ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έταξε πως θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αν επιστρέψει ως επόμενος πρωθυπουργός!

Ακόμα και τα Γλυπτά του Παρθενώνα χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να δώσει λίγη ώθηση στην καταρρέουσα δημοφιλία του, ενόψει εκλογών
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έταξε πως θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αν επιστρέψει ως επόμενος πρωθυπουργός!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ούτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν έμειναν έξω από την προεκλογική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να τάζει «λαγούς με πετραχήλια» σε κάθε ζήτημα που προκύπτει στην επικαιρότητα. Το τελευταίο αφήγημα του πρωθυπουργού είναι πως η επιστροφή των Γλυπτών εξαρτάται από το αν θα… γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία στις επερχόμενες εκλογές.

Στην συνάντηση που είχε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «συστηματική και αθόρυβη προσπάθεια» για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα και ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις αθέατες συμφωνίες που γίνονται πίσω από την πλάτη των Ελλήνων πολιτών, μεταξύ κυβέρνησης και Βρετανικού Μουσείου. Μυστικά deal, προτάσεις για ανταλλαγές και εμπορευματοποίηση των αρχαιοτήτων, για ένα θέμα που αφορά την πολιτιστική κληρονομιά που ανήκει σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.

Το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκε μεγάλος ντόρος από δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που έκαναν λόγο για κρυφή συμφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας θα… δανειζόταν τα Γλυπτά που μας έκλεψαν οι Βρετανοί, με αντάλλαγμα – μάλιστα – να δανείσουμε άλλες αρχαιότητες από το μουσείο της Ακρόπολης στους Βρετανούς. Το ενδεχόμενο του να δανειστούμε τα (δικά μας) Γλυπτά είναι κάτι που δεν απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όταν ρωτήθηκε για το θέμα, άλλα ούτε και ο πρωθυπουργός σήμερα.

Μπορεί ο κ. Οικονόμου να δήλωσε πως «η ελληνική πολιτεία δεν αναγνωρίζει στο βρετανικό μουσείο κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας, νομής και κατοχής», άλλα μια ενδεχόμενη αποδοχή ενός «δανεισμού» δημιουργεί de facto την παραδοχή της ελληνικής πλευράς πως τα κλεμμένα Γλυπτά ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Αντί για ξεκάθαρες και ανυποχώρητες θέσεις όπως απαιτούν οι περιστάσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο συνεχίζει να κρατάει τη συζήτηση για τα Γλυπτά στο παρασκήνιο, άλλα μετέτρεψε το ζήτημα σε ευκαιρία για προεκλογικό… τάξιμο, δηλώνοντας ούτε λίγο – ούτε πολύ πως η επανένωση των Γλυπτών θα επιτευχθεί εάν ο ελληνικός λαός τον ψηφίσει ξανά!

«Δεν αναμένω άμεσα αποτελέσματα, αλλά πιστεύω ότι ήδη έχουμε κάνει πολύ συστηματικές κινήσεις και, εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και πάλι μετά τις εκλογές, πιστεύω ότι τελικά αυτόν τον στόχο θα μπορέσουμε να τον πετύχουμε, με απόλυτο σεβασμό στις προφανείς κόκκινες γραμμές που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν θέσει, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα την ανάγκη να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το οποίο όλοι επιδιώκουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ένας κανονικότατος «μαυρογιαλουρισμός», με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης: Έταξε πως θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αν επιστρέψει ως επόμενος πρωθυπουργός!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.