ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έδωσε visa στους Τούρκους να αλωνίζουν στα νησιά μας, και τώρα πήγε και να τους υποδεχθεί στη Μυτιλήνη!

Χαλαρός businessman με τα χέρια στις τσέπες, χαμόγελα και selfie, o Κυριάκος Μητσοτάκης παραδίδει τα νησιά μας στο στόμα του λύκου
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έδωσε visa στους Τούρκους να αλωνίζουν στα νησιά μας, και τώρα πήγε και να τους υποδεχθεί στη Μυτιλήνη!

Τι και αν οι Τούρκοι έχουν κάνει κουρελόχαρτο τη Διακήρυξη των Αθηνών, αποκαλούν «μονομερείς ενέργειες» της Ελλάδας την προαναγγελία των θαλάσσιων πάρκων στο ελληνικό Αιγαίο και ο Ερντογάν ονειρεύεται να είχε καταληφθεί ολόκληρη η Κύπρος το 1974;

Ο businessman Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χαμπαριάζει από αυτά. Άλλωστε διοικεί επιχείρηση, δεν κυβερνά την πατρίδα ως προστάτης των δικαίων της. Και όταν «τρέχεις» μια επιχείρηση, ο «πελάτης» έχει πάντα δίκιο, ακόμα και αν απειλεί να εισβάλει στην επικράτειά σου.

Οι Τούρκοι μπορούν να μας στριμώχνουν όσο θέλουν με τα διπλωματικά «νταηλίκια» τους, και παράλληλα η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγυρίζει για τη visa express που δίνει το ελεύθερο στους γείτονες να κάνουν τουριστική «απόβαση» στα νησιά μας. Τα ίδια νησιά που θεωρούν «τουρκικά» και για τα οποία κάνουν απανωτές στρατιωτικές ασκήσεις για την κατάληψή τους.

Και επειδή δεν έχει απομείνει ίχνος πατριωτικής ευθύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έσπευσε σήμερα να καλωσορίσει τους «πελάτες» του, τους τουρίστες δηλαδή που έρχονται να τουρκοποιήσουν τα νησιά μας. Ο πρωθυπουργός έσπευσε στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να υποδεχθεί τους Τούρκους που έφτασαν εκεί, κάνοντας χρήση της visa express, δηλαδή το ανέλπιστο δώρο που έκανε ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν και επιτρέπει στους Τούρκους να αλωνίζουν πλέον σε 10 νησιά του Αιγαίου.

Θυμίζουμε ότι η Visa Express (διάρκειας επτά ημερών) είναι διαθέσιμη στους Τούρκους για Κω, Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Χίο, ενώ ως το τέλος του μήνα θα ενταχθούν ακόμα πέντε νησιά: η Λήμνος, η Λέρος, η Κάλυμνος, το Καστελόριζο και η Σύμη.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να κάνει «μπάτε σκύλοι αλέστε» τα ακριτικά μας νησιά, είναι ότι θα ενισχυθούν οικονομικά από τους Τούρκους τουρίστες. Δηλαδή ένα κράτος (το ελληνικό) που αντιμετωπίζει μια ολόκληρη σειρά από εθνικές προκλήσεις και υφίσταται ένα ενεργό casus belli από τους γείτονες, για το μόνο που νοιάζεται είναι πώς θα τονώσει τον τουρισμό του από το τουρκικό χρήμα. Κανονική εξαγορά και ραγιαδισμός δηλαδή.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία εμμένει πεισματικά στον ισχυρισμό της για την αποστρατιωτικοποίηση των ίδιων νησιών που ο πρωθυπουργός σήμερα πήγε να βγάλει selfie με τους Τούρκους. Χαμογελάκια, χειραψίες και χαλαρή διάθεση από τον Κυριάκο, που πήγε να κάνει τον «ξεναγό» στους 92 Τούρκους που αποβιβάστηκαν από το πλοίο «Εσρέφ Ζαλέ», ο καπετάνιος του οποίου, Αλή Ζαλέ είναι αντιδήμαρχος της πόλης Αϊβαλί.

Μάλιστα όπως αναφέρει το τοπικό stonisi.gr, ο Πρωθυπουργός είπε χαριτολογώντας: «Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής». Λιγότερο από ένα μήνα πριν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα ( 13 Μαΐου), η ελληνική κυβέρνηση καταπίνει «αμάσητες» όλες τις επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας και με πρωθυπουργική επισημότητα λέει «ανοίξαμε και σας περιμένουμε»…

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη από τη Μυτιλήνη:

«Θέλω πραγματικά να συγχαρώ τις τοπικές αρχές, τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο, τον υπουργό, για τη δρομολόγηση ενός πάρα πολύ σημαντικού προγράμματος για όλα τα νησιά του Αιγαίου -αλλά δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο βορειοανατολικό Αιγαίο, εδώ στη Λέσβο όπου βρισκόμαστε.

Βλέπετε ένα πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί και λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά, είναι το πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι δεν διαθέτουν βίζα, ουσιαστικά να την αποκτήσουν εντός λίγων λεπτών.

Αυτό το οποίο φαίνεται σήμερα τόσο εύκολο και αυτονόητο χρειάστηκε πάρα πολλή δουλειά για να υλοποιηθεί και μεγάλη προσπάθεια από τον υπουργό, καθώς είναι το μόνο τέτοιο πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας το οποίο σήμερα “τρέχει” σε όλη τη ζώνη του Σένγκεν.

Προφανώς δεν θα ήταν εφικτό να δρομολογήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, εάν η χώρα μας δεν είχε ανακτήσει την αξιοπιστία την οποία είχε απωλέσει τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε και οι ευρωπαϊκές αρχές να γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με μία σοβαρή χώρα, η οποία μπορεί -και με μεγάλη ταχύτητα- να επεξεργάζεται αιτήσεις βίζα για είσοδο εντός της ζώνης του Σένγκεν, με ταχύτητα και απόλυτη ασφάλεια. Οπότε, προσβλέπουμε σε πολλούς περισσότερους επισκέπτες.

Να θυμίσω ότι το πρόγραμμα αφορά 10 νησιά τελικά και 14 λιμάνια -τα υπόλοιπα νησιά θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του μήνα Απριλίου- και προσβλέπουμε, ειδικά εδώ για τη Λέσβο, αγαπητέ κύριε περιφερειάρχα και κύριε δήμαρχε, σε πολλούς περισσότερους επισκέπτες.

Δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ για το πόσο σημαντικό είναι αυτό για την τοπική οικονομία του νησιού. Νομίζω το πιστοποιούν τα χαμόγελα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι βλέπουν μία σημαντική πρόσθετη τουριστική κίνηση από την Τουρκία.

Να πω και κάτι τελευταίο, το πρόγραμμα αυτό είναι και η έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά πραγματικά αποτελέσματα, πρώτα και πάνω απ’ όλα για τους νησιώτες μας, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι οι οποίοι θέλουν να ζούμε σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με τον γείτονά μας και να έχουμε προφανώς και τα οικονομικά οφέλη από αυτήν την τακτική επικοινωνία, η οποία δρομολογείται τις τελευταίες εβδομάδες και θα ενισχυθεί από δω και στο εξής».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης: Έδωσε visa στους Τούρκους να αλωνίζουν στα νησιά μας, και τώρα πήγε και να τους υποδεχθεί στη Μυτιλήνη!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.