ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Ανατροπή – Μένουν εκτός προγράμματος για 2 χρόνια!

Απίστευτο και όμως αληθινό αφού ο Κοινωνικός Τουρισμός για το 2022, κρύβει πολλά στα… ψιλά γράμματα.
Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Ανατροπή – Μένουν εκτός προγράμματος για 2 χρόνια!

Ακόμα και το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός 2022» θέλησε να αλλάξει η κυβέρνηση, βάζοντας ορισμένα πράγματα ως όρους που μπορεί να κοστίσουν στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, αξίζει να σημειωθεί αύριο θα δούμε την πλατφόρμα για τις αιτήσεις να ανοίγει, με το πρόγραμμα να τρέχει μετά την 1η Αυγούστου.

Μάλιστα φέτος το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους θα δοθεί σε μορφή Freedom Pass και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και τον χειμώνα.

Όσον αφορά το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2022, αν  ο δικαιούχος επιλέξει να μην ταξιδέψει και να μην το χρησιμοποιήσει, τότε κινδυνεύει να αποκλειστεί από το πρόγραμμα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι οποίοι το έτος 2021 είτε:

  • είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ)
  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών
  • συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας)
  • είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Από κει και πέρα, έχουμε και τους «ωφελούμενους» του προγράμματος, οι οποίοι είναι οι:

α) τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2022.

β) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

γ) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 18 ετών με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,

δ) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

ε) οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α’ έως δ’ ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στα δικαιολογητικά συμμετοχής της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Όπως βλέπουμε η κυβέρνηση με την απανωτή παροχολογία των «ψίχουλων», προσπαθεί να κρύψει την επέλαση της ακρίβειας σε όλα τα επίπεδα και να διαχειριστεί επικοινωνιακά την κάθετη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Όλους αυτούς τους μήνες διαφημίζουν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και των voucher…για να ρίξουν στάχτη στα μάτια «αποκρύπτοντας» ουσιαστικά πως το αν έχεις οικογένεια με μηνιαίο συνολικό εισόδημα – στην καλύτερη 1800 ευρώ – δεν μπορείς να πας σχεδόν πουθενά διακοπές εξαιτίας των υπερυψηλών τιμών σε καταλύματα και μεταφορικά.

 

Η επίσημη ανακοίνωση

 

Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει πως την Τετάρτη 15/6/2022, στις 13:00, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2022.
Αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν έως τις 23 Ιουνίου και ώρα 14.00 μέσω του συνδέσμoυ https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos

Ειδήσεις τώρα:

Σασμός: Το τελευταίο επεισόδιο στάζει αίμα-Δείτε φωτογραφίες

Γιώργος Παπαδάκης: «Τέλος» από ΑΝΤ1- Αυτός παίρνει τη θέση του!

Power Pass: 17 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα – Εκεί μπαίνουμε για την αίτηση

MasterChef: Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος αποκαλύπτει τις τραγικές συνθήκες σε καμπίνα των SeaJets

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Ανατροπή – Μένουν εκτός προγράμματος για 2 χρόνια!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.