ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινηματογράφος: Η ελληνική ταινία που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες παγκοσμίως

Η ελληνική ταινία «Η Κάλπικη Λίρα» του 1955, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλλα,  θεωρείται μετά από 60 χρόνια μια από τις κορυφαίες Παγκοσμίως.
Κινηματογράφος: Η ελληνική ταινία που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες παγκοσμίως

Κινηματογράφος: Η εξαιρετική ταινία «Η Κάλπικη Λίρα» του 1955, σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Γιώργου Τζαβέλλα,  θεωρείται μετά από περισσότερα από 60 χρόνια μια από τις κορυφαίες Παγκοσμίως.

Πρόκειται για μια ηθογραφική σπονδυλωτή ταινία, με κωμική, αισθηματική, αλλά και  βαθιά δραματική διάθεση. Η παραγωγή είναι της Ανζερβός και εκτός από τη σκηνοθεσία ο Γιώργος Τζαβέλλας υπογράφει και το σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγίου Πνεύματος 2020: Πότε πέφτει – Οι επόμενες αργίες

Πρωταγωνιστούν οι Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλια Λιβυκού, Ορέστης Μακρής, Λαυρέντης Διανέλλος Μίμης Φωτόπουλος, Σπεράντζα Βρανά, Δημήτρης Χορν και Έλλη Λαμπέτη. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία με διεθνή επιτυχία, και η οποία  έφτασε να είναι συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων του πλανήτη

Ο Γάλλος θεωρητικός Ζορζ Σαντούλ ενέταξε την «Η Κάλπικη Λίρα» ανάμεσα στις 1000 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το 1985 η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου την διάλεξε μέσα στις 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών.

Η ταινία αυτή δεν έμεινε στα στενά όρια της Ελλάδας αν και οι Ελληνες τη λάτρεψαν – 208.410 εισιτήρια στην πρώτη προβολή της – αλλά παίχτηκε στην Ευρώπη και μάλιστα στη Ρωσία είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που παιζόταν ταυτόχρονα σε 1000 κινηματογράφους!

Ήταν η πρώτη σπονδυλωτή ταινία που είδαμε στους κινηματογράφους – δηλαδή είναι αφορά 4 μικρές ιστορίες με κοινό στοιχείο μια κάλπικη λίρα που μεταφέρεται από τη μία ιστορία στην άλλη. Στην ταινία ο αφηγητής (Δημήτρης Μυράτ), που συνδέει τις 4 αυτές ιστορίες, ο οποίος και κλείνει την ταινία με τη φράση: «κάλπικη δεν είναι η λίρα σε αυτή την ιστορία… κάλπικο είναι, γενικά το χρήμα…» , που αποτελεί και το κεντρικό νόημα του όλου φιλμ, ότι δηλαδή η μονομανής επιδίωξη του πλούτου οδηγεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και με όλους τους διάφορους χαρακτήρες των ανθρώπων σε μια κάλπικη ζωή.

Πολλοί κριτικοί ανέφεραν πως αποτελεί την κορυφαία ελληνική ταινία όλων των εποχών.

Είναι χαρακτηριστικό πως «Η Κάλπικη Λίρα» Βραβεύτηκε στα Φεστιβάλ Βενετίας, Μπάρι και Μόσχας, ενώ αποτέλεσε επίσημη ελληνική συμμετοχή τόσο στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κινηματογράφος: Η ελληνική ταινία που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες παγκοσμίως», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.