ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι Τούρκοι «εισβάλλουν» και από τα νότια, άλλα αυτός επιμένει σε κατευνασμό και «διάλογο»

Την ώρα που οι Τούρκοι «περικυκλώνουν» την Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρκείται ακόμα σε ευχολόγια και προτροπές για διάλογο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι Τούρκοι «εισβάλλουν» και από τα νότια, άλλα αυτός επιμένει σε κατευνασμό και «διάλογο»

Ενώ η Τουρκία προχώρησε σε μια άκρως προκλητική ενέργεια προχώρησε σε μίσθωση της ΑΟΖ της Λιβύης για έρευνες που μπορούν να φτάσουν ακόμα και νοτίως της Κρήτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε πρόθυμος να ανοίξει… διάλογο με την παράνοια της Άγκυρας.

Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο με τη νέα τουρκολιβυκή συμφωνία και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το ότι ο Νίκος Δένδιας μπορεί μεν να αντέδρασε ακαριαία μετά την διαρροή της είδησης, άλλα δεν είχε γίνει σχετική πρόβλεψη και προετοιμασία καθώς ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στο Κάιρο, εκτός προγράμματος.

Όμως ούτε το «Μητσοτάκης γιοκ», ούτε το ότι ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δηλώνει πως ανήκουν στην Τουρκία τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ούτε οι προβοκάτσιες σε Έβρο και Αιγαίο, ούτε οι απειλές και οι κραυγές για αποστρατικοποίηση των νησιών, ούτε και η χθεσινή τουρκολιβυκή συμφωνία φάνηκαν αρκετά για να εγκαταλείψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ανεδαφικό, παρωχημένο και καταρρέον αφήγημα της επιθυμίας για «διάλογο».

Κι όμως είναι ακριβώς αυτή η μετριοπαθής στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη που συνεχώς ρίχνει νερό στον μύλο της Τουρκικής επιθετικότητας.

«Συμπαραστεκόμαστε στον αμυνόμενο, αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που πρόθυμα κάποιοι ενδεχομένως να ήθελαν να μιμηθούν στη γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ΚΟ της ΝΔ που έγινε σήμερα στην Βουλή.

O κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η Ελλάδα είναι οπλισμένη με το Διεθνές Δίκαιο και με τα επιχειρήματα της, με τα οποία συμφωνεί και η παγκόσμια κοινότητα, και η ΕΕ αλλά «και οι φίλοι μας από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού» και προσέθεσε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο. Γαλανό, όμως, θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας». Είπε ακόμη πως είναι «ατσάλινες ασπίδες μας οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και οι ισχυροί σύμμαχοί μας».

O πρωθυπουργός επικαλείται συνεχώς μια υποτιθέμενη προστασία των «συμμάχων» ενώ η Ελληνική ιστορία έχει αποδείξει πως ποτέ οι συμμαχίες δεν φάνηκαν αρκετές από μόνες τους για να αντιμετωπιστούν μεγάλες εθνικές προκλήσεις, και ενώ το ΝΑΤΟ πότε σφυρίζει αδιάφορα, πότε ρίχνει «στάχτη στα μάτια» της Ελλάδας και πότε με πολιτική ίσων αποστάσεων (που ευνοεί πάντα τον επιτιθέμενο), υποδαυλίζει την τουρκική επιθετικότητα και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Ίσα ίσα που η λογική «Πόντιου Πιλάτου» που εμφανίζουν συχνά ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, ευνοούν την προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικεί όλο και περισσότερο γεωστρατηγικό «οξυγόνο» από την χώρα μας και πλέον με το τουρκολιβυκό σύμφωνο να απειλεί την Ελλάδα και από τα νότια και τα δυτικά, εκτός από τα ανατολικά και τα βόρεια.

Ο πρωθυπουργός ακόμα απευθύνθηκε (για άλλη μια φορά) και στον τουρκικό λαό, λέγοντας πως: «το δηλητήριο των λόγων της τουρκικής ηγεσίας δεν φτάνει τελικά στους λαούς. Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι, που θέλουν να ζουν και να προκόβουν ειρηνικά. Ξέρουν ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της. Ξέρουν οι λαοί μας ότι οι Συνθήκες είναι για να τηρούνται, ξέρουν ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με ρητορικά πυροτεχνήματα. Η Ελλάδα, κατά συνέπεια, περιμένει την άλλη όχθη του Αιγαίου στο δρόμο της λογικής και της ειρήνης».

Οπωσδήποτε τα λόγια του πρωθυπουργού μοιάζουν περισσότερο με γραφικά ευχολόγια, παρά με βάσιμες προσδοκίες, καθώς τίποτε δεν προμηνύει πως μπορεί να επικρατήσει στην… άλλη όχθη του Αιγαίου η λογική και η ειρήνη. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Κυριαρχεί μια πολεμοχαρής ρητορική και ένας παραλογισμός που παραπέμπει σε μια χώρα που βρίσκεται σε ιμπεριαλιστική παράκρουση. Οι Έλληνες πολίτες το βλέπουν πλέον ξεκάθαρα.

Ο πρωθυπουργός όμως επιμένει στην καταστροφική ρητορική κατευνασμού για την Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή ξοδεύει αφειδώς πολεμοχαρείς «κορώνες» για την Ρωσία…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι Τούρκοι «εισβάλλουν» και από τα νότια, άλλα αυτός επιμένει σε κατευνασμό και «διάλογο»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.