ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμπόρευμα η Υγεία – Κάνουμε χειρουργεία επί πληρωμή «γιατί ούτως ή άλλως θα πλήρωναν σε ιδιώτες»!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί... δεδομένο πως όλοι οι πολίτες διαθέτουν τα χρήματα για να χειρουργηθούν σε ιδιωτικές δομές Υγείας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμπόρευμα η Υγεία – Κάνουμε χειρουργεία επί πληρωμή «γιατί ούτως ή άλλως θα πλήρωναν σε ιδιώτες»!

Μια εντελώς ανάλγητη λογική σχετικά με την πρόνοια υγείας για τον πολίτη, ξεδίπλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη του στο συνέδριο ygeiamou που διοργανώνει το Πρώτο Θέμα και το ιατρικό σάιτ ygeiamou.gr.

Παρά το ότι η μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας ανέδειξε με εμφατικό τρόπο την ανάγκη του να διαμορφωθεί ένα κραταιό δημόσιο σύστημα Υγείας που θα παρέχει ίση πρόσβαση στην υγεία για όλους, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε με πάθος την καταστροφή του χαρακτήρα της δωρεάν Υγείας με την καθιέρωση υπηρεσιών επί πληρωμή.

Οι πολίτες πληρώνουν μια ζωή φόρους για να τους παρέχει το κράτος δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, και όμως η κυβέρνηση βρίσκει «λογική» στο να τους ζητά επιπλέον χρήματα το ΕΣΥ για να τους παρέχει άμεση εξυπηρέτηση. Και ποια ήταν η δικαιολογία του πρωθυπουργού για την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών; Απλά πως στο δημόσιο θα είναι… φτηνότερα από την ιδιωτική δομή!

«Αντιμετωπίζετε πολλές επικρίσεις ότι ως κυβέρνηση ρίχνετε βάρος στον ιδιωτικό τομέα και η πρόθεση σας – σύμφωνα με όσα λέει η αντιπολίτευση – είναι να ιδιωτικοποιήσετε μονάδες. Τι απαντάτε σε αυτό;», ρώτησε ο δημοσιογράφος του Πρώτου Θέματος τον πρωθυπουργό.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποτελεί πάντα τον πυλώνα των παροχών υγείας, άλλα και αυτό θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Παράδειγμα, τα απογευματινά χειρουργεία. Γιατί όχι; Να μας εξηγήσουν που εδράζονται ακριβώς στην κριτική αυτή», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Και ο δημοσιογράφος αντέτεινε υποθετικά: «Επιβαρύνεται ο πολίτης. Γιατί ιδιωτικοποιούμε μια δομή του εθνικού συστήματος…».

Για να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης με μια… καταπληκτική λογική: «Μα θα πληρώνει λιγότερο για ένα χειρουργείο που θα έκανε ούτως ή άλλως στον ιδιωτικό τομέα και τα χρήματα θα επιστρέψουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Αλήθεια, με ποιο ακριβώς σκεπτικό θεωρεί ως δεδομένο ο πρωθυπουργός, πως όλοι οι πολίτες διαθέτουν τα χρήματα για να χειρουργηθούν σε ιδιωτική δομή; Μήπως οι Έλληνες έχουν κάποιου είδους… βίτσιο να χρυσοπληρώνουν ιδιώτες για θέματα υγείας; Τους φτωχούς που αδυνατούν να πληρώσουν τις επεμβάσεις και τα νοσήλια, σε ποια μοίρα τους κατατάσσει ο κ. Μητσοτάκης; Στο να καταδικάζονται σε ατελείωτες λίστες αναμονής και να θεωρούνται ασθενείς «β’ κατηγορίας» από το ιατρικό προσωπικό, μόνο και μόνο επειδή δεν πληρώνουν;

Τι ισοπεδωτική και ανάλγητη λογική είναι το «καταργούμε τον δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας, άλλα θα είμαστε φθηνότεροι από τους ιδιώτες»; Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αναλογιστεί πως η υγεία δεν είναι εμπόρευμα που λειτουργεί με όρους αγοράς και ανταγωνισμού, άλλα κοινωνικό αγαθό που δικαιούνται όλοι, χωρίς διακρίσεις.

Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με φτωχά στρώματα που πασχίζουν να καταβάλλουν τα απαιτούμενα χρήματα για την εξασφάλιση της υγείας τους, η λογική της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των εργασιών των δημόσιων μονάδων Υγείας, τους στέλνει στο περιθώριο της περίθαλψης.

Αντί να υπάρχει ενίσχυση του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμων γιατρών που θα αμείβονται επαρκώς, η κυβέρνηση διαλέγει τον δρόμο της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, και προχωρά σε μια ανάλγητη λογική «παζαριού» της Υγείας, με ένα απλό… «γιατί όχι».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμπόρευμα η Υγεία – Κάνουμε χειρουργεία επί πληρωμή «γιατί ούτως ή άλλως θα πλήρωναν σε ιδιώτες»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.