ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γίνε κι εσύ «αστυνόμος» υγείας στο μαγαζί σου – Μπορείς!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στους εκπροσώπους εστίασης και εμπορίου, και τους κάλεσε να γίνουν «αστυνόμοι» υγείας στα μαγαζιά τους!
Κυριάκος Μητσοτάκης: Γίνε κι εσύ «αστυνόμος» υγείας στο μαγαζί σου – Μπορείς!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκάθαρα σημάδια ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτα από την καταστρεπτική πολιτική που ακολουθεί, υπήρξαν στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποίησε στο Μέγαρο Μαξίμου, με εκπροσώπους εστίασης και εμπορίου.

Μητσοτάκης: «Ευχαριστώ» με… μαύρη λίστα

Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια εισαγωγική τοποθέτηση, ξεκινώντας με ένα «ευχαριστώ» για την υπευθυνότητα που δείχνει η εστίαση και το εμπόριο στην εφαρμογή των νέων μέτρων. Τόσο πολύ φαίνεται πως εκτιμά αυτή την υπευθυνότητα, που καθιέρωσε πρόστιμα 5.000 ευρώ, ξεκίνησε μπαράζ ελέγχων με 8.000 αστυνομικούς με 1.400 κλιμάκια, και δημιουργεί «μαύρη λίστα» μέσω πλατφόρμας που θα αναρτά το υπουργείο Ανάπτυξης, για επιχειρήσεις που παραβαίνουν τα μέτρα.

Απορεί κανείς αν δεν έβλεπε υπευθυνότητα, τι θα έκανε; Θα κατέβαζε το στρατό και θα έστελνε καταστηματάρχες σε ξερονήσια; Μόνο εμπιστοσύνη και ευγνωμοσύνη δεν δείχνουν τα μέτρα που εφάρμοσε ο πρωθυπουργός, προς την ήδη κατεστραμμένη εστίαση και το εμπόριο.

«Αστυνόμοι» οι καταστηματάρχες

Συνέχισε λέγοντας πως εκτός από την αστυνόμευση, χρειάζεται και η συνεργασία των καταστηματαρχών: «Θα έλεγα ότι από ένα σημείο και πέρα γινόμαστε εμείς οι ίδιοι οι αστυνόμοι της υγείας μας κι εσείς προστάτες της υγείας των υπαλλήλων και των πελατών σας».

Τόσο καιρό λέγαμε πως η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι της ανευθυνότητας της στους καταστηματάρχες και τους αναγκάζει να γίνουν «αστυνόμοι» προσωπικών δεδομένων. Τώρα έχουμε και… επίσημο κάλεσμα από τα χείλη του πρωθυπουργού, να γίνουν οι εστιάτορες και οι έμποροι, «όργανα της τάξεως». Να βάλουν τάξη στην αταξία και πάνω απ’ όλα στην αφασία των κυβερνώντων.

Να βγάλουν οι άνθρωποι της αγοράς το φίδι από την τρύπα, επειδή δεν μπόρεσε η κυβέρνηση να κάνει σωστή ενημέρωση και κατέφυγε σε ωμούς εκβιασμούς. Και για όποιους δεν δεχθούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως οι επιχειρήσεις τους κινδυνεύουν να χάσουν τη φήμη τους και «να στιγματιστούν ως εστίες μετάδοσης του κορονοϊού». Άρα δικαιολογείται μια «μικρή αναστάτωση», όπως χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης, τον κλήρο για καθήκοντα «αστυνόμευσης» που έλαχε στους καταστηματάρχες.

Φυσικά δεν ανέφερε τίποτα για τις εστίες μετάδοσης που εντοπίζονται μέσα σε «covid free» χώρους. Και για τους οποίους συνεχώς προειδοποιούν διάφοροι ειδικοί, ακόμα και φιλοκυβερνητικοί. Είπαμε, στη σημερινή παράνοια υπάρχει ο νόμιμος και ο παράνομος τρόπος μετάδοσης. Πρέπει πάση θυσία να συντηρήσουν το ήδη κακοφορμισμένο αφήγημα πως για όλα τα δεινά, φταίνε οι πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Στέρηση ελευθεριών «για το καλό» σας

Και αυτό φάνηκε για μία ακόμη φορά, στη συνέχεια της τοποθέτησης του πρωθυπουργού. Είπε πως η οικονομία δεν θα ξανακλείσει, οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να «προστατευτούν». Πρωθυπουργός δημοκρατικής (υποτίθεται) χώρας, δηλώνει πως θα υπάρξουν πολίτες που δεν θα στερηθούν τις συνταγματικές ελευθερίες τους και άλλοι που θα τις στερούνται «για το καλό τους».

