ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης – Τέμπη: Αδιάφορος και απών απ’ τη Βουλή για τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της Ελλάδας

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει το «μπάζωμα» των ευθυνών στη Βουλή - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε να πάει σε παραλαβή... ελικοπτέρων
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τέμπη: Αδιάφορος και απών απ’ τη Βουλή για τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της Ελλάδας

Φαίνεται ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της Ελλάδας, δεν είναι αρκετά σοβαρός λόγος για να κάτσει η «αφεντιά» του σε μια καρέκλα στην Ολομέλεια της Βουλής. Και συγκεκριμένα να παρίσταται και να συμμετέχει στη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τις ευθύνες και τα αίτια που κόστισαν τη ζωή στα θύματα των Τεμπών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αγνοήσει επιδεικτικά τη διαδικασία και προτίμησε να παραστεί στην εκδήλωση για την παραλαβή τριών νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό, στην Αεροπορική Βάση Κοτρωνίου. Εκπρόσωπός του ως συνήθως, είναι ο «αντ’ αυτού» Μάκης Βορίδης.

Η προκλητική απουσία του πρωθυπουργού από τη Βουλή είναι ένα ακόμα σημάδι του πόσο αδιαφορεί για τον άδικο χαμό 57 ανθρώπων και το δράμα που περνάνε οι οικογένειές τους. Βέβαια το ότι ο πρωθυπουργός απαξιώνει την κοινοβουλευτική διαδικασία δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Κάθε άλλο. Σπανίως κάνει την… τιμή να εμφανίζεται στο κοινοβούλιο που εξέλεξε ο ελληνικός λαός και ακόμα πιο σπανίως… ανέχεται να ακούσει ομιλίες των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Θα περίμενε κανείς όμως ότι έστω για τα προσχήματα θα παρίστατο στη Βουλή για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, για ένα θέμα που έχει γίνει πλέον «βούκινο» σε όλη την Ευρώπη, δηλαδή το «μπάζωμα» της υπόθεσης των Τεμπών. Δεν το κάνει για έναν βασικό λόγο: δεν το επιτρέπει η αλαζονεία του να στριμωχτεί στα «σχοινιά», ακόμα περισσότερο από όσο έχει στριμωχτεί ως τώρα.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επισημαίνει εγκληματικές παραλείψεις και προσπάθειες συγκάλυψης, με συνέπεια γαλάζια στελέχη (όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης) να ωρύονται εναντίον της. Δηλαδή οι ίδιοι οι «γαλάζιοι» που ψήφισαν το νόμο κατά της παραδοσιακής οικογένειας χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι… «γινόμαστε Ευρώπη», τώρα κατηγορούν το Ευρωκοινοβούλιο επειδή ερευνά το έγκλημα στα Τέμπη.

Με τη δεύτερη συγκλονιστική ομιλία της, η Μαρία Καρυστιανού πήρε το πράσινο φως από την Ευρωβουλή για να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά της υπόθεσης που κατέθεσαν οι οικογένειες. Έτσι η υπόθεση μεταφέρεται στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Ελευθεριών ”LIBE” και στην επιτροπή Μεταφορών ”TRAN”.

Όσον αφορά τη συζήτηση που διεξάγεται στην ελληνική Βουλή, αυτή έχει ήδη προκαθορισμένη μοίρα συγκάλυψης, αφού η πλειοψηφία της κυβέρνησης επιβάλλει τη συσκότιση του θέματος. Στο προκλητικό πόρισμα της ΝΔ υποστηρίζεται ότι για το δυστύχημα στα Τέμπη φταίνε μόνο ο σταθμάρχης Λάρισας και οι μηχανοδηγοί, ενώ επιρρίπτονται ευθύνες και στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, καθώς και στην Hellenic Train. Ο δε Κώστας Καραμανλής βγαίνει «λάδι», ενώ το πόρισμα δεν παραδέχεται οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης.

Ουσιαστικά αυτή η συζήτηση είναι το «κύκνειο άσμα» της Βουλής για το ζήτημα των Τεμπών, αφού δεν υπάρχει άλλη κοινοβουλευτική διαδικασία σε εκκρεμότητα, μετά από αυτήν της «γαλάζιας» πλειοψηφίας. Με λίγα λόγια είναι η τελευταία πράξη του κοινοβουλευτικού «μπαζώματος», που προώθησε η κυβέρνηση. Βέβαια ο αγώνας των οικογενειών για δικαίωση δίνεται σε άλλα μέτωπα, που πλέον έχουν πάρει και ευρωπαϊκές διαστάσεις…

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης – Τέμπη: Αδιάφορος και απών απ’ τη Βουλή για τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της Ελλάδας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.