ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προεκλογικό φόβο μαρτυρούν οι απανωτές παροχές που ανακοινώνει λίγο πριν τις εκλογές

Παρότι οι συστημικές δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται σταθερά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάζει παροχές, τη μία πίσω από την άλλη
Κυριάκος Μητσοτάκης: Προεκλογικό φόβο μαρτυρούν οι απανωτές παροχές που ανακοινώνει λίγο πριν τις εκλογές

Εικόνα ενός πολιτικού αρχηγού που κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα», δείχνει η ακατάσχετη παροχολογία στην οποία έχει επιδοθεί με ζήλο τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και αυτό είναι τουλάχιστον περίεργο και οπωσδήποτε δημιουργεί ερωτήματα, καθώς όλες οι συστημικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σεβαστή διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες είχε κάνει την ανεκδιήγητη δήλωση χαρακτηρίζοντας ως… «προσωρινή φθορά» το έγκλημα στα Τέμπη και εμφανιζόμενος βέβαιος πως ο κόσμος «συσπειρώνεται γύρω από τη ΝΔ» και πάλι.

Όμως αν οι συστημικές δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα και αν ο πρωθυπουργός είναι τόσο βέβαιος για την πρωτιά του, δεν θα υπήρχε λόγος να τάζει όλο και νέους «λαγούς με πετραχήλια» με εμβόλιμα μέτρα και καινούργια «θα…»,  παρότι έχει δώσει το προεκλογικό του πρόγραμμα στη δημοσιότητα μόλις πριν 10 μέρες.

Σε μια κίνηση που μαρτυρά έντονο προεκλογικό… άγχος και δεν συνάδει καθόλου με το αφήγημα της «άνετης νίκης», ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από την Ελευσίνα έκανε τρεις νέες προεκλογικές εξαγγελίες που θυμίζουν πολιτική τακτική… Μαυρογιαλούρου.

Μάλιστα έφτασε ακόμα και στο σημείο σε τελευταία συνέντευξη του να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, ενώ μόλις πριν από μια εβδομάδα απέκλειε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και έλεγε ότι «δεν δουλεύει αυτή η πολιτική». Δεν υπολόγιζε όμως ότι τις αμέσως επόμενες μέρες η Κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά είδη, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την πολιτική Μητσοτάκη που επενδύει στη φοροεπιδρομή εις βάρος των πολιτών που έχουν γονατίσει από την ακρίβεια.

Τα νέα… ταξίματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση με θέμα την οικονομία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, συνομιλώντας με πολίτες για όλα τα κρίσιμα θέματα γύρω από την οικονομία γνωστοποίησε τρία ακόμα μέτρα με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα:

Πρώτον, όποιο σπίτι ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών θα έχει επιπλέον έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ. «Σήμερα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε ακόμη μία παρέμβαση που σχετίζεται με τον ΕΝΦΙΑ και συνδέεται με τις πολιτικές μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών» είπε. Το κόστος υπολογίζεται σε 40.000.000 ευρώ.

Δεύτερον, μονιμοποιείται το Youth Pass, με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Το κόστος υπολογίζεται 30.000.000 ευρώ κατ’ έτος. «Κάθε νέος θα παίρνει 150 ευρώ, όταν θα γίνεται 18 ετών, για να τα δαπανήσει σε ταξίδια, υπηρεσίες πολιτισμού ή αθλητισμού» είπε.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα… χαρτζιλίκι που περισσότερο υποτιμά τη νοημοσύνη των νέων, παρά προσφέρει κάτι το ουσιαστικό. Ένα μέτρο πανικού που στοχεύει στην «εξαγορά» της ψήφου των νέων, αφού αυτή η ηλικιακή ομάδα σε καμία περίπτωση δεν είναι το… ατού της ΝΔ, ειδικά μετά την τραγωδία στα Τέμπη που όπως φάνηκε από τις μαζικές πανελλαδικές κινητοποιήσεις, οι νέοι αποδοκίμασαν έντονα τις πολιτικές Μητσοτάκη.

Τρίτον, προανήγγειλε αναμόρφωση του μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια), με έμφαση στους χαμηλόμισθους, σε όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς, με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά – δηλαδή, από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δύο παιδιά σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδιά στα 170, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024 (κόστος 500.000.000 ευρώ).

Και εδώ πρόκειται για ένα ημίμετρο πολύ χαμηλής αξίας, που αποκλειστικό στόχο έχει τη «στρατολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων ενόψει των εκλογών, ενώ αυτή η πενιχρή οικονομική ενίσχυση για τους γονείς μόνο ως κοροϊδία μπορεί θεωρηθεί, καθότι είναι μια σταγόνα στον ωκεανό της υπογεννητικότητας η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης που θα αφορούν όλους τους εργαζόμενους γονείς και όχι μόνο τον τομέα των δημοσίων υπαλλήλων.

Όσον αφορά τη μείωση του ΦΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στη συνέντευξή του στο Action24 πως «στο δεύτερο μισό της τετραετίας, και εφόσον η πορεία των δημόσιων οικονομικών παραμένει καλή, θα έχουμε το περιθώριο να μπορούμε να βλέπουμε για μόνιμες μειώσεις του ΦΠΑ σε προϊόντα που εμείς θα είμαστε σε θέση να επιλέξουμε». Πρόσθεσε επίσης πως «δεν είναι ένας στόχος που έχουμε στο πρόγραμμά μας, αλλά πολλές φορές έχουμε καταφέρει να εκπλήξουμε ευχάριστα».

Για κάτι τέτοιες δηλώσεις, ο σοφός λαός έχει τη σοφή παροιμία: «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης: Προεκλογικό φόβο μαρτυρούν οι απανωτές παροχές που ανακοινώνει λίγο πριν τις εκλογές», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.