρούμε τα 2,5 δισ. τα οποία θα λείπουν τον χρόνο» συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει ζήτημα αυτή τη στιγμή με τον ΦΠΑ», είπε με απόλυτο τρόπο. «Πρέπει πρώτα απ’ όλα να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό. Θα παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Πρέπει να είμαστε συνεπείς δημοσιονομικά», κατέληξε.

Τελικά σε όλες τις άλλες χώρες που έχουν μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, βρίσκουν τρόπους να καλύπτουν δημοσιονομικά τη μείωση και μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν βρίσκει τον τρόπο. Είναι ζήτημα ευαισθησίας και προτεραιοτήτων. Πολύ απλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται να ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τα «στραγγίζει» μέχρι τέλους…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυνικός Μητσοτάκης, αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα: «Στραγγίζει» τα νοικοκυριά και παραδέχεται ότι το κάνει για τα κρατικά έσοδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.