Και πως ακριβώς προστατεύονται αυτοί;

«Υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για διάφορους λόγους, τους οποίους μπορεί να κατανοώ και να συμμερίζομαι, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να πειστούν να εμβολιαστούν», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Και πως θα εμβολιαστούν;

«Διαπιστώνοντας από τη μία ότι είναι ανάγκη, από την άλλη ότι η καθημερινότητα τους γίνεται πιο δύσκολη. Υπάρχει μια μεγαλύτερη ταλαιπωρία και ένα οικονομικό κόστος εάν επιλέξουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι», μας είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλάμε δηλαδή για άμεση παραδοχή από τον πολιτικό ηγέτη της χώρας, πως χρησιμοποιείται εκβιασμός μέσω τεχνητής ταλαιπωρίας και οικονομικής πίεσης. Πιο ξεκάθαρα δεν θα μπορούσε να το πει. Ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησης λέει πως κύριο όπλο της κυβέρνησης είναι η… πειθώ. Όμως άλλο πράγμα η πειθώ και άλλο ο απάνθρωπος πειθαναγκασμός. Ασφαλώς τον δεύτερο εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία, που μεταχειρίζεται τους πολίτες σα να είναι κοπάδι άλογων ζώων.

Μόνο ο κ. Μητσοτάκης δεν βλέπει διχασμό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως η πολιτική (εξαναγκασμού) που ακολουθεί, αποδίδει. Επειδή – όπως είπε – την τελευταία εβδομάδα είχαμε 140.000 ραντεβού πρώτης δόσης και 200.000 τρίτης δόσης. Και κατέληξε πως αυτό σημαίνει «ότι δεν υπάρχει σκληρός διχασμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων».

Άρα σύμφωνα με τη συλλογιστική του πρωθυπουργού, αυτοί οι μέχρι σήμερα διστακτικοί που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού, πείστηκαν από τον βούρδουλα των νέων μέτρων. Τέτοιος σεβασμός για τον λαό. Με 2 rapid την ημέρα, αποκλεισμούς από καταστήματα και ακραία κοινωνική απομόνωση, εμφανίζονται ευχαριστημένοι για την… απόδοση. Και η βιομηχανία των τεστ που κερδίζει εκατομμύρια από αυτή την υπόθεση, ακόμα πιο ευχαριστημένη.

Λένε πως δεν υπάρχει διχασμός, ενώ μπολιάζουν το δηλητήριο του βδομάδα με τη βδομάδα, όλο και πιο βαθιά στα σπλάχνα της κοινωνίας. Πρώτα μιλούν για πολίτες που δικαιούνται ελευθερίες και πολίτες B’ κατηγορίας, και μετά «πανηγυρίζουν» πως δεν υπάρχει «σκληρός διχασμός».

Και δεν συζητούν για τον διχασμό που επιβάλλεται στο σύστημα υγείας, σε επιχειρήσεις, σε εργαζόμενους, σε σχολεία, σε γειτονιές, σε οικογένειες.

Και αντί για σοβαρή επιστημονική ενημέρωση, ενορχηστρώνουν από τα φιλοκυβερνητικά κανάλια έναν διαρκή καταιγισμό υβριστικής προπαγάνδας κατά του 35 – 40% του ελληνικού πληθυσμού.

Σε αυτά που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους επιχειρηματίες, συμπυκνώνεται όλη η πολιτική που έχει εφαρμόσει ως τώρα. Καμία αυτοκριτική και πλήρης αποποίηση ευθυνών. Η επιστήμη περνά σε δεύτερη μοίρα και τη σκυτάλη παίρνει η υπακοή στο κράτος. Κανένας σεβασμός στον κυρίαρχο λαό. Μοίρασμα «ελευθεριών» σε όσους «αξίζουν» την ελευθερία. Αστυνομοκρατία και «αστυνόμευση» ακόμα και από απλούς καταστηματάρχες.

Και βέβαια ακόμα σκληρότερος εξαναγκασμός γιατί δείχνει πως «αποδίδει»…

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.