ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενδοτικός και απαθής για τις τουρκικές προκλήσεις – Είπε απλά «αχρείαστη» τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί

Προσηλωμένος στη διπλωματία της υποτέλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στην Άγκυρα αγνοώντας όλες τις εμπρηστικές ενέργειες των Τούρκων
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενδοτικός και απαθής για τις τουρκικές προκλήσεις – Είπε απλά «αχρείαστη» τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν στυγνός επιχειρηματίας παρά σαν πρωθυπουργός, και να ταπεινώνει την Ελλάδα με την παθητική στάση της απέναντι στην Τουρκία. Παρά τις απανωτές προκλήσεις της Άγκυρας εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, ο Έλληνας πρωθυπουργός ακολουθεί τη διπλωματία του καρπαζοεισπράκτορα και αγνοεί όλες τις εμπρηστικές ενέργειες του Ερντογάν λίγες μέρες πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Άγκυρα.

Ως γνωστή διπλωματική «αλεπού», ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μια σειρά από προκλητικές κινήσεις για να δείξει ότι είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και παράλληλα με τη γνωστή διγλωσσία του δήλωσε ότι όλες οι διαφορές μπορούν να λυθούν με τον διάλογο.

Ουσιαστικά ο τούρκος πρόεδρος θέλει να δείχνει με όλους τους τρόπους ότι «γλεντάει» την Ελλάδα με κάθε διπλωματικό μέσο, και έχει όλη την άνεση να το κάνει αφού έχει απέναντί του τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ως κερασάκι στην τούρτα των προκλήσεων, ήρθε η μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε τζαμί. Από το 1947 λειτούργησε ως μουσείο και με απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου το 2019 ανακηρύχθηκε τζαμί, ωστόσο μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ξεκίνησε και επίσημα να χρησιμοποιείται ως χώρος λατρείας μόλις πέντε μέρες πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή του συζήτηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφέρθηκε στο θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, χρησιμοποιώντας μια απίστευτα υποτονική γλώσσα. Είπε απλά ότι η μετατροπή αυτή ήταν… αχρείαστη και πρόσθεσε πως είναι μια ενέργεια που προσβάλλει την πλούσια ιστορία της Κωνσταντινούπολης ως σταυροδρόμι πολιτισμών.

Δηλαδή δεν είπε ότι ήταν μια προκλητική ενέργεια θρησκευτικού φανατισμού εις βάρος της Ελλάδας και της παγκόσμιας Ορθοδοξίας γενικότερα, αλλά απλά μια… «αχρείαστη» κίνηση που βλάπτει την… πολυπολιτισμικότητα. Δήλωση που περισσότερο μοιάζει με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρά με θέση Έλληνα πρωθυπουργού. Και φυσικά ο Κ.Μητσοτάκης παρέβλεψε γι’ ακόμη μια φορά τις «καρπαζιές» του Ερντογάν και πρόσθεσε ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένει ανοιχτός ακόμα και όταν διαφωνούμε και ότι τα κανάλια επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτά.

Αντί να ακυρώσει την επίσκεψη του στην Άγκυρα γι’ αυτό το επονείδιστο γεγονός στη Μονή της Χώρας, συνεχίζει τις «επιχειρηματικές» δραστηριότητες του σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Είπε ότι θα θέσει το ζήτημα στον Τούρκο πρόεδρο, αλλά αν τα σχόλια του ήταν τόσο αναιμικά προς την ΠτΔ, μπορεί να υποθέσει κανείς πόσο ανύπαρκτα θα είναι προς τον Ερντογάν.

Αλλά και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για το ζήτημα της Μονής, ήταν στα ίδια επίπεδα ενδοτισμού με τη γλώσσα του πρωθυπουργού. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η απόφαση των τουρκικών Αρχών για την έναρξη της λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα, καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της, ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ανήκον στην ανθρωπότητα».

Και βέβαια πριν από το θέμα της Μονής της Χώρας, είχαν προηγηθεί και άλλες σοβαρές προκλήσεις που αγνοήθηκαν εξίσου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως οι τουρκικές αντιδράσεις για τα θαλάσσια πάρκα και η εισαγωγή του δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας» στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας.

Ωστόσο τίποτα δεν φαντάζει αρκετό για να αλλάξει τη διπλωματία της υποτέλειας που ακολουθεί ευλαβικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παγιδεύοντας τη χώρα μας σε ένα όλο και πιο μεγάλο αδιέξοδο…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενδοτικός και απαθής για τις τουρκικές προκλήσεις – Είπε απλά «αχρείαστη» τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.